Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diktatorių jaunystė – kuo jie užsiėmė prieš tapdami tironais?

Diktatoriai atsimenami dėl žiauraus savo valdymo, kurio metu žuvo milijonai nekaltų žmonių. Tačiau prieš pasukdami į revoliuciją ir tapdami šalių lyderiais, jie užsiimdavo pačiais įvairiausiais darbais. „Business Insider“ siūlo pažvelgti į pasaulį šiurpinusių diktatorių jaunystę – kuo jie vertėsi prieš tapdami tironais?
Maskvoje iki šiol daug žmonių, kurie palaiko Stalino idėjas
Maskvoje iki šiol daug žmonių, kurie palaiko Stalino idėjas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vienu iš fašizmo tėvų vadinamas italas Benito Mussolini iki tapdamas žiauriu diktatoriumi buvo pedagogas. Visgi jis jautė, kad tai nėra jo pašaukimas, tad pasuko į žurnalistiką. Rašė apie politinius procesus ir buvo vadinamas talentingu žurnalistu. Beje, jis rašė ir eilėraščius, yra parašęs ir knygą.

Buvęs Šiaurės Korėjos lyderis Kim Il Sungas šalį valdė daugiau nei 40 metų. Net ir dabar Šiaurės Korėjoje jis vadinamas tikruoju valstybės kūrėju. Prieš pasukdamas į politiką ir tapdamas diktatoriumi jis tarnavo kariuomenėje – Antrojo pasaulinio karo metais buvo sovietų armijos majoras.

Manoma, kad Josifas Stalinas kaltas dėl 20 milijonų žmonių mirčių. Žiauriojo Komunistų partijos lyderio motina vaikystėje norėjo, kad J.Stalinas taptų kunigu. Tad jis studijavo kunigų seminarijoje, tačiau vėliau studijas nutraukė. Vieni teigia, kad studijas jis metė dėl to, kad neišgalėjo susimokėti už mokslą, kitų nuomone, jis buvo neparankus carui ir jo politinei sistemai. Visgi po studijų jis kurį laiką dirbo meteorologijos stotyje.

Nacių vadas Adolfas Hitleris jaunystėje dirbo įvairius atsitiktinius darbus. Visgi jo didžioji aistra buvo dailė – metęs mokslus jis išvyko į Vieną, kur siekė įstoti į dailės akademiją, tačiau abu kartus nesėkmingai. Jis liko gyventi Vienoje, kur pardavinėjo paveikslus.

„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./Adolfas Hitleris
„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./Adolfas Hitleris

Kambodžos diktatorius Pol Potas prieš įkurdamas Komunistų partiją dirbo privačioje mokykloje, kurioje dėstė geografiją, istoriją ir prancūzų literatūrą. Jis pats studijavo radioelektroniką, bet didžiąją dalį savo laiko dalį skirdavo revoliucinėms idėjoms palaikyti ir įgyvendinti, tad dėl prastų mokslo rezultatų nebaigė studijų.

Ugandos prezidentas Idi Aminas, šaliai vadovavęs aštuonerius metus, taip pat yra priskiriamas prie diktatorių. Apie jo jaunystę nėra žinoma daug, tačiau yra išlikę keletas faktų. Pavyzdžiui, jis dirbo virtuvės šefo padėjėju. Būtent šios pareigos jam leido patekti į britų kariuomenės šaulių būrį. Jis taip pat buvo daugkartinis Ugandos sunkiasvorių kategorijos bokso čempionas ir talentingas plaukikas.

Vienu iš fašizmo tėvų vadinamas italas Benito Mussolini iki tapdamas žiauriu diktatoriumi buvo pedagogas.

Haičio diktatorius Francois Duvalier prieš pasukdamas į politiką dirbo gydytoju. Vėliau jis domėjosi vudu. Įdomu yra tai, kad F.Duvalier valdant, 1961 metų prezidento rinkimuose, per balsavimą jis surinko 100 proc. gyventojų balsų, o 1964 metais jis save paskelbė prezidentu iki gyvos galvos ir save laikė Haičio tėvu.

Nicolae Ceausescu diktatoriškais metodais valdė Rumuniją, tačiau vaikystėje baigė tik pradinę mokyklą. Teigiama, kad pirmasis jo darbas – batsiuvio padėjėjas.

Čilės diktatorius Augusto Pinochetas prieš įvykdydamas perversmą buvo baigęs karinę mokyklą. Vienu metu jis karo akademijoje dėstė geopolitiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius