Paskelbta dar viena versija apie Jėzaus santuoką ir vaikus

Jėzus buvo vedęs ir turėjo du vaikus. Tai – knygos „Prarastoji Evangelija“ (Lost Gospel), išleistos šį mėnesį Jungtinėse Amerikos Valstijose, pagrindiniai teiginiai. Autorius, religijos studijų profesorių Barrie Wilsoną ir rašytoją Simchą Jacobovicių, įkvėpė 1 500 metų senumo aramėjų rankraštis, iki šiol gulėjęs Britų bibliotekoje.
Papiruso fragmentas, kuriame, anot Harvardo profesorės, teigiama, kad Jėzus turėjo žmoną
Papiruso fragmentas, kuriame, anot Harvardo profesorės, teigiama, kad Jėzus turėjo žmoną / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Šioje knygoje eilinį kartą pagrindinį vaidmenį Kristaus gyvenime užima Marija Magdalietė. Tai dar vienas epizodas iš daugybės šiuolaikinių spekuliacijų dėl galimos Jėzaus santuokos ir jis nepateikia išsamių atsakymų.

Ar Marija Magdalietė tikrai buvo Jėzaus žmona?

Šis pabodęs klausimas iškeltas Dano Browno bestseleryje „Da Vinčio kodas" vėl pasirodo naujoje knygoje. Jos autoriai teigia, kad Jėzus vedė Mariją Magdalietę, tą pačią, kurią Lukas savo evangelijoje vadina „nusidėjėle moterimi." Pasak „The Independent", knyga eina dar toliau, iškeldama hipotezę, kad ji buvusi „Mergelė Marija, kuri buvo ne Jėzaus motina, bet žmona, o pora turėjo du vaikus.“

„Sunday Times" rašo, kad knygoje aprašomas ir pasikėsinimas į Mariją Magdalietę bei jos vaikus arba pateikiamos tariamos sąsajos tarp Jėzaus ir pagrindinių Romos imperijos politinių veikėjų, tokių kaip imperatorius Tiberijus.

Tvirtindami, kad Jėzus turėjo šeimą, „Dingusios Evangelijos“ autoriai stojasi į vieną gretą su Dano Browno „Da Vinčio kodu“ arba Nikoso Kazantzakio „Paskutiniuoju Kristaus gundymu“. Tačiau ne tik beletristikoje užsiimama spėlionėmis apie Jėzaus gyvenimą. Mokslininkai taip pat neatsilieka.

Pavyzdžiui, profesorius Karenas Kingas leidinyje Harvard Theological Revue paskelbė tyrimą, kuriame paminėjo Jėzaus „žmoną". Tyrimas, kuris rėmėsi senoviniu koptų papirusu, buvo užginčytas daugelio mokslininkų.

Komentuodamas šią žinią prancūzų portalui „Le Monde des Religions“, profesorius Jeanas Danielis Dubois pastebėjo, kad koptų dokumentas „nesuteikia informacijos apie istorinį Jėzų. Geriausiu atveju, tai yra senovės krikščionių tekstas, kuris aptaria moterų, supusių Jėzų statusą ir jų vietą tarp mokinių. Atrodo, kad buvo diskutuojama, ar ištekėjusios moterys gali tapti Jėzaus mokinėmis. "

Jėzaus santuokos klausimas buvo iškeltas keletą kartų ankstyvųjų krikščionių apokrifiniuose raštuose.

Jėzaus santuokos klausimas buvo iškeltas keletą kartų ankstyvųjų krikščionių apokrifiniuose raštuose. Jie buvo parašyti pirmaisiais mūsų eros amžiais, kad kompensuotų kanoninių evangelijų tylą apie Jėzaus gimimą ir 32 jo „paslėpto gyvenimo“ metus.

Vis dėlto didžioji šių apokrifinių evangelijų dalis buvo sukurtos praėjus daug laiko po Kristaus žemiškojo gyvenimo pabaigos. Be to, jų rankraščių nuorašai atsirado vėlai, kartais praslinkus keliems šimtams metų nuo juose pasakojamų įvykių, todėl sunku šiuos dokumentus datuoti ir patvirtinti jų autorystę.

Atsižvelgiant į tai, aramėjų rankraštis, parašytas praėjus 500 metų po Jėzaus žemiškojo gyvenimo pabaigos, negali atskleisti patikimos informacijos apie galimą jo santuoką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius