-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arsenijus Jaceniukas: rytų ukrainiečiai nekenčia Rusijos remiamų teroristų

Prieš pat savo atsistatydinimą iš Ukrainos premjero posto Arsenijus Jaceniukas ketvirtadienį su televizijos kanalo „Euronews“ žurnalistais kalbėjosi apie jo šalies kovą su teroristais ir siekį išsaugoti Ukrainos teritorinį vientisumą.
Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas
Arsenijus Jaceniukas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

– Kaip manote, ar Rusija paskelbs paliaubas po naujų sankcijų, įvestų prieš ją?

– Tokia galimybė egzistuoja. Yra ir būsimųjų derybų galimybė. Tačiau Ukraina pritartų tik vadinamajam Ženevos derybų formatui – jose turėtų dalyvauti JAV, ES, Rusijos ir Ukrainos atstovai.

Mes manome, kad Rusijos tikslas yra Ukrainos valstybės ištrynimas iš pasaulio žemėlapio, nenoras leisti Ukrainai tapti ES nare ir tapti nepriklausoma bei laisva valstybe.

– Ar galvojate, kad Rusija padidins spaudimą Ukrainai?

– Viskas priklauso nuo prezidento Vladimiro Putino ir jo režimo sąjungininkų. Mes manome, kad Rusijos tikslas yra Ukrainos valstybės ištrynimas iš pasaulio žemėlapio, nenoras leisti Ukrainai tapti ES nare ir tapti nepriklausoma bei laisva valstybe. Mes kovojame už savo laisves ir teises. Kovojame už savo žemę, šalį ir už ateitį.

– Žinant dabartinę situaciją Ukrainoje, ar manote, kad parlamento paleidimas ir naujų rinkimų rengimas yra gera mintis?

– Mes privalome prastumti naujas reformas. Norėdami tai padaryti privalome išlaikyti parlamente savo daugumą. Tačiau taip pat privalome išgirsti ir Ukrainos žmonių nuomonę.

– Nemanote, kad egzistuoja būtinybė duoti didesnę politinę galią žmonėms iš rytinės Ukrainos dalies, kuri šiuo metu kenčia?

– Noriu pažymėti, kad dauguma visų Ukrainos prezidentų, premjerų ir vyriausybės narių yra kilę iš rytų Ukrainos. Be to, rytų Ukraina yra plačiai atstovaujama parlamente. Taip, mes turime išsiaiškinti kokius politinius reikalavimus turi tie žmonės, pavyzdžiui, susijusius su rusų kalba. Aš pirmasis atkreipiau dėmesį į tai, kad mes turime galiojantį įstatymą dėl specialaus statuso suteikimo rusų kalbai.

Tačiau aš mačiau tų žmonių, kuriuos išlaisvino Ukrainos armija, veidus. Tikriausiai jie nemėgsta mūsų, tačiau, be jokios abejonės, jie nekenčia Rusijos remiamų kovotojų.

– Turėjau omenyje ne rusų kalbą. Rytų Ukrainoje teigiama, kad jie nepasitiki Kijevu.

– Prieš keletą dienų aš buvau Slovjanske, kuris buvo prorusiškų separatistų tvirtovė. Tiesa, kad, tikriausiai, beveik trečdalis rytinės šalies dalies gyventojų nepasitiki Kijevu. Tai normalu. Tačiau aš mačiau tų žmonių, kuriuos išlaisvino Ukrainos armija, veidus. Tikriausiai jie nemėgsta mūsų, tačiau, be jokios abejonės, jie nekenčia Rusijos remiamų kovotojų.

– Ar jūs leisite rytų ukrainiečiams balsuoti renkant vietos gubernatorius?

– Mes turime tokią idėją. Tai vadinamoji decentralizacijos programa.

– Ne federalizacijos?

– Ne, tai buvo Rusijos kurta programa, kurios tikslas – likviduoti Ukrainą, padaryti ją federacine valstybe ir taip nupirkti atskiras Ukrainos dalis.

– Dėl to ir paminėjau decentralizaciją.

– Iki šiol prezidentas paskirdavo gubernatorius į vietos administraciją. Norime šią praktiką panaikinti ir leisti vietinėms taryboms pačioms išrinkti gubernatorius tiesiogiai. Esame tam pasiruošę, prezidentas jau pateikė konstitucijos pataisas parlamentui.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius