Estija mini 20-ąsias Dainuojančios revoliucijos metines

Estijoje šeštadienį dešimtys tūkstančių žmonių susirinko didžiulėje arenoje po atviru dangumi paminėti 20-ųjų Estijos nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos metinių.
Estijoje šeštadienį dešimtys tūkstančių žmonių susirinko paminėti 20-ųjų Estijos nepriklausomybės metinių.
Estijoje šeštadienį dešimtys tūkstančių žmonių susirinko paminėti 20-ųjų Estijos nepriklausomybės metinių. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šeštadienio koncertu „Laisvės daina“, kuris vyko sostinės Talino pakraštyje, buvo paminėta taiki kova už išsivadavimą nuo sovietinių represijų, o prieš 20 metų tvyrojusią nuotaiką atkūrė šiuolaikinė popmuzika ir rokas.

Organizatoriai sakė, kad į areną pasiklausyti garsiausių estų muzikantų, latvių grupės „Brainstorm“ ir tokių tarptautinių žvaigždžių kaip airių daininkė Sinead O'Connor, susirinko iki 70 tūkst. žmonių.

1991 metų rugpjūčio 20-ąją Estija, po nepavykusio pučo Kremliuje, paskelbė atkurianti savo nepriklausomybę. Lietuva tuo metu jau buvo nepriklausoma, o Latvija Baltijos kaimynių pavyzdžiu pasekė kitą dieną po Estijos nepriklausomybės paskelbimo.

Šeštadienio minėjime Estijoje dalyvavo Baltijos ir Šiaurės šalių užsienio reikalų ministrai. Koncertui įpusėjus didžiuliame ekrane žiūrovams pasirodė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, kuri Estijos vyriausybei ir žmonėms perdavė prezidento Baracko Obamos sveikinimus.

„Šiandien Estija yra puikus pavyzdys šalims visame pasaulyje, trokštančioms demokratijos ir ekonominių galimybių“, – sakė H.Clinton ir pridūrė, kad JAV stovės šalia Estijos kaip „sąjungininkė, partnerė ir draugė“.

„Jūsų laimėjimai suteikė vilties tiems, kurie Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje siekia įgyvendinti savo pačių siekius ir suvokti savo pačių potencialą“, – sakė JAV valstybės sekretorė.

Anksčiau šeštadienį Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas savo kalboje sakė: „Estija per pastaruosius 20 metų pasiekė daugiau pergalių, nei patyrė pralaimėjimų. Kaip šaliai, mums sekėsi gerai. Sugebėjome išsaugoti savo kalbą ir kultūrą. Estijos vėliava plevėsuoja priešais Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos, NATO ir kelių kitų svarbių tarptautinių organizacijų būstines.“

Ne taip, kaip kitos Baltijos šalys, Estija 10-ojo dešimtmečio pradžioje, kovodama už laisvę, išvengė kraujo praliejimo. Paskutiniai sovietų kariai iš Estijos teritorijos išvyko 1994 metų rugpjūčio pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius