Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kasdamas dirvą ūkininkas rado mamuto kaulų

Amerikietis ūkininkas Jamesas Bristle'as dirbdamas savo žemę Limos miestelyje Mičigano valstijoje aptiko netikėtą radinį. Iš pradžių žemdirbys pamanė, kad tai tik sulinkęs senas tvoros stulpas, bet Mičigano universiteto paleontologai patvirtino – vyro lauke rasta keliolikos tūkstantmečių senumo mamuto kaukolė ir kiti seniai išnykusio gyvūno kaulai, skelbia „Washington Post“.
Kasdamas dirvą ūkininkas rado mamuto kaulų
Kasdamas dirvą ūkininkas rado mamuto kaulų / „Scanpix“/AP nuotr.

Neįprastą radinį ūkininkas aptiko pirmadienį kartu su draugais dirbdamas laukuose. Iš pradžių bičiuliai manė, kad rado seną, žemėmis aplipusį tvoros stulpą, tačiau suabejoję vis dėlto paskambino Mičigano universiteto archeologams ir informavo apie neįprastą radinį.

Trečiadienį į ūkininko laukus atvyko profesorius Danielis Fisheris. Atkapsčius radinį jis patvirtino, kad tai – prieš maždaug 11-15 tūkst. metų kritusio mamuto kaukolė ir kiti kaulai.

Gali būti, kad gyvūno dalys buvo sumestos į kokį vandens telkinį, taip tikintis ilgiau išlaikyti mėsą šviežią, – spėliojo D.Fisheris.

Mamutai išnyko maždaug prieš dešimt tūkstančių metų, vos keli išgyveno truputį ilgiau.

D.Fisherio teigimu, apie tokius radinius jo universitetui pranešama tik maždaug kartą-du per metus.

Dažniausiai aptinkami kitos rūšies mamutų kaulai, o Mičigano ūkininkas rado gana retai aptinkamo vilnotojo mamuto skeleto dalis.

Ūkininkas šios nebuvo iki galo atkasęs, todėl mokslininkai galėjo prie kaulų praleisti apie parą ir tinkamai fiksuoti visas detales bei atsargiai iškelti radinį.

„Mes nenorime tiesiog ištraukti kaulų ir nuvalyti nuo jų purvą. Norime fiksuoti visą kontekstą, kaip jie gulėjo žemėje, kad galėtume nustatyti kuo daugau aplinkybių“, – aiškino D.Fisheris.

Pasak jo, šis radinys neįprastas dar ir dėlto, kad labai gerai išsilaikė. Nors rasti ir ne visi mamuto kaulai, tačiau itin gerios būklės kaukolė ir kiti rasti kaulai.

Mokslininkas jau spėlioja, kad prie šio mamuto žmogus jau buvo prisilietęs. 

„Manome, kad gal žmogus jo ir nenudobė, tačiau bent jau mėsinėjo. Gali būti, kad gyvūno dalys buvo sumestos į kokį vandens telkinį, taip tikintis ilgiau išlaikyti mėsą šviežią“, – spėliojo mokslininkas. Savo teoriją jis galėtų patvirtinti arba paneigti po išsamesnių kaulų tyrinėjimų.

Tačiau ar tikrai galės atlikti tyrimus, dar neaišku. Kol kas kaulai priklauso juos savo žemėje atkasusiam ūkininkui. Jis turės apsispręsti, ar atiduoti radinį mokslininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius