Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorikas Saulius Kaubrys: prieš 115 metų sukurtos „Tautiškos giesmės“ prievarta giedoti vaikų neišmokysi

Lietuvoje niekada nebuvo tradicijos mokyklose rytais giedoti Lietuvos himną, todėl Kauno mero konservatoriaus Andriaus Kupčinsko idėją Kauno mokyklose privalomai kiekvieną pirmadienį prieš pamokas vaikus išrikiuoti jo giedoti istorikas Saulius Kaubrys vertina kritiškai. Anot jo, prievarta diegiamas pilietiškumas gali vaikams sukelti priešingus jausmus.
Kudirkos aikštėje skambėjo Lietuvos himnas
Vinco Kudirkos skulptūra / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

„Nesu užtikęs jokių užuominų, kad prieš pamokas tarpukariu mokyklose būtų giedamas Lietuvos himnas. Žinoma, tarpukaris nebūtinai turi būti atsvara, nebūtinai turime dabar elgtis taip, kaip tada įsivaizduodami, kad tai buvo šventas laikotarpis. Ne viską reikia kopijuoti iš tų laikų, nes daug kas jau nebeaktualu, kaip, pavyzdžiui, draudimas mergaitėms dažytis, o berniukams per pertraukas žaisti futbolą, tačiau privalomo himno nerekomenduočiau įvesti“, – 15min.lt sakė S.Kaubrys.

Pasak jo, himno giedojimas prieš pamokas nebūtų blogas dalykas, jei jį giedoti norą pademonstruotų patys moksleiviai, o ne tai daryti jiems liepų miesto valdžia.

„Iš aukščiau nuleisti ir liepti giedoti himną, nežinau, ar gerai, nes vaikai jaus prievartą. Be to, himnas turi būti atliekamas iškilmingomis progomis, o dabar būtų giedamas paprastomis dienomis be jokios šventės. Himnas tokiu būdu gali tapti eiline dainele“, – mano istorikas.

Dėmesio daugiau

Atkurtoje neprklausomoje Lietuvoje himnui ir šiaip suteikta daugiau dėmesio nei buvo skiriama tarpukariu. Tuomet, pavyzdžiui, himnas nebuvo įtrauktas į šalies Konstituciją, nebuvo įstatymiškai reglamentuota, kad himnu turi būti pradedamos ir baigiamos Seimo sesijos.

Šiemet sukanka 115 metų, kai pirmą kartą „Varpe“ buvo išspausdinta Vinco Kudirkos „Tautiška giesmė“, vėliau tapusi Lietuvos himnu.

Tiesa, tarpukariu, kaip ir dabar, himnas skambėdavo radijo eteryje. Prieškario metais Lietuvos radiofono programos būdavo pradedamos kompozitoriaus Jono Dambrausko „Malda už Tėvynę“ ir baigiamos Valstybės himnu.

Tuo tarpu dabar pagal įstatymą  Lietuvos valstybės himnas privalo būti giedamas arba grojamas pradedant ir baigiant Seimo sesijas, pradedant arba baigiant iškilmingus Seimo posėdžius, iškilminguose valstybinių švenčių minėjimuose, iškeliant valstybės vėliavą.

Sukurtas prieš 115 metų

Šiemet sukanka 115 metų, kai pirmą kartą „Varpe“ buvo išspausdinta Vinco Kudirkos „Tautiška giesmė“, vėliau tapusi Lietuvos himnu.  

V.Kudirka himną skambant viešai išgirdo tik vieną kartą – 1899 m. lapkričio 13 dieną Peterburge surengtame koncerte, skirtame šelpti lietuvius studentus.

„Tautiška giesmė“, kaip Lietuvos himnas, buvo atliktas koncerte Didžiojo Vilniaus Seimo išvakarėse 1905 metų gruodžio 5 d.

Lietuvos himnas skambėjo ir 1917 metais rugsėjo mėn. vykusioje Vilniuje Lietuvių konferencijoje, kurioje buvo išrinkta Lietuvos Taryba, įgaliota paskelbti mūsų valstybės atkūrimą.

Taip pat himną 1920 m. gegužės 15 dieną stovėdami sugiedojo Steigiamojo Seimo nariai savo pirmame posėdyje po to, kai Seimo pirmininkas Aleksandras Stulginskis perskaitė Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo Deklaraciją.

Ši diena laikoma ir oficialiu „Tautiškos giesmės“ patvirtinimu Lietuvos himnu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius