Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje surastas nuo buvusios Aušvico mirties stovyklos vartų pavogtas istorinis užrašas (atnaujinta 15.01 val.)

Lenkijos policija pirmadienį ryte pranešė, kad surado nuo buvusios Aušvico koncentracijos stovyklos vartų nuplėštą ir pagrobtą istorinį geležinį ženklą su nacių šūkiu „Arbeit macht frei“ (Darbas išlaisvina) ir sulaikė įtariamus jo vagis.
Vietoje pavogto užrašo teko pakabinti jo kopiją.
Lenkijos policija pavogtąjį užrašą rado padalytą į tris dalis. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Lenkijos šiaurėje areštavome penkis vyrus, kurių amžiaus nuo 20 iki 39 metų, – sakė pietinio Krokuvos miesto policijos atstovas spaudai Dariuszas Nowakas.

„Jie buvo sulaikyti prieš vidurnaktį, o ženklas surastas name. Jis padalytas į tris dalis“, – pridūrė policijos atstovas, tačiau išsamesnės informacijos nesuteikė.

Kita policijos atstovė spaudai Katarzyna Padlo nurodė, kad penki šalies šiaurėje sulaikyti įtariamieji pervežami į Krokuvą, kur bus apklausti.

Penkių metrų ilgio geležinis ženklas, kuris buvo pritvirtintas virš Lenkijos pietuose Antrojo pasaulinio karo metais veikusios nacių mirties stovyklos pagrindinių vartų, buvo pavogtas penktadienį paryčiais.

Ženklas su cinišku užrašu, kurį nacių įsakymu pagamino Aušvico kaliniai, vėliau tapo vienu iš tamsiausių nacistinės propagandos pavyzdžių.

Žinia apie šio užrašo vagystę sukėlė didelį atgarsį visoje Lenkijoje bei sulaukė griežto pasaulio lyderių, žydų organizacijų ir Holokaustą išgyvenusių žmonių pasipiktinimo.

Aušvico muziejaus atstovas spaudai Pawelas Sawickis, sužinojęs apie tai, kad istorinis užrašas surastas, naujienų agentūrai AFP sakė: „Tai didelis palengvėjimas. Mes nepaprastai dėkingi policijai, kuri atliko didžiulį darbą“.Aušvico muziejaus atstovas spaudai Pawelas Sawickis, sužinojęs apie tai, kad istorinis užrašas surastas, naujienų agentūrai AFP sakė: „Tai didelis palengvėjimas. Mes nepaprastai dėkingi policijai, kuri atliko didžiulį darbą“.

„Šis simbolis, galbūt vienas svarbiausių praėjusio amžiaus simbolių, gali būti sugrąžintas į savo vietą“, – pridūrė jis.

„Nekantraujame pamatyti, kokia ženklo būklė. Mums pranešė, kad jis buvo padalytas į kelias dalis. Mūsų (muziejaus) kuratoriai atkurs ženklą, kad jis kiek įmanoma greičiau būtų sugrąžintas į savo vietą“, – sakė P.Sawickis.

Aušvico muziejus rengiasi 65-osioms Aušvico-Birkenau mirties stovyklos išlaisvinimo metinėms, kurios bus minimos sausio 27 dieną. Šią stovyklą likus trims mėnesiams iki nacistinės Vokietijos kapituliacijos išlaisvino raudonoji armija.

Aušvico muziejus ir kitos institucijos pasiūlė beveik 30 tūkst. eurų (daugiau nei 102 tūkst. litų) premiją už informaciją, kuri padėtų surasti istorinį ženklą ir jo vagis.

Penktadienį ant buvusios koncentracijos stovyklos, kurioje praėjusiais metais apsilankė daugiau nei milijonas žmonių, vartų buvo pritvirtinta metalinė ženklo kopija.

Muziejaus direktorius Piotras Cywinskis, su kuriuo susisiekė agentūra AFP, pripažino, kad įstaigoje veikia tik elementari stebėjimo sistema, nes dauguma jos nedidelio biudžeto lėšų skirtos skubiems renovavimo darbams.

„Daugiausiai stebimi archyvai ir eksponuojami objektai, nes joks sveiko proto žmogus negalėjo net įsivaizduoti, kad tai galėtų nutikti“, – sakė jis.

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis po vagystės sakė: „Buvo pavogtas Hitlerio budelių cinizmo ir jų aukų kančios pasaulinis simbolis. Šis veiksmas turi būti griežčiausiai pasmerktas“.

Izraelio prezidentas Shimonas Peresas savo ruožtu pareiškė, kad „Izraelio piliečius ir visą pasaulio žydų bendruomenę labai sukrėtė šis incidentas“, pridūręs, kad šis ženklas turi tokią pat nepaprastai gilią istorinę prasmę ir žydams, ir ne žydų tautybės asmenims“.

Rabinas Marvinas Hieras iš Simono Wiesenthalio centro Los Andžele sakė, kad šis ženklas buvo „išskirtinis Holokausto simbolis, nes visi žinojo, kad čia nebuvo vieta, kur darbas išlaisvina, o vieta, į kurią milijonai vyrų, moterų ir vaikų buvo atvežti vienu tikslu – juos nužudyti“.

Netoli pietinio Lenkijos miestelio Osvencimo 1940–1945 metais veikusioje Aušvico-Birkenau koncentracijos stovykloje mirė 1,1 mln. žmonių – daugiausiai žydų iš įvairių Europos šalių. Vienus jų palaužė sunkus darbas, badas ir ligos, kiti buvo sunaikinti dujų kamerose.

Šios stovyklos pagrindinius vartus nacių įsakymu 1941 metais pastatė lenkų politiniai kaliniai. Jie medinius vartų stulpus pakeitė gelžbetoniniais, kuriuos sujungė spygliuota viela, o ja buvo paleista elektros srovė.

Ženklą su šūkiu „Arbeit macht frei“ pagamino grupė šaltkalvių, kuriems vadovavo kalinys Janas Liwaczas.

Lenkijos policininkai įsitikinę, kad žmonės, pagrobę iškabą nuo buvusios koncentracijos stovyklos  vartų, nėra neonacistinės grupuotės nariai.

„Mūsų duomenimis, niekas iš šių žmonių nesusijęs su neonacistas ir neremia neonacistų idėjų“, – pareiškė Krokuvoje vietos policijos vadovas Andrzejus Rokita.

Jis pažymėjo, kad visi įtariamieji – recidyvistai. Anksčiau jie buvo pripažinti kaltais už vagystes ir užpuolimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius