Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune archeologai užčiuopė pirmosios pilies bokštą

Įpusėjantys archeologiniai kasinėjimai Kauno pilies teritorijoje pildo istoriją. Atkasto pirmosios pilies bokšto fragmentas parodė, kad jie buvo ne kvadrato, o kitokios formos.
Kauno pilis
Kauno pilis / „15 minučių“/J.Petronio nuotr.

„Atkasėme vieną seniausių Lietuvoje mūrų, už jį senesnis tikriausiai - tik Senuosiuose Trakuose, gal dar Vilniuje kažkas yra. Drąsiai galima sakyti, kad susiduriame su visiškai žila senove“, - „Kauno dienai“ sakė Kauno paminklų restauravimo projektavimo instituto darbuotojas Algirdas Žalnierius, vadovaujantis kasinėjimams.

Pasak jo, pirmosios pilies bokšto mūras yra įdomiausias radinys. 1994 m. bokšto mūras buvo aptiktas kitoje bastėjos pusėje.

„Šiuo metu vėl rezgasi nauja intriga. Remiantis 1994 m. kasinėjimų išvadomis, buvo galvojama, kad pirmosios pilies bokštas buvo kvadratinis. Dabar ši versija keičiasi, kas bus toliau – pamatysime maždaug po mėnesio, kai atkasime daugiau. Man atrodo, rasime labai įdomų dalyką“, – žadėjo archeologas.

Pirmoji pilis, kaip teigė A.Žalnierius, statyta 1358-1361 m. Kai kryžiuočiai 1362 m. sugriovė pirmąją Kauno pilį, buvo nugriautos pilies sienos ir bokštai, pastarieji stovėjo gynybinio griovio dugne. Po to, kai buvo statoma antroji pilis, likę bokšto mūrai susilygino su šlaitu, todėl jis eina įstrižai.

A.Žalnierius šyptelėjo, kad paveldas egzistavo ir XV a. Maždaug po 50 metų statant antrąją pilį, buvo naudojami pirmosios pilies mūro likučiai, nereikėjo naujų pamatų. Kai kur buvo likusi iki 2 m aukščio siena, buvo išlaikytas pirmosios pilies planas. Tik bokštai pakeitė vietą, nes anksčiau jie buvo griovyje. Kad bokštai buvo statomi kiek kitoje vietoje, lėmė pasikeitusi gynybinė sistema.

Skverbiantis į žemę gilyn, prie bastėjos rasta metalinių strėlių antgalių. Archeologas neabejoja, kad jie priklausė kryžiuočiams.

Archeologai teigė atlikę apie trečdalį darbų, gilyn įsiskverbta apie 4 metrus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius