Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krymas – ne Rusijos, bet graikų ir totorių šventoji žemė

Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimas, kad Krymas šiai šaliai neva yra toks pats svarbus kaip Jeruzalė žydams ir musulmonams, sukėlė istorikų ir religijos ekspertų sumišimą. Remiantis Kremliaus logika, kad Kijevo Rusios kunigaikštis Vladimiras Didysis buvo pakrikštytas pusiasalyje X a., tik dar sykį pagrindžiamas pusiasalio priklausymo Ukrainai teisėtumas, rašo „Laisvosios Europos“ radijo interneto svetainė. Be to, graikai ir Krymo totoriai pusiasalį taip pat turi teisę vadinti savo šventąja žeme.
Krymo totorė su nacionaliniais drabužiais
Krymo totorė su nacionaliniais drabužiais / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Iš ukrainiečių perspektyvos Krymas yra labiau susijęs su Kijevu, nes Vladimiras buvo Kijevo valdovas,“ – teigia buvęs Ukrainos stačiatikių bažnyčios atstovas Kirilas Hovorunas.

Iš ukrainiečių perspektyvos Krymas yra labiau susijęs su Kijevu, nes Vladimiras buvo Kijevo valdovas, – teigia buvęs Ukrainos stačiatikių bažnyčios atstovas Kirilas Hovorunas.

Be to, nereikia pamiršti, kad Juodosios jūros pusiasalyje Kryme prieš 2500 metų buvo nemažai graikų kolonijų, o vėliau jis priklausė įvairioms karalystėms bei imperijoms, kol galiausiai Rusija jį atplėšė iš Osmanų imperijos 1783 m.

Pasak legendos, 988 m. Vladimiras Didysis pasikrikštijo Chersone, dabartiniame Sevastopolyje. Vėliau, grįžęs į Kijevą, jis įsakė pakrikštyti visą jo valdomą teritoriją.

„Krymas, senovės Korsunas, Chersonas, Sevastopolis turi didžiulę civilizacinę ir sakralinę reikšmę Rusijai, kaip Šventyklos kalnas Jeruzalėje islamo ir judaizmo išpažinėjams“, – savo metinėje kalboje pareiškė V.Putinas.

Tačiau remiantis prielaida, kad Kijevo Rusia pasirinkdama stačiatikybę paklojo pamatą būsimosioms Ukrainos ir Rusijos valstybėms, Ukrainos vadovas Petro Porošenka galėtų V.Putino žodžius panaudoti ir kalbėdamas savo elektoratui, teigia Dickinsono koledžo Pensilvanijoje profesorius Karlas Quallsas.

„Tai tas pats atsivertimas, tas pats asmuo ir ta pati vieta. Galima pamatyti ir ukrainiečius, kurie pasakytų: „Na, taip, tai taip pat mūsų Šventyklos kalnas“, – teigė K.Quallsas.

Krymo totoriai taip pat turi pagrįstas istorines pretenzijas į pusiasalį. Jų protėviai Kryme gyvena nuo XIII a.

Krymo totoriai taip pat turi pagrįstas istorines pretenzijas į pusiasalį. Jų protėviai Kryme gyvena nuo XIII a.

Musulmonų totorių valdomas chanatas čia buvo įkurtas XV a., o vėliau tapo Osmanų imperijos vasalu, kol 1783 m. jį okupavo Rusija, vadovaujama imperatorės Jekaterinos II.

„Totoriai neabejotinai turi daugiau pretenzijų negu rusai ar ukrainiečiai, dėl to, kad jie seniausi pusiasalio gyventojai nuo to laiko, kuomet iš jo išvyko graikai“, – pažymi K.Quallsas.

Remiantis 1897 m. atliktu surašymu Rusijos imperijoje, Krymo totoriai sudarė daugiau negu trečdalį pusiasalio gyventojų.

1944 m. gegužę Sovietų Sąjungos diktatorius Josifas Stalinas įsakė visus Krymo totorius ištremti į Vidurinę Aziją ir Sibirą dėl tariamo bendradarbiavimo su naciais per Antrąjį pasaulinį karą.

Krymo totoriai pradėjo grįžinėti į pusiasalį XX a. devintajame dešimtmetyje ir dešimtojo dešimtmečio pradžioje. Šiuo metu jie sudaro apie 13 proc. iš 2 mln. Krymo gyventojų.

Po Krymo aneksijos, vietos totoriai dažnai susiduria su Rusijos remiamos vietos okupacinės valdžios vykdoma diskriminacija.

Vis dėlto, istorikas K.Quallsas teigia, kad Ukrainos valdžios sprendimas Krymo totorius vadinti „vietiniais“ pusiasalio gyventojais taip pat gali būti kritikuojamas.

„Šią teritoriją tūkstančius metų valdė skirtingos klajoklių grupės, dėl to nemanau, kad galėtume kalbėti apie vieną vietinių gyventojų grupę“, – pridūrė istorikas.

Žinoma Atėnai nereikš pretenzijų į Krymą, nors manau, kad galėtų, – tikino istorikas.

Graikai, kurie, 2001 m. Ukrainos gyventojų surašymo duomenimis, sudaro labai nedidelę šalies gyventojų dalį, taip pat turėtų svarių argumentų, jeigu norėtų, kad būtų pripažinti vietiniais Krymo gyventojais. Juk V.Putino kalboje paminėtas Chersonas buvo graikų miestas.

„Žinoma, Atėnai nereikš pretenzijų į Krymą, nors manau, kad galėtų“, – sakė istorikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius