Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus pavaduotoja Viktorija Siumar: „Neleisime Rusijai pakartoti Krymo scenarijaus Donecke – Ukraina kariaus“

Buvusi žurnalistė, šiuo metu Ukrainos jėgos struktūrų veiklą koordinuojančios Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovo pavaduotoja Viktorija Siumar 15min.lt teigė, kad nepaskelbtas karas su Rusija jau vyksta, tačiau tikras pragaras užvirti gali jau šį savaitgalį.
Viktorija Siumar
Viktorija Siumar

Sekmadienį Rusija Donecke ir Luhanske ruošia pseudoreferendumus. Pašnekovės teigimu, nė vienas sveiko proto žmogus jų rimtai nevertina, tačiau po šio farso Rusija gali bandyti pakartoti Krymo scenarijų ir į rytų Ukrainą įvesti savo karines pajėgas. Pasak V.Siumar, Ukraina pasiruošusi kariauti.

– Kaip šiuo metu vertinate situaciją šalyje?

Teroristai naudoja klasikinius metodus. Prieš gegužės 9-ąją įtampa tikrai didelė. Žinome, kad Rusijos provokacijos suintensyvės.

– Situacija įtempta. Nuolat susiduriame su Rusijos specialiųjų tarnybų provokacijomis, gaudome diversantų būrius. Teroristai naudoja sunkiąją ginkluotę, kurią gauna iš Rusijos, dėl to nėra lengva vykdyti antiteroristinę operaciją.

Teroristai ir naudoja klasikinius metodus, ir dangstosi taikiais gyventojais. Kiekvienas mūsų bandymas kovoti su ginkluotais šalies užpuolikais bandomas vaizduoti civilių puolimu.

Prieš gegužės 9-ąją įtampa tikrai didelė. Žinome, kad Rusijos provokacijos suintensyvės.

„Scanpix“ nuotr./Parado repeticija
„Scanpix“ nuotr./Parado repeticija

– Ar realu artimiausiu metu atgauti rytų Ukrainos kontrolę?

Šiuo metu svarbiausia nuginkluoti teroristus, neutralizuoti ginkluotas kovotojų grupes.

– Šiuo metu svarbiausia nuginkluoti teroristus, neutralizuoti ginkluotas kovotojų grupes. Puikiai suprantame, kad turime kalbėti su vietos bendruomenių, vietos elito atstovais. Mes turime tartis su miestų vadovais, ieškoti kompromisinių sprendimų.

Tai vyksta ir šiuo metu. Palaikome nuolatinį ryšį su gubernatoriais, merais, dalis jų paskirti ką tik. Tai nėra problema.

Bėda, kad į procesus kišasi ginkluotos rusiškos jėgos, su kuriomis kalbėtis neįmanoma. Jų pagrindinis tikslas – destabilizuoti situaciją ir sugriauti bet kokią galimybę valdžiai problemas spręsti taikiais susitarimais.

– Tragiški įvykiai Odesoje parodė, kad milicija ne tik nekontroliuoja situacijos, bet talkina prorusiškoms jėgoms. Ar su tuo sutinkate?

– Mes pradėjome milicijos veiksmų tyrimą. Akivaizdu, kad kai kurie milicininkai veikė kartu su provokatoriais ir nepadarė nieko, kad užkirstų kelią šiai tragedijai. Be abejo, tai labai žiauri nelaimė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prorusiškas šaulys Odesoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prorusiškas šaulys Odesoje

Mes padarėme labai rimtas išvadas. Šiuo metu paskyrėme naują srities gubernatorių ir priėmėme kitus svarbius kadrinius sprendimus. Ačiū Dievui, šiuo šiuo metu situaciją Odesoje pavyko stabilizuoti.

– Ar esate tikri, kad išdavikų nėra kituose regionuose?

Donecke ir Luhanske jėgos struktūros buvo kontroliuojamos Viktoro Janukovyčiaus. Daugelis žmonių į tarnybas atėjo buvusio režimo dėka.

– Galiu pasakyti atvirai: mes turime rimtų kadrinių problemų, ypač Ukrainos rytuose. Kyla daug klausimų, kiek vietos teisėsaugos institucijos pajėgios užtikrinti tvarką ir vykdyti įsakymus.

Donecke ir Luhanske jėgos struktūros buvo kontroliuojamos Viktoro Janukovyčiaus. Daugelis žmonių į tarnybą atėjo buvusio režimo dėka. Jie užėmė postus ir vadovybėje, ir žemesniuose struktūrų lygiuose.

Nenuostabu, kad šiuo metu tikėtis jų palaikymo yra sudėtinga.

Pamažu mums pavyksta užsitikrinti kitų regionų palaikymą ir jų kontrolę, o ten, kur šiuo metu yra Rusijos teroristų, mūsų laukia rimtas darbas.

– Rusiškos jėgos skelbia apie gegužės 11 d. numatytą referendumą dėl Donecko srities atsiskyrimo. Iki sekmadienio liko vos kelios dienos. Kaip tam ruošiatės?

– Apie kokį referendumą galima kalbėti? Neaišku, kas spausdina blankus, koks šio farso teisinis pagrindas. Visi supranta, kad tai tas pats scenarijus, kuris jau buvo panaudotas Kryme. Tiesa, čia teroristai ir Rusijos jėgos struktūrų atstovai veikia kitomis sąlygomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Rytų Ukrainoje Rusijos teroristai neturi daugumos gyventojų paramos, jų veiksmai yra neteisėti. Rusija visa tai daro tik tam, kad destabilizuotų padėtį. Turime daug įrodymų, kurie jau pateikiami spaudoje, kad Rusija kontroliuoja šiuos procesus. Nemanau, kad rasim daug žmonių, kurie to nesuprastų.

– Teigiama, kad praradus Donecko srities kontrolę teks nukelti gegužės 25-ąją numatytus pirmalaikius Ukrainos prezidento rinkimus. Ar nematote tokios grėsmės?

– Mūsų pagrindinis tikslas, kad prezidento rinkimai įvyktų. Ir svarbiausia, kad jie įvyktų laiku. Visur, išskyrus Donecko regioną, sukurtos rinkimų komisijos. Tikiu, kad dar turime laiko ir Donecko problemas spėsime išspręsti.

– Prieš pseudoreferendumą ir prezidento rinkimus bus gegužės 9-oji. Kaip manote, kokių staigmenų Rusija paruošusi Pergalės dienai?

Jeigu taip bus kartojamas Krymo scenarijus, mes būsime priversti kariauti. Esu tikra, kad Ukraina tam jau pasiruošusi.

– Jau dabar vykdomos provokacijos, grobiami žmonės, užpuolami veteranai. Taip visuomenei norima įskiepyti baimę ir parodyti ukrainietiško nacionalizmo veidą. Šį Rusijos propagandos kuriamą paveikslą ir toliau bus bandoma demonstruoti.

Tikslas vienas – kad žmonės susipriešintų ir imtų kariauti tarpusavyje.

Gaila, bet rusams reikia žiaurių kadrų. Šis metodas naudotas ne kartą. Pavojus išlieka, bet šiandien mūsų teisėsaugos institucijos tam pasiruošusios geriau. Kasdien sulaikomi provokatoriai.

– Šiuo metu mažiau kalbama apie Rusijos kariuomenę prie Ukrainos sienų. Grėsmė sumažėjo?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys netoli Slovjansko miesto
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys netoli Slovjansko miesto

– Rusijos armija jau seniai prie mūsų sienų. Manau, kad Vladimirui Putinui dabar svarbu sėkmingai surengti paradą Maskvoje.

Vėliau bus bandoma imituoti referendumą, o mes turėsime reaguoti atsižvelgiant į tai, ar po šio spektaklio bus bandoma pakartoti Krymo įvykius. Jeigu taip atsitiks, mes būsime priversti kariauti. Esu tikra, kad Ukraina tam jau yra pasirengusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius