Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rolandas Paksas skelbiasi mitų griovėju

Rolandas Paksas sako esąs įsitikinęs, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) privalės jį registruoti kandidatu į prezidentus. Jo partijos nariui Andriui Mazuroniui viešai pasipiktinus R.Pakso kandidatūra pats politikas sako, kad paneigtas „vieno žmogaus partijos“ įvaizdis.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjusios savaitės neeilinė Seimo sesija sušaukta ir dėl to, jog antras balsavimas dėl Konstitucijos pataisos leistų po apkaltos iš posto pašalintam prezidentui Rolandui Paksui dalyvauti rinkimuose šių metų gegužę.

Tačiau supratusi, kad nepavyks surinkti reikiamų 94 balsų, pati „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija paprašė klausimą iš darbotvarkės išbraukti. Negana to, po dienos nuskambėjęs Konstitucinio Teismo išaiškinimas leidžia daryti išvadą, kad ir pirmasis balsavimas negali būti laikomas teisėtu.

Taigi, Konstitucijos pataisos liko nepriimtos, o Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) sprendimas neįgyvendintas. Tačiau pats „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas, lyg ir užsiminęs, kad puikus kandidatas Prezidento rinkimuose bus dabartinis aAplinkos ministras Valentinas Mazuronis, o jam lieka Europos Parlamento rinkimai, apsvarstęs situaciją nusprendė, kad neturi kitos išeities, kaip tik tapti Prezidento rinkimų kandidatu.

Toks buvo partijos valdybos sprendimas, o vasario viduryje tą, reikia manyti, patvirtins ir kongresas. Be prezidento rinkimų ramybės sau nerandantis Rolandas Paksas šįvakar sutiko atsakyti į „Savaitės“ klausimus.

– Ar tiesa, kad „Tvarkos ir teisingumo“ valdyba jūsų kandidatūrą iškėlė jūsų paties pageidavimu?

– Netiesa būtų tai, kaip jūs pasakėte dabar, „be prezidento rinkimų nerandantis ramybės“...

– Negalintis nurimti.

– Negalintis nurimti. Tai šitas būtų netiesa. Esminis dalykas, ko jūs nepastebėjote, ar nepaminėjote, ar mes gal toliau šnekėsime apie tai, kad tarp ketvirtadienio ir valdybos sprendimo įvyko dar vienas svarbus dalykas mūsų gyvenime – Konstitucinis Teismas (KT). Ir jo sprendimas, jo fabula, kuri man labai įdomi. Aš norėčiau savais žodžiais ir pasakyti. Kai yra kolizija tarp Lietuvos teisės aktų ir ES teisės aktų, tai viršenybę turi ES teisės aktai. Aš įsivaizduoju, kad nė vieno šanso VRK, ponui Zenonui Vaigauskui nėra neregistruoti manęs Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose 2014 metais.

– Taigi, o klausimas buvo toks: ar tiesa, kad savo partijos valdybos paprašėte, kad jūsų kandidatūra būtų iškelta?

– Na, atvirkščiai. Aš kaip visuomet juokauju, galbūt valdyba ir suklydo, bet šįkart pasirinko mano kandidatūrą.

– Pone Paksai, bet šitas KT išaiškinimas po penktadienio jau nekart yra aiškintas pačių konstitucinės teisės specialistų. Ir jie visi kaip vienas sako, kad apie jus nebuvo nė žodžio. Jūsų klausimas nebuvo svarstomas, kodėl jūs bandote įrodyti priešingai?

– Na, žinote, mes, matyt, skaitom skirtingus teisės specialistus ir skirtingų teisės specialistų išvadas. Aš tik išvadą pasakysiu, kurios trys ar keturios guli ant mano darbo stalo – iš skirtingų kompanijų, iš skirtingų juristų, ne tik Lietuvos: po KT sprendimo Rolandui Paksui dalyvauti 2014 metų Prezidento rinkimuose nebėra jokių problemų.

– Gerai, bet jeigu taip atsitiks, kad VRK neregistruos jūsų kandidatu, nes jūs, kaip ten bebūtų, bet šiuo metu daugumos nuomonė yra tokia, kad neatitinkate Konstitucijos ir Rinkimų įstatymo reikalavimų. Kas tada?

– Na, aš būčiau iš tikrųjų labai prastas politikas, jeigu aš per jūsų televiziją, girdint mano oponentams, susakyčiau savo veiksmus, ką aš darysiu toliau.

– Teismo galimybės jūs turbūt neatmetate?

– Neatmetu.

– Ar jūs sutinkate, kad vis dėlto EŽTT apgynė jūsų teisę būti renkamam Seimo nariu, bet apie jūsų kandidatavimą Prezidento rinkimuose iš viso nebuvo kalbos?

– O čia jau šilčiau. Bet kokiu atveju yra kalbama apie žmonių teisę laisvai pasirinkti balsuoti ar nebalsuoti. Ir nesuprantamas man vienas dalykas yra – ko gi taip jaudintis? Ko gi dabar taip sunerimti? Čia gi neina kalba apie tai, kad aš grįžtu į darbą Daukanto aikštėje. Neina kalba, kad kvestionuojame apkaltą, kad yra kažkokia moralinė, politinė reabilitacija. Eina kalba apie galimybę susigrąžinti savo pilietines teises.

– Bet kodėl jūs tų teisių nesusigrąžinate pačiu tikriausiu keliu, kuris būtų neginčijamas – priėmus Konstitucijos pataisas?

– Labai paprastas dalykas – politinė valia. Ne teisinė, politinė valia prieš 10 metų buvo Seime taip nuspręsti. Ir praktiškai tapo politine valia, ne teisine, ne demokratine, ne tai, kad būtų įgyvendinamas Žmogaus teisių [teismo] sprendimas, bet politinis išskaičiavimas, kad Rolandas Paksas gali būti tvirtas kandidatas ir sudaryti konkurenciją prezidentei Daliai Grybauskaitei. Šitas išskaičiavimas neleido konservatoriams ir liberalams žengti prieš savo politinį interesą.

– Jūs matote kažkokius priešus iš šalies, už partijos ribų, bet jūsų partijos narys Andrius Mazuronis pasakė, kad vieno žmogaus fobijos – visiškai aišku, kokį žmogų jis turi galvoje – padarė partiją įkaite. Ir dar jis sako, kad blogas tas jūsų sprendimas kandidatuoti, nes tokiu būdu partija neturi tikro kandidato ir remia prezidentę D.Grybauskaitę.

– Labai gerai, kad sako. Aš džiaugiuosi tokiu pasakymu. Tai jau bent jau paneigia tokį mitą, kad mūsų partija yra vieno žmogaus valdoma. Aš dar kartą kartoju: galbūt valdyba šįkart ir suklydo, bet ji pasirinko tokį sprendimą.

– Bet kongresas turbūt gali klaidą dar ištaisyti?

– Be abejo, jeigu tai yra klaida.

– Jūs, kaip suprantu, nematote klaidos?

– Ne.

– Pone Paksai, aš turbūt nebūsiu originali, bet daug manančių, kad šitas jūsų žingsnis gerai apgalvotas viešųjų ryšių žingsnis, nes jūs lyg ir tampate kankiniu, jums neleidžia dalyvauti rinkimuose. Jūs tokiu būdu susirenkate sau teigiamus balsus ir patenkate į Europos Parlamentą. Jeigu teismai užsitęsia, ta pati kankinio aureolė leidžia jums priartėti prie 2019 metų prezidento rinkimų, o tada nebus D.Grybauskaitės, nebus jums kliūčių...

– Jūs, man atrodo, turite savo šarmo, žurnalistai. Patys sugalvojate, patys tiražuojate, patys tvirtinate, patys konstatuojate, patys išteisinate, patys nuteisiate. Tegu man bus atleista, aš priminsiu, kai berods 2006 metais mes su savo lėktuvėliu apie svietą išskridome, grįžę nusileidome Kyviškių aerodrome ir sužinau naujieną, kad mano žmona užsirašė į šokių dešimtuką. Man buvo didžiulė naujiena. Tai tada, aš atsimenu, jūsų kolegos kalbėjo – taip Paksas kelia savo reitingus.

– Pone Paksai, jūs čia labai sėkmingai užsiminėte apie savo sutuoktinę. Jeigu jūs taptumėte prezidentu, ji taptų pirmąja Lietuvos dama. Ir aš turiu jums šiokį tokį klausimą, bet pirmiausia, siūlau jums pasižiūrėti tokį fragmentą laidos visai ne iš mūsų televizijos.

Ištrauka iš TV3 laidos „Kelionė pas šamaną“, Laima Paksienė:

Vieną sykį, knygą gavusi, perskaičiau, kad yra tokia galimybė, meditacija tokia, Šviesos Tinklo meditacija. Per tą Šviesos Tinklą gali skleisti savo meilę žemei, žmonėms, visiems mylimiems gyventojams šitos žemės. Ir aš kai pradėjau medituoti šita meditacija, na, tada prasidėjo stebuklai po stebuklo. Ir dabar aš tiesiog atradau, supratau, kad tai yra mano misija. Būtent per šitą meditaciją skleisti meilę, gerumą. Mes buriamės, moterų grupė, ir tada toje grupėje dar stipresnė gaunasi energetika. Ir dabar aš iš tikro galiu pasakyti, kad aš esu žmogus, kuris žinau, ko atėjau į šitą žemę, kokia mano misija. Aš esu laiminga, aš esu... aš esu... na, man gyvenimas yra tobulas.

– Jūs suvokiate apie kokį Šviesos Tinklą kalba jūsų sutuoktinė? Ar tai reiškia, kad sėkmės atveju, toks tinklas ir meilė sklis iš prezidentūros, nes dabar to, dauguma pripažįsta, labai trūksta?

– Žiūrėkite, aš daugiau kaip 30 metų gyvenu su Laima ir tikiuosi nugyventi dar tris kartus tiek. Patikėkite, aš viską suprantu, ką jinai sako, ir daugeliu atvejų palaikau. Gyvenime tenka praeiti daug išbandymų. Ir man politikoje yra tekę praeiti ir vienus, ir kitus. Ir pabandykime gal pirma įsiklausyti, išgirsti, suprasti. O tada tik vertinti.

– Jūsų sutuoktinė sakosi suvokianti savo misiją, ko ji atėjo į šitą žemę, jai gyvenimas yra tobulas, o jums, pone Paksai, ar toli iki tobulo gyvenimo?

– Siekiu. Kaip monsijoras Vasiliauskas visada per gavėnią sakydavo: ar laikaisi pasninko? Stengiuosi. Ne visada išeina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius