-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kretingos kapinėse rasti grafų Tiškevičių palaikai

Kretingoje, Tiškevičių koplyčioje, aptikti keturi sarkofagai. Specialistų teigimu, dviejuose iš jų – vieni žymiausių XIX amžiaus didikų – grafų Juozapo ir Sofijos Tiškevičių palaikai. Kas kituose dviejuose, paaiškės po istorinių ir DNR tyrimų.
Tiškevičių koplyčia
Tiškevičių koplyčia / pgm.lt nuotr.
Temos: 2 Palaikai Kretinga

Istorikai ir muziejininkai ne vieną dešimtį metų spėliojo, kas palaidota senosiose Kretingos kapinėse esančioje grafų Tiškevičių koplyčioje. Šią vasarą, ruošiant ją restauruoti, įvedus zondą su filmavimo kamera į tris koplyčioje esančius užbetonuotus postamentus, pastebėti ornamentuotų karstų fragmentai.

Gavus  paveldosaugininkų leidimus, postamentai atverti ir rasti keturi metaliniai sarkofagai. Neabejojama, kad viename iš jų – Kretingos dvaro savininko grafo J. Tiškevičiaus, mirusio 1891-aisiais, palaikai. Antrajame karste, pasak specialistų, gali būti grafo žmonos Sofijos palaikai.

Tai turbūt antras radinys pagal svarbą per 15 metų

„Pagal istorinius duomenis, mažesniajame sarkofage turėtų būti palaidota jų anūkė, Kretingos dvaro paveldėtojo Aleksandro Tiškevičiaus duktė Marija, kuri mirė 1896 m. O ketvirtame sarkofage, deja, nežinome kas gali būti. Tai mums – naujiena“, – sako Kretingos muziejaus istorikas, direktorės pavaduotojas Julius Kanarskas.

Specialistai paėmė mėginius ir po antropologinių  bei istorinių tyrimų – tikimasi išsiaiškinti, ar tikrai rasti taip ilgai ieškoti didikų palaikai. Tai,kad čia palaidoti grafai, pasak specialistų, liudija ant karsto rasti unikalūs vainikai su porcelianinėmis gėlėmis – rožėmis ir pakalnutėmis.

„Tai turbūt antras radinys pagal svarbą per 15 metų. Vakarų Lietuvoje faktiškai t.y. antras atvejis (po Chodkevičių karstų atradimo), kai atrasti grafų palaidojimai ir unikalūs sarkofagai“, – teigia Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyr. valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.

Kretingos muziejaus direktorė sako, kad radus lėšų sarkofagai bus restauruojami.

„Sutvarkius sarkofagus ir Tiškevičių koplyčią, sarkofagai su palaikais vėl bus perkelti į mauzoliejų, iš ten, kur mes juos paėmėm“, – planuoja Kretingos muziejaus vadovė Vida Kanapkienė.

Šie darbai gali trukti iki 4–5 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius