-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV vyriausybė po Antrojo pasaulinio karo buvo suteikusi prieglobstį kai kuriems naciams

Neseniai paviešinta JAV pareigūnų ataskaita apie „slaptąją istoriją“ rodo, kad po Antrojo pasaulinio karo viena po kitos į valdžią ateidavusios Vašingtono administracijos suteikdavo prieglobstį nacių karo nusikaltėliams.

„Amerika, kuri didžiavosi esanti saugus prieglobstis persekiojamiesiems, virto – nors ir mažesniu mastu – saugiu prieglobsčiu persekiotojams“, – sakoma Specialiųjų tyrimų biuro (Office of Special Investigations, OSI) ataskaitoje, apie kurią pirmasis pranešė dienraštis „The New York Times“.

1979 metais įkurtas OSI rūpinosi Jungtinėse Valstijose gyvenančių nacių paieška, o vėliau buvo prijungtas prie kitų JAV Teisingumo departamento tarnybų. Tačiau 600 puslapių ataskaita, kurią vyriausybė slėpė ketverius metus, kelia daug etinių klausimų dėl JAV politikos po Trečiojo Reicho žlugimo 1945 metais.

Šiame dokumente pabrėžiama, jog buvo daromi „etikos kompromisai JAV politikoje, naudojant buvusius aukšto rango nacių pareigūnus kaip informatorius ir įdarbinant nacių mokslininkus Amerikos kosminėje programoje bei kituose įslaptintuose kariniuose projektuose“, sakė buvusius nacius persekiojančio Simono Wiesenthalio (Simono Vyzentalio) centro vadovas Efraimas Zuroffas (Efraimas Zurofas).

„Atskleistoje informacijoje mažai nauja“, – E.Zuroffas rašo britų dienraščio „The Guardian“ paskelbtame straipsnyje, tačiau jis pabrėžė, kad šią problemą verta dar kartą išnagrinėti.

Vienas anonimu pageidavęs likti JAV administracijos pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, jog OSI ataskaita tėra juodraštis, kuris „niekada nebuvo užbaigtas ir kuriame esama klaidų bei praleistos informacijos“. Jis pridūrė, kad užbaigti šiai ataskaitai būtų prireikę „atitraukti per daug išteklių“.

Jau anksčiau buvo žinoma, jog po nacių valstybės žlugimo Vokietijos ir Austrijos mokslininkams buvo leista dirbti Jungtinėse Valstijose – pirmiausiai siekiant paspartinti pergalę prieš Japoniją, o vėliau – siekiant įgyti technologinį pranašumą prieš Sovietų Sąjungą.

Tačiau OSI ataskaitoje pateikiama svarbių detalių, rodančių, kad nacių režimui dirbusių asmenų praeitis buvo ignoruojama ir kad jiems buvo „sąmoningai“ leidžiama patekti į Jungtines Valstijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius