Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 19

Užsienio lietuviai veržiasi į Vilniaus lietuvių namus

Iš užsienio atvykusių lietuvių kilmės asmenų vaikams skirta mokykla Vilniaus lietuvių namai 2012-2013 mokslo metų išvakarėse sako gaunanti ypač daug prašymų priimti mokytis.
Turistai
Atvykėliai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mokinių iš užsienio, dėl kurių mūsų mokykla įkurta, moksleivių – lietuvių kilmės užsieniečių – daugėja“, – BNS sakė laikinai direktoriaus pareigas einantis Apgyvendinimo skyriaus vedėjas Tautvydas Gaidelis.

Pastaraisiais metais mokinių skaičius ir didėjo, ir mažėjo – nuo 2009-2010 mokslo metais buvusių 224 šoktelėjo iki 249 mokinių 2010-2011 metais, o pernai sumažėjo iki 240. Tačiau artėjant naujiems mokslo metams, Vilniaus lietuvių namai ruošiasi naujų mokinių antplūdžiui – jau gautas 41 prašymas priimti iš užsienio atvykusius vaikus.

„Praėjusiais metais jei buvo 15 vaikų, 10 mokėsi išlyginamojoje klasėje, o likusieji jau buvo paskirstyti, tai dabar rugsėjo mėnuo dar neprasidėjo, o turime 41 prašymą, tėvai jau su vaikais veža dokumentus“, – sako mokyklos sekretoriato vedėja Ilona Smalskienė.

Tarp norinčiųjų patekti į mokyklą trys vaikai yra iš Australijos.

„Šios šalies atstovų dar nebuvo pas mus iki šiol – šalių geografija plečiasi“, – pastebi T.Gaidelis.

Tarp mokyklos auklėtinių yra daug atvykusiųjų iš Rusijos, įskaitant Karaliaučiaus sritį, taip pat Baltarusijos, Ukrainos, Lenkijos, Kazachstano.

Po kelis moksleivius yra iš Latvijos, JAV, Moldovos, Turkijos, Gruzijos, Kirgizijos, Ekvadoro, Urugvajaus, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Italijos atstovus. Mokykloje yra tokių, kurie buvo išvykę iš Lietuvos, bet sugrįžo ir pateko į Lietuvių namus.

„Kai kurie turi butus, reemigrantai iš Anglijos – mokosi pas mus, bet gyvena ne bendrabutyje“, – teigia Apgyvendinimo skyriaus vedėjas.

Pasak jo, maždaug trečdalį mokinių sudaro vilniečiai, likusieji – užsieniečiai arba sugrįžę iš kitų šalių.

„Apie 30 proc. moksleivių yra iš mikrorajono, kartu greičiau aklimatizuojasi vaikai, atvykę iš užsienio, kurių arba abu tėvai, arba vienas yra lietuvių kilmės, taip pat tremtinių palikuonys, nes tremtinių statusas pereina į trečią kartą – paskutinė tremtinių karta kaip tik pas mus mokosi“, – kalbėjo T.Gaidelis.

Į mokyklą priimami lietuvių kilmės tremtinių ir politinių kalinių palikuonys ir užsieniečiai, iš užsienio atvykstančių ar parvykstančių lietuvių vaikai, ne Lietuvoje gyvenančių lietuvių vaikai.

Jiems priklauso nemokamas mokslas, gyvenimas bendrabutyje ir maitinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius