-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britams šnipinėjusio KGB pulkininko istorija: pasprukti nuo mirties padėjo W.Shakespeare'o sonetai

KGB pulkininkas Olegas Gordijevskis iki šiol beveik kasdien prisimena pabėgimą iš Sovietų Sąjungos. 1974 metais Kopenhagoje, Danijoje, britų MI6 užverbuotas sovietų karininkas suteikė Vakarų žvalgybai tiek vertingos informacijos, kad neabejotinai tapo vienu iš žmonių, nulėmusių Šaltojo karo eigą, skelbia rferl.org.
Olegas Gordijevskis
Olegas Gordijevskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

O.Gordijevskio teigimu, jis būtų sėkmingai veikęs ir toliau, jei ne KGB užverbuotas amerikiečių CŽV agentas Aldrichas Amesas, perspėjęs Maskvą, kad vienas asmuo perdavinėja slaptą ir ypač svarbią žvalgybinę informaciją Vakarams.

Pulkininkas O.Gordijevskis beveik iškart suprato, kad jo likimas pakibo ant plauko. Jis buvo skubiai iškviestas į Maskvą.

KGB generolas pasisodino jį prie stalo ir girdė konjaku, pamažu veldamas į pokalbį bei bandydamas prigauti O.Gordijevskį meluojant. Keturių valandų pokalbis baigėsi be rezultatų, bet pulkininkas suprato, kad žaidimas baigtas.

Atvirai sprukti jis negalėjo, tad jo vienintelė viltis buvo britų žvalgyba. Jei pabėgimo planas, kurį, įtariama, palaimino pati Didžiosios Britanijos premjerė Margaret Thatcher, būtų žlugęs, britai būtų visiškai diskredituoti, o Vakarai būtų praradę svarbiausią savo informacijos šaltinį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Margaret Thatcher 1984 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Margaret Thatcher 1984 metais

Pabėgimo planas buvo iš anksto surežisuotas tuometinio perspektyvaus ir neįtikėtinai įžvalgaus agento, o vėliau ir visos MI6 žvalgybos vado Johno Scarletto.

Baimindamasis jo bute įrengtų vaizdo kamerų, O.Gordijevskis pasislėpęs po antklode nusliūkino į vonią, kur išsitraukė Williamo Shakespeare'o sonetų tomelį. Sudrėkinus jį vandenyje pasirodė nematomu rašalu parašyta gelbėjimosi plano instrukcija.

Baimindamasis jo bute įrengtų vaizdo kamerų, O.Gordijevskis pasislėpęs po antklode nusliūkino į vonią, kur išsitraukė Williamo Shakespeare'o sonetų tomelį.

O.Gordijevskis turėjo slapčia atvykti prie posūkio kelyje, vedančiame link Suomijos sienos. Ten jo sutartu laiku jau lauks du diplomatinės tarnybos automobiliai. Pulkininkui teks lįsti į bagažinę ir laukti, kol bus pravažiuotas patikros punktas. Suomijoje jo lauks britų diplomatai.

Tiesa, viskas tą pačią dieną pasisuko visiškai ne pagal britų organizuotą planą. Suuodusi, kad būtent O.Gordijevskis gali būti tas dvigubas šnipas, KGB skubiai iškvietė jį į Lubianką, visos organizacijos štabą. Nevykti buvo nevalia.

„Žinojau, kad vykstu į mirties spąstus. Bet nusprendžiau vykti ir parodyti jiems, kad nebijau“, – prisiminė pulkininkas. Lubiankoje O.Gordijevskis nebuvo sulaikytas, tačiau žinojo, kad nuo šiol bus sekamas taip pat akylai, kaip ir kiti įtartini asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius