Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Darom“ organizacijos vadovė Roberta Ažukaitė: „Esu pasiruošusi ginti savo vertybes ir įsitikinimus“

Artėjant kasmetei švarinimosi akcijai „Darom“ organizacija išplatino interviu, kuriame organizacijos vadovė Roberta Ažukaitė dalijasi mintimis apie vertybes, idėjas ir iššūkius.
Roberta Ažukaitė
Roberta Ažukaitė / Liudo Masio nuotr.

– Kas paskatino prisijungti prie šios organizacijos? Nuo ko viskas prasidėjo?

– Viskas prasidėjo atsitiktinai, nors sakome, kad atsitiktinumų nebūna ir tam tikri veiksmai lemia kitus, arba kad visi turime savo likimą. Prisijungiau dar studijų metais, kai Marijampolėje studijavau kultūrinės veiklos vadybą, buvau aktyvistė,  priklausiau visoms įmanomoms organizacijoms, prisijungdavau prie visko, nes labai norėjau atrasti save. O kaip atrasi save, jeigu visko nepabandysi.

Vieną dieną man paskambino, kaip mes sakome, vienas iš DAROM akcijos pradininkų Lietuvoje ir labai geras mano draugas bei bendramintis Vytautas Krasnickas. Pasiūlė prisijungti prie naujos iniciatyvos Lietuvoje, tuo metu pagal dabartinę sistemą jis buvo atsakingas už žmogiškuosius išteklius. Taip jau atsitiko, kad aš prisijungiau prie tuo metu dar niekam nežinomo judėjimo „Darom“, koordinavau visą tuometinę Marijampolės apskritį, vėliau nuotoliniu būdu įsitraukdavau ir į kitas tarptautines ar nacionalines akcijas, kurias  „Darom“ organizacija inicijuodavo. 2011 metais persikėlusi gyventi į Vilnių prisijungiau prie centrinio „Darom“ biuro, vėliau tapau tuometinio organizacijos direktoriaus Karolio Sargūno pavaduotoja, o dabar – visos organizacijos vadove.

– Ar daryti lengva? O gal sunku?

– Aš nesu aplinkosaugininkė, kaip kad dauguma linkę manyti, supratimą, kas dedasi aplinkosaugos srityje, turiu, nes jau 8 metai dirbu šioje sferoje, privalau domėtis tuo, kas vyksta. Save laikau gera vadybininke, kuri geba kontroliuoti procesus ir dirbti su žmonėmis. Pripažįstu, kartais nesileidžiu į kompromisus, esu gana griežta, daug reikalauju iš savęs, taip pat iš kitų savo komandos narių. Tikiu, kad daugelis savybių yra įgyjamos, jei esi atkaklus – sugebėsi išsiugdyti savyje pačias geriausias savybes, kurios pravers ne tik veikloje, bet ir asmeniniame gyvenime.

Vienas iš pagrindinių dalykų, dėl ko džiaugiuosi, kad prie organizacijos prisijungė senieji organizacijos nariai, kurie dar tada, kai niekas nežinojo, kas ta  „Darom“, dirbo stengdamiesi, kad organizacija įgautų tam tikrą svorį visuomenėje. Šiandien visi jie savo sričių specialistai, mano kolegos, mano draugai ir man didelė garbė dirbti su jais.

Džiaugiuosi, kad sėkmingai kuriamas savanorių tinklas visoje Lietuvoje, turime jau per 1000 organizacijos narių, nors prieš metus neturėjom nė 100.

Žvelgiant į pačios akcijos koncepciją – uždavinys suorganizuoti  „Darom“ akciją nėra toks lengvas, kaip kad atrodo iš pirmo žvilgsnio. Džiaugiuosi, kad sėkmingai kuriamas  savanorių tinklas visoje Lietuvoje, turime jau per 1000 organizacijos narių, nors prieš metus neturėjom nė 100. Taigi viskas vyksta sėkmingai, ir, tą tikrai žinau, tik dėl to, kad sunkiai dirbame.

– Kokios srities eksperte save laikote? Ką mokate geriausiai?

– Esu organizacijų vadybos ir valdymo srities ekspertė. Nusimanau bei turiu daug įvairiapusės patirties organizacijų taktiniame bei strateginiame lygmenyse. Gebu suvaldyti procesus ir gauti teigiamą rezultatą, kai sistemoje dirba ir veikia daugybė įvairių sričių bei kompetencijų specialistų. Tai yra didelis ir sunkus darbas. Jau lioviausi eksperimentuoti, kiek veiklų vienu metu galiu „pavežti“. Kaip pavyzdį norėčiau pateikti, pereitų metų akciją. Per mėnesį ją teko suorganizuoti (direktorės pareigas pradėjau eiti likus mėnesiui iki akcijos DAROM pradžios), užtikrinti, kad ji įvyktų visose savivaldybėse, sukontroliuoti informaciją ir dar tuo pat metu dirbau su vienu iš politikų Prezidento ir Europos Parlamento rinkimų kampanijose.

Su kolege juokavome, kad mums nėra nieko neįmanomo, reiktų tik sveikatos pagailėti, nes buvo ir bemiegių naktų, daug streso, daug rizikingų veiksmų – tačiau viskas pavyko ne tik gerai, bet ir puikiai. Žmonės nemato virtuvės,  „Darom“ – didelis mechanizmas, dirbam su visomis Lietuvos savivaldybėmis, atliekų tvarkymo centrais, aplinkos ministerija ir kitomis institucijomis, čia daug visko, daug įvairių nuotaikų, daugybė žmonių.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Tvarkymosi akcija
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Tvarkymosi akcija

– Kaip save įsivaizduojate po 10 metų?

– Dar prieš gerus metus turėjau beveik aiškią viziją. Dabar dalies dalykų, kurių troškau, nebenoriu, suvokiau, kad jie yra tušti ir į nieką neveda. „Darom“ yra ta vieta, kurioje jaučiu pulsą ir didelį potencialą. Mano vizija suorganizuoti pasaulinį „Darom“ suvažiavimą Lietuvoje. Mūsų tinklas „Let‘s Do It World/DAROM“ jungia daugiau nei 100 pasaulio valstybių, 2013 metais mus pripažino Jungtinių Tautų Organizacija, tai yra didelis tarptautinis žingsnis. Dabar mes stengiamės išsigryninti organizacijos strategiją, partnerius, su kuriais galėtume sėkmingai dirbti aplinkosaugos, savanorystės ir pilietiškumo klausimais Lietuvoje. Taigi, tik po 10 metų pasakysiu, ar viskas pasisekė, ką planavau. O dabar dirbam.

– Kokiomis vertybėmis gyvenime vadovaujatės? Ar lengva?

– Sąžiningumo, žmogiškumo. Tai pagrindiniai dalykai kurių verta paisyti, nes jie apima beveik viską. Nėra lengva – yra sunkiau, nei kad atrodo iš pirmo žvilgsnio. Sunkiausia – išlikti sąžiningam prieš patį save.

Daugybė dalykų priklauso dar ir nuo politinių vėjų. Esu tikra, kad po truputėlį atrandam bendrus sąlyčio taškus su visomis institucijomis.

– Ar lengva pritraukti ir išlaikyti žmones organizacijoje? Kur juos atrandate? Ką darote?

Patirtis ateina per laiką, ir dažna senolių išmintis, anksčiau atrodžiusi kvaila, tampa teisinga. Tik su laiku atrandi tam tikrus sprendimus bei įgyvendinimo formas. Praktika yra pats geriausias dalykas, žinau, kur žmones surasti, žinau, ką pasakyti, žinau, kaip motyvuoti. Pagrindiniai dalykai, kodėl savanoris ateina ir lieka, yra pati idėja bei su kokiais žmonėmis jis būna, aplinka tikrai daro didelę įtaką ir ypač jaunam žmogui. Tiesa, mūsų organizacijoje nėra amžiaus cenzo, tai laikau privalumu, yra daugybė ir už mane vyresnių žmonių, taip pat jaunesnių. Visi dirbam, dalijamės patirtimis, tai neįkainojama.

– Kaip sekasi bendradarbiauti su valsybiniu sektoriumi? Sunku ar lengva?

– Galėčiau atsakyti dviprasmiškai. Visų pirma net ir valstybiniame sektoriuje dirba žmonės, o su žmonėmis bendrauti, ypač kai jų daug ir visi su skirtingom kompetencijom, nėra lengva, tačiau įmanoma. Daugybė dalykų priklauso dar ir nuo politinių vėjų. Esu tikra, kad po truputėlį mes atrandam sąlyčio taškus su visomis institucijomis. Visi puikiai supranta, kad  „Darom“ akcija kartą per metus sutaupo ne vieną milijoną valstybei, kvailystė būtų į tai žiūrėti pro pirštus.

Tad iš esmės galiu atsakyti – viskas gerai, su visais sutariam tiek gerai, kiek tai įmanoma, ir esu dėkinga tiek savivaldybėms, tiek atliekų tvarkymo centrams, saugomoms teritorijoms, miškų urėdijoms ir Aplinkos ministerijai ir kt. už nuolatinį, galbūt ne visada sklandų, bet egzistuojantį bendradarbiavimą, kurio rezultatus visi pamatote kiekvienais metais DAROM akcijos metu.

– Papasakokite plačiau apie šių metų akciją DAROM 2015?

– Visų pirma patikinu, kad tikrai viskas bus gerai, procesas vyksta. Visi tikrai gaus atliekoms skirtus maišus, tikrai bus reklama, tikrai veiks internetinė svetainė www.mesdarom.lt bei kitos komunikacijos priemonės, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas galėtų rasti jį dominančią informaciją apie akciją. Susiduriam su techniniais nesklandumais, tačiau kas su jais nesusiduria?

Šių metų akcentas – vandens telkinių valymas.

Šių metų akcentas – vandens telkinių valymas. Tai yra naujovė, akcijos metu norime atkreipti dėmesį, kad Lietuvoje, palyginti su kitomis pasaulio valstybėmis, vanduo yra švariausias. Nedažna valstybė gali pasigirti, kad turi galimybę gerti vandenį iš čiaupo. Taigi akcentuojam tai, kad privalome saugoti tai, ką turime. Prie akcijos įgyvendinimo jungiasi Lietuvos narai, registracija vis dar vyksta, tikimės, kad artėjant vasaros sezonui pavyks išvalyti kuo daugiau vandens telkinių.

Kaip ir pernai, šiemet veiks „Darom patruliai“, stebėtojai, kurie sudrausmina Lietuvos gyventojus, jeigu jie ką nors neteisėto mėgina daryti akcijos metu,  t.y. į jau išvalytus taškus vežti savo atliekas ir t.t. Daug laisvės šiemet yra duota  „Darom“ regionų ir miestų vadovams, pažiūrėsime, kokių naujų formų ir tendencijų į akciją atneš tie, kurie vos pirmus metus jungiasi prie akcijos organizavimo.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Tvarkymosi akcija
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Tvarkymosi akcija

Paraleliai su pačia akcija startuoja ir projektas  „Darom Lietuvai“ (seniau vadinos „Darom“ Mokykla). Čia visi moksleiviai ir kitos mokymo įstaigos galės dalyvauti įvairiuose konkursuose, kuriuos inicijuojame su Lietuvos Neformaliojo švietimo centru. Nugalėtojus skelbsime tik vėlyvą rudenį Nacionalinio „Darom“ forumo metu, tad visi tikrai dar turi laiko pasireikšti ir sėkmingai dalyvauti.

Naujas ir įdomus dalykas, tiek kiekvienam žmogui, tiek įmonėms – tai sistema, kuri leidžia susigeneruoti „Darom“ savanorio pažymėjimą, unikalų pažymėjimą. Sisitema jau veikia – visi gali spausdintis. Iki akcijos pradžios dar tikiuosi, kad su įmonėmis, su kuriomis bendradarbiaujame, suformuosime tam tikrą nuolaidų modelį, kuriomis galės naudotis visi Lietuvos  „Darom“ akcijų savanoriai. Galimybę gauti pažymėjimą turi visi, reikia tik pažymėti keliose akcijose yra dalyvauta. Daugiau informacijos apie visas mūsų iniciatyvas galite rasti mūsų interneto svetainėje www.mesdarom.lt

Ačiū už pokalbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius