Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pergalingiems LDK mūšiams atminti – naujasis apyvartinių monetų rinkinys

Pirmadienį į apyvartą išleistas 2013 metų laidos Lietuvos Respublikos apyvartinių monetų numizmatinis rinkinys su atminimo ženklu, skirtu pergalingiems Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės mūšiams atminti, praneša Lietuvos bankas.
Monetų rinkinys
Monetų rinkinys / Lietuvos banko nuotr.

Numizmatinis rinkinys skirtas Mėlynųjų Vandenų 650-mečiui (minėtas 2012 m.), Chotyno 390-mečiui (2011 m.), Saulės 775-mečiui (2011 m.), Durbės 750-mečiui (2010 m.), Žalgirio 600-mečiui (2010 m.) ir kitais metais minėsimam Oršos mūšio 500-mečiui atminti.

Profesorius Alfredas Bumblauskas, kurio tekstas, sukurtas naujajam rinkiniui, puikuojasi ant monetų dėklo, šias sukaktis vadina „LDK ginklo šlovės sukakčių metais“. 

A.Bumblauskas ypač pabrėžia Lietuvoje nepelnytai primiršto Mėlynųjų Vandenų mūšio reikšmę. Jame Algirdo vadovaujama LDK kariuomenė įveikė Aukso ordos trijų bekų (kunigaikščių) vadovaujamą kariuomenę ir išvadavo ukrainiečius iš mongolų jungo. „Ukrainiečiai gerbia Lietuvos istorinį vaidmenį ne tik dėl išvadavimo iš mongolų, bet ir už tai, kad pakreipė jų istoriją link Vilniaus ir Vakarų. Štai kodėl Mėlynuosius Vandenis būtina prisiminti ir Lietuvai. Kaip ir Žalgirį, Durbę, Saulę, kaip ir 1514 m. Oršą ar 1621 m. Chotyną“, – teigia istorikas.

Monetų rinkinį, skirtą LDK pergalingų mūšių sukaktims, sudaro 10, 20 ir 50 centų, 1, 2 ir 5 litų nominalo apyvartinės monetos ir atminimo ženklas. Jų plokštumos ir reljefo paviršius yra blizgantis. 

Rinkinio tiražas yra 3 500 vienetų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius