-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Brangūs „Titaniko“ daikčiukai

Laiškas nuo pirma klase plaukusio laivo „Titanikas“ keleivio aukcione buvo parduota už rekordinę sumą – 55 tūkst. svarų sterlingų (216,5 tūkst. Lt).
„Titanikas“
„Titanikas“ / „Scanpix“ nuotr.

Laiškas buvo išsiųstas iš 1912-ųjų balandį iš Sauthamptono išplaukusio laivo. Jį parašė Adolphe'as Saafeldas ir adresavo savo „žmonelei“ (angl. „wifey“). Kaip pranešė BBC, trijų puslapių laiškas buvo parduotas nenurodytam Didžiosios Britanijos muziejui.

Didžiule pinigų suma įvertintas laiškas buvo parašytas penkios dienos prieš legendiniam „Titanikui“ nugrimztant. Jame gana detaliai aprašomas laivo gyvenimas. Šis laiškas – vienas iš 350 atmintinų daiktų, kuriuos aukcione pardavė laivybos kompanija „White Star Line“. Aukciono atstovas Andrew Aldridge‘as negailėjo pagyrų siūlomiems daiktams. „Jie leidžia kiekvienam pačiam suvokti, kaip viskas buvo laive. Pirmos klasės keleivio laiškas ypač vertingas, nes yra labai gilus ir detalus“, – nurodė jis.

Jame A.Saafeldas aprašo sklandžią kelionę, pasakoja apie maistą: pietums patiekiama sriubos, plekšnių, kapotos nugarinės su žiediniais kopūstais ir keptomis bulvėmis. Visa tai keleivis užsigėrė šaltu alumi. Taip pat keleivis užsimena apie vos neįvykusį susidūrimą su laivu „New York“. Kitas labai brangiai aukcione parduotas dalykas – raktų ryšulys, įvertintas 54 tūkst. svarų sterlingų (apie 212,6 tūkst. Lt).

Parduoti raktai turėjo būti saugomi dėžutėje kapitono tiltelyje, tačiau vienas tarnautojas buvo perkeltas į kitą laivą prieš „Titanikui“ išplaukiant ir netyčia pamiršo palikti raktus. Aukcione įvairiems kolekcininkams taip pat parduota daugybė nuotraukų, kuriose įamžintas „Titanikas“, jo keleiviai ir komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius