Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airijoje minimas Felikso Vaitkaus skrydžio per Atlantą 80-metis

Savaitgalį Airijoje, Balinrobe, bus minimos Felikso Vaitkaus skrydžio per Atlantą 80-osios metinės.
Feliksas Vaitkus
Feliksas Vaitkus / Wikipedia.org nuotr.

Minėjime ketina dalyvauti Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, pranešė Krašto apsaugos ministerija. 

Vakarinėje Airijos dalyje esančiame Balinrobo mieste vyks tradicinis Airijos lietuvių festivalis „Mums vis dar reikia sparnų“. Pagrindinis šventės akcentas – naujo paminklo, sumažintos „Lituanica II“ lėktuvo kopijos, kurią 80-osioms skrydžio metinėms sukūrė Tarptautinis lietuvių heraldikos fondas, atidengimas šeštadienį. Kitą dieną bus laikomos Šv. Mišios Balinrobo Šv. Marijos bažnyčioje.

Devintus metus rengiamas festivalis vyksta miestelyje, kuriame 1935 metais „Lituanica II“ lėktuvu įveikęs Atlantą nusileido F.Vaitkus.

F.Vaitkus turėjo tikslą pakartoti anksčiau buvusį Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydį iš Niujorko į Kauną, tačiau dėl oro sąlygų buvo priverstas nusileisti Airijoje.

Festivalį organizuoja Lietuvos ambasada Airijoje su Airijos lietuvių bendruomene ir Tarptautiniu lietuvių heraldikos fondu.

F.Vaitkus turėjo tikslą pakartoti anksčiau buvusį Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydį iš Niujorko į Kauną, tačiau dėl oro sąlygų buvo priverstas nusileisti Airijoje. Nors leidžiantis lėktuvas nukentėjo, F.Vaitkus tapo šeštuoju pilotu, kuris įveikė Atlantą vienviečiu lėktuvu.

F.Vaitkus gimė 1907 metais Čikagoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jo tėvas kilęs iš Šiaulių krašto, Lukošaičių kaimo netoli Gruzdžių. Motina Marija Stankevičiūtė gimusi Žagarėje. Baigęs bendrą mokslą F.Vaitkus mokėsi Čikagos universitete, o vėliau Kalifornijos aviacijos mokykloje ir baigė aukštuosius aviacijos kursus. Kaip JAV karo aviacijos lakūnas leitenantas F.Vaitkus 1931 metais išleistas į atsargą. Tuomet Viskonsino valstijoje jis įsteigė nuosavą aviacijos mokyklą.

F.Vaitkus su „Lithuanika II“ iš Niujorko oro uosto „Floyd Bennet Fiefd“ pakilo 1935 metų rugsėjo 21 dieną 6 val. 45 min. Virš Atlanto lėktuvas pateko į ištisinę debesų zoną, pilotas 17,5 valandos skrido tik pagal prietaisus, kai kur per lietų ir krintant šlapdribai.

Per 21 valandą 30 minučių F.Vaitkus nuskrido 5 100 kilometrų.

Išniręs iš debesų F.Vaitkus pamatė Airijos krantus. Tuomet jis pastebėjo, kad sutriko benzino siurblio darbas, ir suprato, kad likusio kuro iki Kauno neužteks. Balinrobo rajone nusižiūrėjęs ganyklą F.Vaitkus nusprendė nutūpti, patvarkyti siurblį, papildyti degalų ir orui pagerėjus tęsti kelionę. Tačiau leidžiantis šoninio vėjo gūsis bloškė lėktuvą į šoną, dešinysis sparnas užkabino žemę ir lėktuvą ėmė sukti. Nuo smūgio nulūžo sparno galas, buvo palaužta važiuoklė ir propeleris.

Per 21 valandą 30 minučių F.Vaitkus nuskrido 5 100 kilometrų.

Iki tol skrisdami po vieną Atlantą buvo įveikę tik penki lakūnai – 1927 metais Charlesas Lindberghas, 1932 metais Amelia Earhart, 1933 metais – Willy Postas, 1933 metais – Jimmy Matternas ir 1933 metais – Jamesas Mollisonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius