Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 14

Švedijos mokykloje nužudytą paauglį sūnų tėvai laidos Lietuvoje

Švedijos Brubio miestelio mokykloje pirmadienį nužudytas penkiolikmetis Arminas bus laidojamas gimtinėje, Rudaminoje. Tiesa, tėvai iki šiol nežino net to, kada galės atsisveikinti su sūnumi. Tyrimą dėl nepilnamečio nužudymo atliekantys pareigūnai tėvams pranešė, kad vaikino kūną galės grąžinti šeimai po visų ekspertizių, kurios gali užtrukti net iki trijų savaičių.
Arminas Pileckas
Arminas Pileckas / „Twitter“ nuotr.

15min ketvirtadienį kalbintas Armino tėvas Žydrūnas sako pasitikintis Švedijos teisėsauga ir tiki sulauksiantis teisingumo, nepaisant to, kad Švedijos įstatymai nepilnamečiams nenumato griežtų bausmių net už sunkiausius nusikaltimus. 

„Nebedarykime didesnio konflikto. Aš manau, kad Švedija su Lietuva – ne priešai. Nebedarykime daugiau nesąmonių. Laukime. Jie dirba, o ne sudėję rankas miega. Mes dar negalime nieko sakyti ir nieko kiršinti. Sulaukime tyrimo pabaigos, matysime“, – paklaustas, ar svarsto galimybę į teismus duoti mokyklą, kuri nepasirūpino jo sūnaus saugumu, kalbėjo Žydrūnas. 

Prieš metus jautėme, kad kažkas ne taip. Kažkodėl jis tada vieną kartą pasakė, kad senatvės tikrai nesulauks, kad jam kažkas ne taip, kad jaučia, jog ilgai negyvens.

Anksčiau jis sakė prašantis Lietuvos ambasados Švedijoje pagalbos teisiniais klausimais. Dabar Žydrūnas tikina, kad ambasada padeda pakankamai, su juo asmeniškai nuolatos bendrauja ambasadorius Eitvydas Bajarūnas, šeimai bus suteiktas advokatas.

Lietuvių šeima didžiulės pagalbos ir užuojautos sulaukė ir vietos bendruomenėje. Tiek švedai, tiek lietuviai Švedijoje gelbsti sūnaus netekusiems tėvams kuo tik gali ir Žydrūnas už tai visiems labai dėkingas.

„Tačiau dabar jau niekas nei dės, nei padės. Mokykla pažadėjo, kad viską suteiks, visus pargabenimus. Tai tiek pagalbos“, – kalbėjo vyras. 

Kaltina visą Europą

Dabar sukrėstas tėvas jau norėtų ramybės. Pasak jo, kasdien kalbant apie tragediją, galima tik labiau sukiršinti visuomenę. Sūnaus netekties sukrėstas tėvas kaltę dėl sūnaus netekties meta visai Europai, kuri esą be atodairos įsileido pabėgėlius, kurių vieno sūnus nužudė jo berniuką. 

Klausiamas, ar po tragedijos dar norės likti gyventi svečioje šalyje, vyras tikino grįžimo gyventi į Lietuvą galimybės nesvarstantis.
  
Vyras tikino dabar labiausiai norintis ramybės, nes jokios kalbos ir nelaimės aplinkybių svarstymai jo sūnaus nebeprikels. 

Apie tai, kad keturiolikmetis jo sūnaus bendramokslis keturiolikmetis siras per pietų pertrauką mokyklos koridoriuje Arminui į širdį įbedė virtuvinį peilį, Žydrūnas pirmadienį telefonu sužinojo iš mokyklos vadovybės. 

Po kelių valandų ligoninėje jo sūnus mirė. 

Apie mirtį prakalbo prieš metus

Tuomet Žydrūnas atsiminė pranašiškus Armino žodžius, ištartus prieš metus. 

„Prieš metus jautėme, kad kažkas ne taip. Ne tai, kad kažkas vyko, bet jauti kažką. Kažkodėl jis tada vieną kartą pasakė, kad senatvės tikrai nesulauks, kad jam kažkas ne taip, kad jaučia, jog ilgai negyvens. Labai nustebau ir suklusau tada“, – prisiminė tėvas.

Dabar jau viskas pasakyta. Reikia tylėti.

Tačiau apie nesutarimus mokykloje Arminas tėvams beveik nieko nepasakojo. Apie tai, kad jų sūnus nesutaria su keturiolikmečiu siru, Žydrūnas sužinojo tik tada, kai dėl vaizdo įraše užfiksuotų muštynių buvo pakviestas į mokyklą. 

„Nieko nežinojau iki tol. Iš mokyklos sužinojome. Jis pats nesakė. Po atostogų jis irgi nieko nesakė“, – atsiduso tėvas.
 
Vyras tikisi, kad visos detalės paaiškės pareigūnams atlikus tyrimą. 
 
„Baigsis tyrimas, ir paaiškės visa tiesa. Dabar jau viskas pasakyta. Reikia tylėti“, – baigė pokalbį Žydrūnas. 

Penkiolikmetis Arminas buvo nužudytas pirmadienį Brubio mokykloje. Po šio įvykio policija pripažino žinojusi, kad du paaugliai nesutaria jau nuo seno, nes nužudymu įtariamo keturiolikmečio tėvas buvo kreipęsis į pareigūnus dėl vaizdo įrašo kuriame matyti, kaip penkiolikmetis lietuvis muša jo sūnų. Manoma, kad įrašas darytas lapkričio pabaigoje.

Dėl šio įrašo, kurį  trečiadienį paviešino Švedijos arabų portalas „Alkompis“, pradėtas tyrimas, apie situaciją pranešta mokyklai, kuri abiejų paauglių tėvus buvo pasikvietusi pasikalbėti.

Nusikaltimui ruošėsi 

Tačiau tai nepadėjo. „Aftonbladet“ pranešė, kad policija turi informacijos, jog keturiolikmetis visas žiemos atostogas praleido internete mokydamasis žudyti.

Pirmą dieną po atostogų, kaip įtariama, paauglys į mokyklą atsinešė peilį ir juo mirtinai sužalojo lietuvį.  

Švedijos pareigūnai šią savaitę tęsia liudininkų apklausas ir neslepia turintys įtarimų, kad keturiolikmetis nusikaltimą galėjo planuoti ne vienas. Tačiau kol kas įtarimai dėl penkiolikmečio lietuvio nužudymo pareikšti tik keturiolikmečiui.

Miestelio policija nerimauja, kad po pirmadienio tragedijos Armino draugai nesiimtų keršto. Esą pasikalbėti dėl to šią savaitę jau buvo susitikę apie 20 paauglių.

Dėl galimos grėsmės įtariamojo šeima perkelta gyventi į saugesnę vietą, pats keturiolikmetis yra socialinių darbuotojų globoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius