Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kretingoje atgimsta senasis Palangos rojalis

Ilgus dešimtmečius džiuginęs klausytojus garsių muzikantų atliekamais kūriniais, Palangos vasaros koncertų salės rojalis atsidūrė pas Vydmantuose esančios bendrovės „Pirklio baldai“ restauratorius.
Bendrovės „Pirklio baldai“ direktorius Artūras Slušnys didžiuojasi, kad jų įmonei patikėta restauruoti šį senovinį muzikos instrumentą.
Bendrovės „Pirklio baldai“ direktorius Artūras Slušnys didžiuojasi, kad jų įmonei patikėta restauruoti šį senovinį muzikos instrumentą. / „Pajūrio naujienų“ nuotr.
Temos: 2 Palanga Kretinga

Šios bendrovės meistrai jau turi senovinių baldų restauravimo patirties. Jos direktorius Artūras Slušnys sakė, jog iš pradžių jiems buvo patikėta atkurti tik atskiras sutrešusias šio instrumento detales – dangtį ir pakojus. Paties mechanizmo restauratoriai nelies, – tai muzikos specialistų kompetencija.

„Palangos kultūros centro atstovai, pamatę mūsų darbą, nusprendė patikėti atkurti ir visą instrumento korpusą. Pirmiausiai reikės nušveisti rojalio paviršių, po to padengti jį dažais ir laku. Tačiau šis darbas nėra toks jau paprastas, kaip gali atrodyti iš pradžių, nes atskiras detales meistrams teko šveisti kelias dienas, kol nuėmė senuosius sluoksnius“, – rojalio restauravimo subtilybes atskleidė A.Slušnys.

Direktorius neslėpė, jog senasis rojalis į jų bendrovės cechą atvežtas apgailėtinos būklės: nebėra jo gamintojo firminio ženklo, nebesimato nė gamybos metų. „Sprendžiant pagal kelių dešimtmečių dizainą, tai galėtų būti garsusis vokiečių „Petrof“, – spėjo jis.

Į cechą rojalį, kurio ilgis – per 3 m, atgabeno ant platformos, – jį teko panėšėti 8 vyrams.

Valstybinės filharmonijos, kuriai priklausė Palangos vasaros koncertų salė, atstovė spaudai Skirmantė Valiulytė sakė pabandžiusi domėtis šio seno rojalio istorija, tačiau prisipažino, jog jai tai nepavykę – instrumento amžininkai per dešimtmečius pasikeitę.

„Šiuo rojaliu jau seniai niekas nebegrojo, jis stovėjo sandėlyje. Tačiau sprendžiant pagal to meto koncertų repertuarą, juo galėjo groti pats kompozitorius Raimondas Paulas ar muzikantai per populiarių estrados žvaigždžių – Alos Pugačiovos, Laimos Vaikulės, Sofijos Rotaru – koncertines programas“, – sakė S.Valiulytė. Už vasaros estrados ūkį sovietmečiu atsakingas, šiandien jau garbaus amžiaus klaipėdietis Stasys Nausėda taip pat ne kažką begalėjo prisiminti apie senąjį rojalį: „Atsimenu, kad estradą pastatė 1972 m., tačiau rojalį iš Vilniaus filharmonijos atvežė gerokai vėliau. Atvežė nebe naują, o jau gerokai panaudotą – jau tada jis buvo atitarnavęs. O pastaruosius 20 metų juo taip pat niekas nebegrojo“, – tvirtino vyras.

Bendrovės cecho viduryje įkurdintas rojalis, A. Slušnio manymu, čia stovės ligi vasaros sezono pradžios. Kol kas dar nežinia, kur sugrįš atnaujintas instrumentas: redakcijos žiniomis, atkurtai Kurhauzo salei ji yra per didelis, o senosios vasaros estrados nebeliko – pradėta jos rekonstrukcija

Vietoj keturis dešimtmečius tarnavusio Palangos simbolio – vasaros estrados – 2015 m. turėtų iškilti modernus statinys, kurio rekonstrukcija kainuos maždaug 25 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius