Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rebecca Harms: Rusiją pažaboti galima ne energetine sąjunga, o atsinaujinančiais ištekliais

Rusijos galios žaidimus Europoje galima pažaboti ne energetine sąjunga, kuri priklausomybę nuo vieno tiekėjo pakeistų kitais tiekėjais, o vystant atsinaujinančių energijos išteklių gamybą, įsitikinusi Europos Parlamento (EP) Žaliųjų/ELA politinės frakcijos bendrapirmininkė, į Rusijos „juodąjį sąrašą“ įtraukta Rebecca Harms.
Rebecca Harms
Rebecca Harms / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rusija

Jos nuomone, siūloma energetinė sąjunga nesprendžia pagrindinių problemų – Europos Sąjungos priklausomybės nuo išorės tiekėjų.

„Jeigu mes tiesiog pakeisime tiekėją ir labiau koncentruosimės šiek tiek į Norvegiją, bet daugiausia į Vidurio Rytų valstybes ar Šiaurės Afrikos šalis, kuriam laikui tai pagerins situaciją, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje sistema nepasikeis“, – interviu BNS sakė R.Harms.

Pasak šią savaitę Vilniuje viešėjusios EP Žaliųjų lyderės, Kremlius siekia nustatyti, kas Rusijoje gali diskutuoti apie santykius su ES. Būtent todėl, jos nuomone, kritikuojantieji Kremlių nebegali patekti į šalį. Jos nuomone, siekdama didesnės ES vienybės dėl Rusijos, Vakarų Europa turi geriau suvokti Rytų Europos ir Baltijos valstybių istoriją.

– Beveik neįmanoma kalbėti apie Rusiją ir nekalbėti apie energetiką. Vienas iš siūlomų bendradarbiavimo būdų su Rusija yra Energetinė sąjunga, tačiau prieš savaitę viename interviu teigėte, kad šis planas yra pasenęs.

– Problema yra turinys. Kai Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pasiūlė Europos Energetinės sąjungos idėją, aš plojau labai garsiai, nes matau tai kaip pagrindinį kelią toliau nuo Rusijos galios žaidimų Europoje, turime tapti labiau energetiškai nepriklausomi. Bet manau, kad jeigu tai suveiks, mes turime panaudoti visas technologines galimybes. Jeigu mes tiesiog pakeisime tiekėją ir labiau koncentruosimės šiek tiek į Norvegiją, bet pagrinde į Vidurio Rytų valstybes ar Šiaurės Afrikos šalis, kuriam laikui tai pagerins situaciją, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje sistema nepasikeis.

Jeigu mes tiesiog pakeisime tiekėją ir labiau koncentruosimės šiek tiek į Norvegiją, bet pagrinde į Vidurio Rytų valstybes ar Šiaurės Afrikos šalis, kuriam laikui tai pagerins situaciją, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje sistema nepasikeis.

Šiuo metu mes turime didžiulį iššūkį tarptautinei bendruomenei – visuotinį atšilimą. Daugelyje ES šalių turime problemų su oro kokybe. Tad yra kelios priežastys žengti į inovatyvius energetikos modelius, trumpai tariant, Europos Sąjunga buvo sukurta pagal anglies ir plieno sutartis ir branduolines sutartis.

O dabar mes vėl turėtume pasirašyti tokias pamatines sutartis, susitelkti į ateities technologijas, kaip atsinaujinantys energetiniai šaltiniai, energijos taupymas, jos efektyvumas, nes tai tikrai turėtų įtakos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius