-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kai kas Rusijoje laikosi keisto požiūrio, kad smerkiant stalinizmą yra išaukštinamas nacizmas

Kai kurios Rusijos institucijos laikosi keisto požiūrio, kad smerkiant stalinizmo nusikaltimus žmonijai automatiškai pateisinami nacizmo nusikaltimai, pareiškė Užsienio reikalų ministerija (URM).
Nemaža dalis rusų vis dar idealizuoja Josifą Staliną ir jo režimą.
Nemaža dalis rusų vis dar idealizuoja Josifą Staliną ir jo režimą. / „Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį Rusijos URM apkaltino Lietuvą pataikavimu fašistams ir neonaciams.

„Tokie pareiškimai – jokia naujiena, Baltijos šalys su tokiais pastebėjimais susiduria nuolatos, kai tik iškeliamas stalinizmo nusikaltimų ar okupacijos žalos klausimas. Kai kurių Rusijos institucijų požiūris, kad smerkiant vienus nusikaltimus žmogiškumui – stalinizmo, reabilituojami kiti – nacizmo, vertintinas kaip labai keistas“, – sakoma ketvirtadienį išplatintame Lietuvos URM pranešime.

Pasak ministerijos, kaltinimai pataikavimu neonaciams tėra kai kurių Rusijos institucijų reakcija į Lietuvos vyriausybės pastangas siekti stalinizmo nusikaltimų pripažinimo Europos mastu.

„Cituojant Rusijos prezidento patarėjo Michailo Fedotovo žodžius – dėl to, kad Hitleris buvo tironas ir piktadarys, Stalinas netampa angelu, – ir atvirkščiai. Demokratinės šalys turi pripažinti, pasmerkti ir išsaugoti tragišką atmintį apie visus nusikaltimus žmogiškumui. Tai elementari pagarba istorijai“, – teigia Lietuvos URM.

Rusijos URM kaltinimų retoriką pasitelkė po to, kai teisingumo ministras Remigijus Šimašius antradienį Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryboje Ženevoje pasakė, kad Lietuva ir toliau sieks tinkamo totalitarinių režimų įvertinimo Europoje.

Lietuva ir Rusija nesutaria dėl stalinistinio Sovietų Sąjungos režimo veiksmų vertinimo Antrojo pasaulinio karo ir po jo sekusiu Lietuvos okupacijos laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius