Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2011 metai – proga Lietuvai susitaikyti su Holokausto praeitimi, teigia JAV žydų atstovas Andrew Bakeris

Amerikos žydų komiteto atstovas Andrew Bakeris teigia, kad 2011-aisiais, kuriuos Seimas paskelbė Holokausto aukų atminties metais, Lietuva turėtų užbaigti atidėliojamus darbus, susijusius su tragiška žydų tautos istorija.
Holokausto aukų pagerbimas Panerių memoriale
Holokausto aukų pagerbimas Panerių memoriale / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tarptautinių reikalų departamentui vadovaujančio A.Bakerio teigimu, turėtų iš naujo susirinkti kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus 1998 metais sudaryta istorikų komisija, kuri galėtų paviešinti savo tyrinėjimus bei dokumentus apie Holokaustą Lietuvoje ir plačiai paskelbti savo išvadas.

„Tai kas iki šiol buvo atlikta – tai yra bendras Europos, Izraelio ir JAV istorikų darbas – gali atlaikyti bet kokio istoriko kritiką. Šie istorikai aprašo plačiai paplitusį antisemitizmą Lietuvoje prieš nacių okupaciją. Jie turi dokumentų apie lietuvių vaidmenį Holokausto nusikaltimuose, kuris tikriausiai yra mažesnis, nei mano kai kurie užsienyje, tačiau tikrai didesnis, nei mano daugelis Lietuvoje“, – rašo A.Bakeris Žydų naujienų agentūros JTA paskelbtame straipsnyje.

Jis apgailestavo, kad šių platesnio paskelbimo ir dėmesio vertų dokumentų viešinimas yra ribotas.

Pasak žydų atstovo, Lietuva vienintelė tarp kaimyninių šalių kol kas nėra sugrąžinusi buvusio žydų bendruomenių turto.

„Po daugelio derybų metų parlamentas dabar svarsto įstatymą, kuris numato iš dalies kompensuoti už turtą. Šis įstatymas greitai turėtų būti priimtas, o kompensacijų lėšos pervestos į Lietuvos žydų palikimo fondą, jungiantį tarptautines žydų organizacijas ir Lietuvos žydų bendruomenę“, – sakė A.Bakeris.

Andrew Bakerio manymu, taip pat būtina užbaigti prokurorų tyrimą, kuriame tiriama Antrojo pasaulinio karo sovietinių partizanų veikla, ypatingai domintis žydų tautybės narių veiksmais.Anot jo, šis fondas užtikrins skaidrumą ir palaikys žydų bendruomenių veiklą ir žydų palikimo atkūrimą šalyje.

A.Bakerio manymu, taip pat būtina užbaigti prokurorų tyrimą, kuriame tiriama Antrojo pasaulinio karo sovietinių partizanų veikla, ypatingai domintis žydų tautybės narių veiksmais. Jo nuomone, būtent šis tyrimas prieš žydų kilmės sovietų partizaną ir istoriką Yitzhaką Aradą sutrukdė tęsti V.Adamkaus įkurtos komisijos darbą.

„Yra mažai abejonių, kad šis tyrimas buvo pradėtas turint galvoje politinius motyvus – sukliudyti komisijos darbui“, – sako JAV žydų atstovas.

Jis pabrėžė, kad ilga ir turtinga litvakų kultūra staigiai pasibaigė sulig masinėmis žydų žudynėmis Vilniaus priemiestyje – Paneriuose – Antrojo pasaulinio karo metu. Todėl, pasak A.Bakerio, šiemet Panerių memorialas turėtų būti sutvarkytas „pasinaudojant šiuolaikinės muziejininkystės įrankiais ir technologijomis“.

„Galų gale tai yra metai Lietuvai prisijungti prie tautų, kurios susitaikė su savo Holokausto eros praeitimi“, – svarstė įtakingos žydų organizacijos atstovas.

Per nacių okupaciją Lietuvoje buvo sunaikinta beveik 90 proc. iš maždaug 200 tūkst. žydų bendruomenės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius