Juodieji Apuolės piliakalnio archeologai turi valstybei atlyginti pusės milijono litų žalą

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį pakeitė nuosprendį neteisėtai kapinyną šalia Apuolės piliakalnio Skuodo rajone kasinėjusiems dviem juodiesiems archeologams. Nors Vadimas Čvanovas ir Olegas Salijus buvo išteisinti dėl kultūros vertybių kontrabandos, tačiau paskirta bausmė ir valstybei priteistas maždaug pusės milijono litų ieškinys palikti galioti.
19-ojo amžiaus auksinės monetos
Asociatyvinė nuotr. 19-ojo amžiaus auksinės monetos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl kalavijo, knygų ir kitų daiktų kontrabandos Olegas Salijus ir Vadimas Čvanovas išteisinti kaip nepadarę veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Generalinės prokuratūros prokuroras Gintautas Gudžiūnas sakė siekęs teismo proceso metu papildyti kaltinimą.

„Bet proceso taisyklės tokios ganėtinai savotiškos – aš pateikiau papildomą kaltinimą teismo metu, bet teismas traktuoja, kad tokios galimybės nebuvo, tai reikėjo daryti ikiteisminio tyrimo stadijoje“, – sakė prokuroras.

Įtariama, kad dalis vertybių nelegaliai buvo gabenta į Estiją ir Rusiją.

Trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad abiejų kalėti nuteistų vyrų skundai atmetami, kaltė yra įrodyta, skirtos ne per griežtos bausmės.

Nuosprendis po Apeliacinio teismo nutarties įsiteisėjo, tačiau 41 metų O.Salijui nereikės vykti į pataisos namus atlikti skirtus pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmės – vyras ją atliko dar laukdamas teismo.

2013 gegužę skelbiamo Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio vilnietis klausėsi būdamas suimtas, o šiuo metu jis jau laisvėje. Už grotų O.Salijus buvo laikomas nuo 2011 metų gegužės 23 dienos. Suėmime praleistas laikas įskaitytas į bausmės laiką.

Vilnietis 37 metų V.Čvanovas nuteistas kalėti ketverius metus.

Šie vilniečiai kaltinti dėl didelės vertės mokslinės, istorinės vertybės pagrobimo ir vertimosi uždrausta ūkine komercine veikla.

Perdavė Lietuvos nacionaliniam muziejui

Archeologai Apuolės kapinyne yra ištyrę aštuonis degintinius X-XII amžiaus kapus, rado antkaklių ir apyrankių fragmentų, pasaginių segių, smeigtukų, karolių bei II – IV amžiaus pavienių radinių.

Kapų plėšikų bylos kaltinamieji įkliuvo 2009 metais birželį Skuodo rajone, kasinėdami kapinyną šalia Apuolės piliakalnio. Juos nutvėrė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas. Šis asmuo ir buvo apklaustas teisme liudytoju.

Archeologai Apuolės kapinyne yra ištyrę aštuonis degintinius X-XII amžiaus kapus, rado antkaklių ir apyrankių fragmentų, pasaginių segių, smeigtukų, karolių bei II – IV amžiaus pavienių radinių. Radinius saugo Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejus, Stokholmo istorijos muziejus ir Lietuvos nacionalinis muziejus.

Iš vadinamųjų juodųjų archeologų konfiskuoti archeologiniai radiniai perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui. Teismas nusprendė, kad abiejų juodųjų archeologų kaltė tyčia kasinėjus kapinyną yra įrodyta.

Apeliacinis teismas taip pat paskelbė, kad su Antruoju pasauliniu karu susijusius radinius – monetas, karių ženklus, traktuoja ne kaip istorinę vertybę, o kaip antikvariatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius