Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune patrankų salvės primins Napoleono armijos persikėlimą per Nemuną

Artėjant tarptautiniam gyvosios istorijos festivaliui, skirtam Prancūzijos imperatoriaus Napoleono apsilankymui, Kaune, kuriama nauja tradicija – kiekvieną sekmadienį, 13 val., Kauno pilies sienas drebins patrankų šūviai.
Mūšio Inscenizacija
Istorijos mėgėjai Lietuvos gyventojus neretai palepina istorinių mūšių inscenizacijomis. / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Patrankų salvės skelbs apie būsimą renginį, kuris primins Napoleono armijos persikėlimo per Nemuną operaciją ir įvykius, žyminčius Lietuvos valstybės istorinę kryžkelę.

Tuo pačiu Kauno turizmo informacijos centro gidai ves nemokamas ekskursijas, kurių metu visi norintys galės susipažinti su 200 metų istoriją menančiais įvykiais, pranešė Kauno savivaldybė.

„Ne tik drebinsime sekmadieninį Kauną patrankų šūviais, bet ir kviesime susipažinti su to meto istorija. Tai labai įdomus laikmetis. Svarbus ne tik Europai, bet ir Lietuvai. Napoleono atėjimas istorikų siejamas su Lietuvos valstybingumu, atgimstančia nepriklausomos valstybės viltimi“, – sakė Kauno turizmo informacijos centro vadovas Sigitas Sidaravičius.

Sekmadienio popietę Kauno pilies kiemelyje leisiantys miestiečiai taip pat turės galimybę sužinoti ir daug įdomių istorijos faktų, pasimatuoti Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės kariuomenės uniformas, pabendrauti su Kauno pavieto laisvaisiais šauliais, sužinoti apie jų klubo veiklą.

Tarptautinis gyvasis istorijos festivalis „Europa. Napoleonas I Kaune. 1812“ vyks Kaune birželio 22–24 dienomis. Tuomet Nemuno saloje vyks istorinio įvykio inscenizacija, armijų paradai, Santakoje įsikurs kareiviškos stovyklos, griaudės pabūklų garsiai, Laisvės alėjoje ir Senamiestyje šurmuliuos mugė, o šeštadienį Nemuno saloje vyks nuotaikingas Joninių koncertas.

Renginyje laukiama atvykstant iki 1 000 karo istorijos rekonstruktorių ir 30–50 kavaleristų (karių su žirgais) iš Prancūzijos, Rusijos, Anglijos, Baltarusijos, Ukrainos, Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos. Tris dienas vyksiančios šventės metu iš 30-ties artilerijos patrankų bus iššaudyta apie 200 kilogramų juodojo parako.

1812 metų birželį Prancūzijos imperatorius Napoleonas Bonapartas, žygiuodamas į Rusiją, su gausia kariuomene kėlėsi per Nemuną ties Kaunu. Kai kurių istorikų teigimu, ši persikėlimo per upę operacija buvo viena sėkmingiausių karybos istorijoje, kadangi per keturias dienas trukusį persikėlimą nežuvo nė vienas karys, į upę nenugarmėjo nė vienas vežimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius