-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Dešiniojo sektoriaus“ lyderis Dmytro Jarošas: „Patarčiau Rusijos piliečiams pradėti kovą su fašistiniu V.Putino režimu“

Dmytro Jarošas – vienas labiausiai Rusijos demonizuotų Maidano lyderių. Jo vadovaujama sukarinta ultranacionalistų grupuotė „Dešinysis sektorius“ aktyviai dalyvavo prezidentą Viktorą Janukovyčių nuvertusiuose protestuose, o dabar D.Jarošas paskelbė dalyvausiantis gegužės mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Pateikiame „Newsweek“ interviu su D.Jarošu.
Dmytro Jarošas
Ukrainos ultradešiniųjų grupuotės „Dešinysis sektorius“ lyderis Dmytro Jarošas / „Scanpix“ nuotr.

– Ar tiesa, kad „Dešiniojo sektoriaus“ pajėgas treniravote ilgiau nei 20 metų?

– Sukarintus būrius treniruoju jau beveik 25 metus. Nors ką tik baigėsi revoliucija, mano vyrai ir toliau vykdo karines pratybas visoje Ukrainoje, pasirengę išvalyti šalį nuo okupantų.

– Kiek jūsų yra?

– Negaliu pasakyti tikslaus skaičiaus, nes mūsų struktūra ir padalinių skaičius nuolat auga visoje Ukrainoje, bet tikrai per 10 tūkst. žmonių. Savo nariams keliame tam tikrus reikalavimus: patriotizmas ir kiti tinkamo elgesio kriterijai.

Sukarintus būrius treniruoju jau beveik 25 metus. Nors ką tik baigėsi revoliucija, mano vyrai ir toliau eina karines pratybas visoje Ukrainoje, pasirengę išvalyti šalį nuo okupantų.

– Ar žinote, kad teisme Maskvoje jums pareikšti kaltinimai dėl raginimų imtis teroristinių veiksmų prieš Rusiją?

– Tai Putino sumanymas. Jis yra politinis lavonas.

– Ar jūsų gretose yra daug karo veteranų? Ar jūsų pajėgos įeina į Ukrainos kariuomenės sudėtį?

– Kai tik Rusija paskelbė karą, mes pakvietėme į atsargą išėjusius karininkus, Vidaus reikalų ministerijos ir saugumo agentūrų generolus. Mes koordinuojame savo veiksmus su Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba ir su kariuomenės Generaliniu štabu. Šiuo metu deramės dėl mūsų pajėgų tinkamo įteisinimo.

– Jei Krymas bus prijungtas prie Rusijos, kaip reaguos „Dešinysis sektorius“?

– „Dešinysis sektorius“, kartu su visais kitais Ukrainos piliečiais, pasirengęs ginti Ukrainos teritorijos vientisumą visomis įmanomomis priemonėmis. Jei Kremlius nuspręstų mus pulti, Ukrainos teritorijoje jų laukia didžiulis partizaninis karas.

– Ar manote, kad Ukraina turi pakankamai pajėgų savigynai?

– Aš suprantu, kokios apgailėtinos mūsų kariuomenės, taip pat ir „Dešiniojo sektoriaus“ sąlygos. Mūsų kariuomenė šimtus kartų silpnesnė už Rusijos, tad Ukrainai svarbu daryti viską, kad konfliktas būtų išspręstas derybų keliu.

Kaip ir bet kuri armija, turime specialistų, mokančių paleisti S-300 raketas. Jei kiltų partizaninis karas, būtų šaudoma iš kiekvieno namo.

– Kodėl vadinate savo organizaciją sukarinta? Jūs ginkluoti tik kalašnikovais ar turite ir rimtesnių ginklų?

– Kaip ir bet kuri armija, turime specialistų, mokančių paleisti S-300 raketas. Jei kiltų partizaninis karas, būtų šaudoma iš kiekvieno namo.

– Ar suprantate, kad dauguma rusų, taip pat ir kultūrinis elitas bei inteligentija, remia V.Putino veiksmus Kryme, nes jus laiko fašistų, radikalų lyderiu?

– Deja, rusams praplautos smegenys. Ukrainos nacionalistai su fašizmu neturi nieko bendra. Galinga Rusijos propagandos mašina žino, ką daro.

Bet „Dešiniojo sektoriaus“ įsitikinimai nesuderinami su šovinizmu. Mes savo pažiūras grindžiame nacionalizmo idėjomis. To įrodymas – 40 proc. mūsų narių kalba rusiškai. Žydai ir kitų tautybių žmonės taip pat jaučiasi patogiai mūsų gretose.

– Kodėl tada jūsų judėjimas „dešinysis“?

– Mes tikime, kad Ukraina nusipelnė turėti savo nacionalinę valstybę. Todėl mūsų judėjimas ir yra „dešinysis“.

– Ar jūsų knyga „Nacija ir revoliucija“ – kurioje judėjimo priešais įvardijate Rusiją ir Rusijos stačiatikių bažnyčią – buvo tam tikra Ukrainos tautos „išlaisvinimo karo“ pranašė?

– Ta knyga yra mano straipsnių rinkinys, kuris pasirodęs sulaukė daug kritikos. Bet dabar matome, kad joje numačiau daug įvykių, kurie nutiko.

Patarčiau Rusijos piliečiams pradėti kovą su fašistiniu Putino režimu. Tai būtų geriausia rusų ir ukrainiečių tautų draugystės garantija. Kol Putinas valdžioje, Rusijos imperializmas nuolat neteisėtai spaus Ukrainą.

Putinas savo valdžią sustiprino fašistiniais metodais. Jis ignoravo Rusijos piliečių konstitucines teises. Rusijoje policija sumušė masinių protestų Maskvoje ir Sankt Peterburge dalyvius. Man tai smirda fašistiniais metodais.

– Kodėl Rusijos prezidentą, kuris yra labai populiarus tarp rinkėjų, vadinate fašistu?

– Putinas savo valdžią sustiprino fašistiniais metodais. Jis ignoravo Rusijos piliečių konstitucines teises. Rusijoje policija sumušė masinių protestų Maskvoje ir Sankt Peterburge dalyvius.

Man tai smirda fašistiniais metodais. Sulaikomi protestuotojai, nešantys antikarinius plakatus. Tai fašizmas.

– Ukrainoje daug kas mano, kad be „Dešiniojo sektoriaus“ revoliucija nebūtų įvykusi. Kas tai buvo per revoliucija?

– Mes įvykdėme nacionalistinę revoliuciją, kad sukurtume valstybę, kurioje Ukrainos žmonės būtų savo likimo šeimininkai savo žemėse. Iki šiol mes turėjome okupantų režimą. Darysime viską, kad duotume žmonėms visas laisves, teisingumą ir tautos turto dalį.

– Jūsų vyrai matomi visame Kijevo centre. Ar jūs vilkite juodas uniformas?

– Tai nėra oficiali uniforma. Mes nusipirkome uniformas, kurios pardavinėjamos apsauginiams. Aš konsultavausi su profesionalais dėl mūsų saugumo sustiprinimo. Mus informavo, kad kai kurios Rusijos tarnybos nori pagrobti, suimti arba likviduoti mane.

– Kas kiekvieną naktį šaudė Maidane?

– Ne mano žmonės. Mano vyrai nenaudoja ginklų be priežasties.

– Jūs kandidatuojate į prezidentus. Kokios savybės jums leistų būti politiku? Ar manote, kad turite šansų laimėti rinkimus?

– Aš baigiau universitetą, kur studijavau ukrainiečių kalbą ir literatūrą. Niekada nenorėjau būti politikas. Bet nuo šių metų sausio 19-osios aš buvau atsakingas už viską. Jau matėme du stebuklus: politikai neišdavė revoliucinės Maidano dvasios ir mes laimėjome revoliuciją. Laukiu dar vieno stebuklo prezidento rinkimuose.

Aš manau, kad jei rusai bombarduos Kijevą – o tikimybė, mūsų manymu, yra 50/50 – NATO neateis kovoti už Ukrainą. Europa išdavė Ukrainą daugybę kartų. Mes jais nepasikliaujame. Galime kliautis tik savo pačių jėgomis ir išmone.

– Ar jūsų judėjimas rėmė čečėnų sukilimus Rusijoje?

– Mes rėmėme pirmąjį Čečėnijos karą su Rusijos imperija. Nusiuntėme delegaciją į Čečėniją. Padėjome gydyti sužeistuosius. Ir mes spausdiname čečėnų knygas.

– Ar tikrai raginote islamistus remti Ukrainą kare su Rusija? Ar kas nors iš jūsiškių susitiko su čečėnų sukilėlių vadu Doku Umarovu?

– Aš to nesakiau. Nesu tikras. Kai mes padėjome Čečėnijoje, Doku Umarovas buvo tik eilinis lauko vadas. Mes neremiame islamistų karo prieš beginkles moteris ir vaikus.

– Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius neseniai pareiškė, kad naujoji valdžia iškels Stepano Banderos vėliavą, kuri Rusijoje laikoma fašistine. Ar tai tiesa?

– Mes stovėjome po raudonomis ir juodomis vėliavomis visos revoliucijos metu. Raudonas ukrainiečių kraujas išlietas ant juodos Ukrainos žemės – ta vėliava yra nacionalinės revoliucijos simbolis. Aš įsitikinęs, kad ši vėliava mums atneš laisvę.

– Kas jus finansuoja? Manote, kad Vakarai parems Ukrainą?

– Aš iš principo neimu pinigų iš oligarchų, nes nenoriu tapti priklausomas. Gavome šiek tiek JAV dolerių iš ukrainiečių diasporos. O šiaip visa šalis remia „Dešinįjį sektorių“.

Aš manau, kad jei rusai bombarduos Kijevą – o tikimybė, mūsų manymu, yra 50/50 – NATO neateis kovoti už Ukrainą. Europa išdavė Ukrainą daugybę kartų. Mes jais nepasikliaujame. Galime kliautis tik savo pačių jėgomis ir išmone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius