Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LDK istorija: Vilniaus vaivados ir LDK kanclerio Alberto Goštauto kūno antropologinis tyrimas

Albertas Goštautas (1480–1539) – Vilniaus vaivada ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kancleris, iš Šventosios Romos imperatoriaus Karolio V gavęs Geranainių grafo titulą. Albertas Goštautas buvo savo meto įtakingiausias ir turtingiausias žmogus Lietuvoje. Jis stiprino LDK politinį savarankiškumą, 1529 m. vadovavo I Lietuvos Statuto parengimui. Jo pastangomis mažametis Žygimantas Augustas 1529 m. buvo paskelbtas Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu. Manoma, kad jis buvo naujos Lietuvos metraščių redakcijos (Bychoveco kronikos) iniciatorius.
A. Goštauto antkapis
A. Goštauto antkapis / Bažnytinio paveldo muziejaus nuotr.

A.Goštautas – įtakingiausias savo meto politinis veikėjas LDK

Albertas Goštautas
Albertas Goštautas

A.Goštautas mirė 1539 m. gruodį, palaidotas Vilniaus katedroje, savo giminės rūsyje, buvusiame ir tebesančiame po Goštautų giminės koplyčia pietinėje katedros pusėje.

Vakarinėje dabartinės Goštautų koplyčios sienoje yra antkapinė A. Goštauto paminklinė lenta – 2,2 x 1,2 m rausvo marmuro plokštė, laikoma seniausiu Lietuvoje išlikusiu profesionaliosios memorialinės Renesanso epochos skulptūros kūriniu.

A. Goštautas mirė 1539 m. gruodį, palaidotas Vilniaus katedroje, savo giminės rūsyje, buvusiame ir tebesančiame po Goštautų giminės koplyčia pietinėje katedros pusėje.

Manoma, kad jos autorius – Bernardino Zanobi de Gianotis, dalyvavęs perstatant Vilniaus katedrą ir plečiant didžiųjų kunigaikščių rūmus. Paminklinėje lentoje vaizduojamas stambaus sudėjimo nuplikęs vyriškis su šarvais, laikantis vėliavą.

.Radinys Vilniaus katedros sienoje

Vilniaus katedra buvo dažnai perstatoma, paskutinį kartą – XVIII a. pabaigoje, vadovaujant Laurynui Gucevičiui. Tada buvo pakeista ne tik pastato išorė, bet ir vidus, galėjo būti pertvarkyta dalis sienose ir kolonose buvusių memorialinių lentų bei rūsiuose ar po grindimis buvusių palaidojimų.

Vėliau šių palaidojimų vietos užmirštos, nežinoma buvo ir tiksli Alberto Goštauto palaidojimo vieta. Tik 1989-ųjų sausį, atliekant statinio interjero atkūrimo darbus, vakarinėje Goštautų koplyčios sienoje, už A. Goštauto memorialinės lentos, prie grindų aptikta tuštuma.

Specialiu periskopu nustatyta, kad joje yra palaidojimas. Išardžius dalį sienos rasta 1 m ilgio ir 0,5 m aukščio niša, išmūryta XVIII a. statant šią sieną, greičiausiai paskutinės rekonstrukcijos metu. Vadinasi, tuo metu į šią sieną įmūryta ir paminklinė A. Goštauto lenta.

Gerai išlikę kaulai netvarkingai gulėjo apardytoje pušinėje dėžutėje, kurios ilgis nesiekė 1 metro. Kartu su palaikais rasta aksomo skiaučių – buvusio karsto išorinio apmušalo dalių ir šilkinio audinio gabalų – palaidoto asmens drabužio fragmentų.

Gerai išlikę kaulai netvarkingai gulėjo apardytoje pušinėje dėžutėje, kurios ilgis nesiekė metro.

Šilko puošnumas, plonumas, dekoro elementai (granato žiedo motyvas, augalo kamienas, puoštas gotikai būdingomis karūnėlėmis, alyvų lapų motyvas ir visų elementų komponavimas) būdingi Italijos miestuose XV a. pabaigoje–XVI a. pradžioje austam šilkui.

Ką kaulai „papasakojo“ apie kadaise galingiausią žmogų Lietuvoje?

Palaikai priklausė apie 60 metų tam metui labai aukštam (apie 180 cm) stambaus kūno sudėjimo vyrui. Kaulai – beveik visi (trūko kai kurių rankų ir pėdų kaulų – veikiausiai pamesti perlaidojant).

Kaukolė buvo be apatinio žandikaulio; patologijos nerasta, tik dauguma dantų iškritę prieš mirtį. Nustatyti nežymūs amžiui būdingi degeneraciniai stuburo ir sąnarių pakitimai (tarpslankstelinių diskų išvaržų žymės ant juosmens slankstelių – fizinių krūvių, jodinėjimo pasekmė), dešiniojo peties sąnario osteoartrozė (liudytų didesnį šio sąnario apkrovimą – dažnus plačius judesius dešine ranka), kadaise buvusio ir gerai sugydyto kairiojo blauzdikaulio lūžimo pėdsakai.

Palaikai priklausė apie 60 metų tam metui labai aukštam (apie 180 cm)  vyrui.

Kaukolę sugretinus su A.Goštauto portretu antkapinėje lentoje anatominiai taškai sutapo.

Taigi šio tyrimo metu patvirtintas ir antkapinio paminklo vaizdo autentiškumas.

Antropologinis tyrimas suteikė naujų žinių apie A. Goštauto asmens fizines savybes – jis buvo aukštas stambaus sudėjimo vyras, aktyviai gyveno (jodinėjo, naudojo kalaviją).

Tyrimas patvirtino, kad paminklinė lenta iškalta pagal „gyvą“ modelį – veikiausiai menininkui bendraujant su A.Goštautu.

LDKistorija.lt

VIDEO: LDK istorija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius