Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas: „Vadovauju politinių kamikadzių Vyriausybei“

Naujasis Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas, duodamas interviu Lenkijos dienraščiui „Rzeczpospolita“, teigė, kad Rusijos invazija į Krymą kaip niekad suvienijo Ukrainą. Net ir senąją valdžią su naująja.
Arsenijus Jaceniukas
Arsenijus Jaceniukas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kalbėdamas su „Rz“ žurnalistu Kijeve Boguslawu Chrabota, A.Jaceniukas pasakojo apie situaciją Kijeve, Rusijos prezidento Vladimiro Putino skleidžiamą dezinformaciją apie Ukrainos sostinėje siautėjančius teroristus.

– Prezidentas V.Putinas sako, kad Kijeve tvyro teroras. Ar jaučiate teroro atmosferą?

– Esu nusivylęs tokiais kaimyninės šalies prezidento pareiškimais, kadangi toks dialogo stilius yra neleistinas ir niekur neveda. Ukraina ir Rusija savo santykius privalo kurti nauju pagrindu, Rusija privalo suvokti, kad tai abiejų šalių reikalas. Ukraina tokiuose pokalbiuose jau bus kaip Europos Sąjungos dalis.

Dėl teroro, tai tame yra tiesos. Tik tas teroras regimas  Krymo autonominėje respublikoje ir tai susiję su rusų karių buvimu bei Rusijos agresija Ukrainoje. Kalbant apie likusią Ukrainos dalį, tai situacija su kiekviena diena vis stabilesnė.

– Ar ekstremistai, teroristai ir nacionalistai, apie kuriuos nuolat kalba Maskva, kelia grėsmę Ukrainai?

Tas teroras matomas Krymo autonominėje respublikoje ir tai susiję su rusų karių buvimu bei Rusijos agresija Ukrainoje. Kalbant apie likusią Ukrainos dalį, tai situacija su kiekviena diena vis stabilesnė.

– Turime griauti mitus. Ukrainoje nėra nei fašizmo, nei ksenofobijos, nei teroristų. Nėra pas mus dalykų, apie kuriuos kalba Rusijos televizijos. Reikia sakyti tiesą.

Mano Vyriausybė sudaryta remiantis Konstitucija, atstovaujame visos Ukrainos interesams, visoms etninėms grupėms. Ši Vyriausybė kovoja už mūsų šalies vienybę.

– Kai kas naująją Ukrainos valdžią vadina politinių savižudžių Vyriausybe. Ar nebijote pralaimėti?

– Tai iš tiesų yra politinių kamikadzių Vyriausybė. Gavome sugriautą šalį be jokios finansinės bazės, su dukart sumažėjusiu valstybės rezervu, tuščiu biudžetu, didžiule korupcija visuose valstybinės valdžios sluoksniuose. Suformuoti tokią Vyriausybę likus trims mėnesiams iki prezidento rinkimų yra politinė savižudybė, kitaip nepavadinsi. Tokia mūsų Vyriausybės lemtis, be to, mus užgriuvo milžiniška atsakomybė už savo šalį, turime stabilizuoti situaciją.

– Kaip vertinate situaciją Kryme? Ar svarstote, kad Ukraina gali visiškai netekti šios savo dalies?

– Krymo autonomija buvo ir yra Ukrainos dalis. Rusija, kuri pradėjo karinę agresiją, ten turi didžiulę įtaką. Manome, kad šis konfliktas turėtų būti išspręstas tik politiniu keliu. Kuo greičiau Rusija išves savo kariuomenę ir Juodosios jūros pajėgas sugrąžins į bazes, tuo greičiau stabilizuosis situacija Ukrainoje. 

Norime suteikti regionams didesnį savarankiškumą, padidinti Krymo autonomijos teises, bet derybų dėl šito negalime pradėti šalia rusiškų tankų. Diskusijos turi vykti viešai, už apvalaus stalo.

Kol kas nežinome, ko nori Krymo gyventojai iš valdžios atstovų Kijeve. Žinome tik tai, kad ukrainietiškas teritorijas norima paversti rusiškomis.

Niekada to neleisime. Toks buvo scenarijus su Abchazija, bet po Rusijos ir Gruzijos karo Abchazijos kurortai ištuštėjo, tas pats bus ir Kryme.

Įspėjau Rusiją, kad tai ji bus atsakinga už tuščius kurortus pusiasalyje vasarą. Tik tiek, kad mes turime mokėti pinigus ir remti Krymą.

Norime suteikti regionams didesnį savarankiškumą, padidinti Krymo autonomijos teises, bet derybų dėl šito negalime pradėti šalia rusiškų tankų. Diskusijos turi vykti viešai, už apskrito stalo.

– Kokie svarbiausi jūsų Vyriausybės tikslai?

– Šalis – griuvėsiuose. Reikia ją atstatyti. Tai pagrindinis mūsų tikslas. Be to, norime stabilizuoti ūkį, sutramdyti korupciją, atkurti pasitikėjimą teisingumu. Turime pakeisti Ukrainos milicijos įvaizdį, pasirašyti Asociacijos sutartį su ES. Norime tai padaryti tuoj pat.

– Ką darysite, jeigu Rusiją nutrauks dujų tiekimą?

– Rusija turi vykdyti savo įsipareigojimus, bet istorija rodo, kad Maskva kartais pamiršta apie tarptautines sutartis, kurias pati pasirašė. Jeigu bus toks sprendimas, nieko naujo nesugalvosime, teks pasitelkti ankstesnes schemas, galvoti apie dujų pirkimą iš ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius