Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienintelis Estijos ministras rusas Jevgenijus Ossinovskis: „Estijos rusai niekada nepavadintų V.Putino savo gynėju“

Estijos švietimo ir mokslo ministras Jevgenijus Ossinovskis – vienintelis rusų mažumos atstovas vyriausybėje. Žurnalui „Spiegel“ duotame interviu 28 metų ministras sako, kad Baltijos šalyse Krymo scenarijus neįmanomas – nors Estijos rusai turi priekaištų Talinui, jie daug labiau nori gyventi Estijoje ir Europos Sąjungoje nei Rusijoje.
Estijos švietimo ir mokslo ministras Jevgenijus Ossinovskis
Estijos švietimo ir mokslo ministras Jevgenijus Ossinovskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

– Ar jūs jaučiatės esąs labiau rusas ar estas?

– Priklauso, kaip pažiūrėsi. Kai išvažiuoju į užsienį, aš esu estas ir europietis. O namie sakau: aš esu rusiškai kalbantis estas.

– Rusų yra gimtoji kalba daugiau nei ketvirtadaliui Estijos gyventojų. Ar jūs ištikimi savo šaliai?

– Dauguma jų save greičiausiai vadintų rusais – tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad jie įsivėlę į kokį nors amžiną konfliktą su estais. Ir jokia vietinė partija nereikalautų Estijos dalies atsiskyrimo. Rusų mažuma net neturi stiprios partijos.

Gali būti, kad Rusija bandė priešinti gyventojus, bet nesėkmingai. Nepažįstu nė vieno žmogaus, kuris sakytų, kad V.Putinas yra jų gynėjas. Arba kurie labiau norėtų gyventi Rusijoje, o ne Estijoje.

– Ar nebijote, kad Maskva gali bandyti mobilizuoti rusus, jog sukurtų pretekstą invazijai, kaip kad nutiko Kryme?

– Situacijos čia negalima lyginti su Krymu. Gali būti, kad Rusija ir Estijoje bandė priešinti gyventojus, bet nesėkmingai. Nepažįstu nė vieno žmogaus, kuris sakytų, kad V.Putinas yra jų gynėjas. Arba kurie labiau norėtų gyventi Rusijoje, o ne Estijoje.

Žinoma, daugelis čia gyvenančių rusų žiūri Rusijos valstybinę televiziją, o tai veikia jų požiūrį į Krymo krizę. Tačiau bent pusė jų taip pat mano, kad V.Putinas, aneksuodamas Krymą, pažeidė tarptautinę teisę.

– Prieš septynerius metus jauni Estijos rusai susirėmė su policija, nes valdžia perkėlė Raudonajai armijai skirtą paminklą. Jūs norite pasakyti, kad dabar staiga tų įtampų nebeliko?

Jauni žmonės, nepriklausomai nuo to, ar jie kilę iš estų ar rusų šeimų, labai stipriai tapatinasi su ES.

– Žinoma, yra nemažai įtemptų klausimų. Nedarbo lygis tarp rusų didesnis nei šalies vidurkis. Taip pat vis dar nepavyksta švietimo sistemos rusų kalba priartinti prie Estijos standartų.

Mūsų istorijoje gausu karštų klausimų. Daugelis estų rusus laiko okupantų, Antrojo pasaulinio karo metu prijungusių šalį prie Sovietų Sąjungos, palikuonimis.

Vis dėlto naujausi tyrimai rodo, kad bent privačiame gyvenime įtampos beveik nėra. 95 proc. apklaustųjų sako, kad jų nuomonė apie priešingos grupės žmones, kuriuos asmeniškai pažįsta, yra gera.

– Ar Estijos rusų mažumos atstovai jaučiasi visateisiais Europos Sąjungos piliečiais?

– Ypač jauni žmonės, nepriklausomai nuo to, ar jie kilę iš estų ar rusų šeimų, labai stipriai tapatinasi su ES. Jie išvažiuoja studijuoti arba dirbti į Vakarų šalis. Jie žino, ką Europa jiems siūlo: demokratiją, laisvę ir didesnes pajamas. Drauge jie didžiuojasi išlaikydami rusų kultūrą Europoje. Todėl juos erzina, kad V.Putinas bando monopolizuoti šią sritį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius