Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rasa Budbergytė tikisi palaikymo socialdemokratų gretose

Premjero Algirdo Butkevičiaus įvardyta kandidatė į finansų ministrus, kadenciją baigianti Europos Audito Rūmų narė Rasa Budbergytė tikisi socialdemokratų partijos palaikymo, svarstant jos kandidatūrą vadovauti Finansų ministerijai.
Rasa Budbergytė
Rasa Budbergytė / ec.europa.eu
Temos: 1 Rasa Budbergytė

„Taip, tikiuosi, galbūt ne iš visų, bet iš daugelio žmonių – taip, tikiuosi“, – interviu telefonu ketvirtadienį BNS sakė R.Budbergytė. Tačiau ji pabrėžė, jog premjero siūlymas ir kalbos apie jos kandidatavimą į finansų ministro postą – labai išankstinis, galutinis sprendimas priklauso ir nuo socialdemokratų partijos vadovybės, ir nuo prezidentės Dalios Grybaukaitės.

R.Budbergytė į finansų ministrus siūloma, Rimantą Šadžių planuojant siųsti dirbti į Europos Audito rūmus. Premjeras A.Butkevičius BNS ketvirtadienį sakė su prezidente kol kas D.Budbergytės kandidatūros neaptaręs. „Tada, kai pasiruošiu ją teikti. Dabar dar per anksti – ji dar dirba savo darbą“, – tvirtino ministras pirmininkas.

– Šiandien premjeras pareiškė, kad siūlys jūsų kandidatūrą į finansų ministro postą. Jis taip pat minėjo, kad kalbėjosi su jumis keletą kartų. Kada paskutinis pokalbis su premjeru vyko ir koks tų pokalbių turinys? Kaip jūs reaguojate į premjero pasisakymus?

– Aš pirmiausia turiu pasakyti, kad premjero žodžiai rodo didelį pasitikėjimą manimi, ir mes esame kartą kitą kalbėję. Tai tokie pasvarstymai pirminiai, aš pasakyčiau, kadangi šiuo metu aš esu Europos Audito Rūmų narė. Tas pareigas eisiu iki tol, kol mane pakeis kitas žmogus, tikiuosi, tai bus Rimantas Šadžius, kad jis puikiai praeis visas paskyrimo procedūras ir Europos Parlamente, ir Europos Taryboje. Ir tuomet klausimas, žinoma, kils, kas jį pakeis, nes šiuo metu jis eina tas (finansų ministro – BNS) pareigas.

Taip pat noriu pasakyti ir tai, kad ne tik premjeras siūlo, bet pirmiausia tai Respublikos prezidentė, ji skiria į pareigas ministrus ir tikrai, manau, kad reikalinga galvoti ne tik apie šiuos du asmenis, bet taip pat, ką galvoja ir socialdemokratų vadovybė, ji turi irgi pritarti kandidatūrai. Todėl aš manau, kad šitie pasakymai, kalbos yra labai išankstinis dalykas. Tiesiog manau, kad reikia palaukti, ir tada galėsiu sakyti, ar yra pasiūlymas, ar nėra, ką aš apie jį galvoju, ar jį priimu ir taip toliau.

– Jūs pati buvote užsiminusi, kad rimtai svarstytumėte tokį pasiūlymą.

– Aš tikrai rimtai svarstyčiau. Tikrai taip, neneigiu, aš tikrai rimtai svarstyčiau. Suprantu tas rizikas, kurios gali būti, nes tai yra priešrinkiminis laikas ir jeigu reikės man grįžti ir atšaukti tas pareigas gegužės mėnesį, nes toks yra nelengvas laikotarpis, ir tas fiskalinės drausmės laikymasis, ir biudžeto surinkimas, šitie dalykai, ir aš juos turiu gerai pasverti.

– Paminėjote fiskalinę drausmę. Šiandien buvo ir premjero pareiškimų, ir socialdemokratų partijos, ir „darbiečių“ apie naujas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas – premjeras užsiminė apie PVM tarifo mažinimą apskritai, taip pat – apie neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) didinimą. Ką jūs apie tai manote, kokios jūs laikysitės finansų politikos krypties?

– Aš tikrai nesu apie tai mąsčiusi, aš tikrai negaliu jums pasakyti ir nesakysiu. Tiesiog apie tai per anksti kalbėti, o tų nuomonių gali būti įvairių. Tiesiog prisiminkite viską, kad ir auditus, kuriuos yra padarę aukščiausios audito institucijos, tame tarpe ir Valstybės kontrolę, ir ką jie sako apie PVM. Iš tiesų nenoriu komentuoti, nes tai yra išankstinis klausimas.

– Jūs užsiminėte, kad skiriant jus bus svarbi ir prezidentės pozicija, ir socialdemokratų partinių struktūrų. Ar jūs tikitės palaikymo socialdemokratų gretose?

– .... Taip, tikiuosi, galbūt ne iš visų, bet iš daugelio žmonių – taip, tikiuosi.

– O ta pauzė prieš atsakymą, ji reiškia, kad jūs irgi turite tam tikrų žinių, kaip ir mes, kad ne visa socialdemokratų partijos vadovybė pritaria jūsų kandidatūrai? Neretai partijose vyrauja požiūris, kad į svarbius postus turi būti skiriami ilgamečiai partijų nariai, kildami laipteliais partijoje nuosekliai, o ne nuleidžiami kažkur iš oro, kaip sakoma, „su parašiutu“.

– Aš negirdėjau jokių kalbų, bet aš tiesiog suprantu tokį požiūrį. Man abejonių nekyla, kad žmonės gali turėti tokį požiūrį, ir aš jį labai gerbiu, ir aš galbūt pati taip galvočiau tokiose situacijose. Taip kad aš ir sakau, kad vieni gali turėti tokį požiūrį, kiti kitokį ir būtent diskusijų pagrindu turi būti apsisprendimas – tinkamas, netinkamas kandidatas, kodėl jis tinkamesnis ir taip toliau. Esu kalbėjusi su dalimi žmonių, kurie sakė, kad palaikytų, juk esu partijos narė ir taip toliau. O kaip bus, pažiūrėsime.

– Kokie yra jūsų santykiai su prezidente, ar jūs tikitės jos palaikymo, jeigu būtų jūsų kandidatūra teikiama?

– O ką jūs turite omeny, kokie yra mano santykiai su prezidente?

– Turiu omeny santykius darbiniame, politiniame lygmenyje.

– Aš šiuo metu nei darbiniame, nei politiniame lygmenyje neturiu jokių santykių su prezidente. Aš esu šiuo metu Liuksemburge, bet visada su prezidente mes turėjome labai gerus, profesionalius, dalykinius santykius, ir aš manau, kad jie yra tokie patys šiuo metu išlikę.

– Čia, matyt, turite omenyje tą ankstesnį laikotarpį, kai jūs dar buvote valstybės kontroliere?

– Taip. Prezidentė jau buvo Respublikos prezidente, buvo ir eurokomisare, dirbo taip pat ir finansų ministre. Mes iš tiesų gi esame pažįstamos iš tos bendros karjeros viešajame sektoriuje, tai visada buvo tie santykiai labai geri, labai dalykiniai, ir geras labai supratimas. Tai aš nematau priežasčių, kodėl tie santykiai turėtų būti pasikeitę. Aš tikiuosi, kad jie yra tokie.

R.Budbergytės kadencija Europos Audito rūmuose baigsis gegužės 7 dieną. Seimas ketvirtadienį nusprendė siųsti dabartinį finansų ministrą R.Šadžių užimti šias pareigas.

Teisininkės išsilavinimą turinti R.Budbergytė yra dirbusi ministro pirmininko padėjėja 1993 metais, bendrovės „Lelija” juriskonsulte, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Darbo teisės katedros asistente, 1997-2000 metais ėjo Teisingumo ministerijos sekretorės, viceministrės pareigas, 2001-2002 metais – Vidaus reikalų ministerijos sekretoriaus pavaduotojos ir sekretorės pareigas. 2005 – 2010 metais ji vadovavo Valstybės kontrolei, o nuo 2010 metų gegužės paskirta Lietuvos atstove Europos Audito Rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius