-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 19 /2016 10 20

Prašo paaukoti: Kryžkalnyje ruošiamasi statyti pirmąjį paminklą Lietuvos partizanams

Vilniaus televizijos bokšto ir Aukščiausiosios Tarybos gynėjai sukūrė pirmąjį nacionalinio lygmens paminklą Lietuvos partizanams. Pagrindinės skulptūros kompozicija buvo paimta iš autentiškos nuotraukos, kurioje užfiksuoti pasipriešinimo judėjimo žvalgai. Kūrėjai tikisi, kad paminklo statybai paaukos gyventojai.
Paminklas „Partizanai žvalgyboje“
Paminklas „Partizanai žvalgyboje“ bus kuriamas pagal autentišką nuotrauką

Lietuvos partizanams skirtas paminklas turėtų atsirasti Kryžkalnyje. Ši vieta pasirinkta dėl dviejų priežasčių. Kryžkalnis yra savotiškas Lietuvos centras, jungiantis didžiuosius miestus. Be to, šiame regione veikė Kęstučio apygardos partizanai, kurie pasižymėjo dideliu kovingumu ir nuo 1947 metų vadovavo Lietuvos partizanų sąjūdžiui.

Autentiška nuotrauka „Partizanai žvalgyboje“
Autentiška nuotrauka „Partizanai žvalgyboje“

Paminklą sudarys keli elementai: Lietuvos dvigubas kryžius, postamentas ir menininko Gintauto Lukošaičio skulptūra „Partizanai žvalgyboje“. Pastarasis kūrinys bus svarbiausias akcentas.

Skulptūros kompozicija išsiskiria tuo, kad buvo paimta iš autentiškos nuotraukos, kurioje įamžinti partizanai, sulipę ant bendražygių pečių.

Manoma, kad taip jie žvalgėsi priešo, nes tokia taktika aprašoma partizanų prisiminimuose.

„2004 metais su broliu Mindaugu buvome pakviesti į pasaulinę San Paulo bienalę. Ten buvo pristatyta šimtas mano brolio piešinių apie Lietuvos partizanus ir dvi mano ąžuolinės portretinės skulptūros, – 15min pasakojo G.Lukošaitis. – Imantis temos teko peržiūrėti daug medžiagos. Viename 1990 metų kataloge įsiminė mažutė fotografija, vaizduojanti žaismingą partizanų piramidę. Šios fotografijos pagrindu sukūriau skulptūrą.“

Skulptorius sako, kad išskirtinė kompozicija turi visus komponentus, kurie reikalingi geram kūriniui: žaismingumas, lengvumas, interpretacijos platumas ir tikslus temos atspindėjimas.

„Labai svarbu, kad šioje kompozicijoje mažai autorinių ambicijų. Žaisdami jie, Lietuvos partizanai, susikūrė sau paminklą“, – aiškino G.Lukošaitis.

Ievos Budzeikaitės nuotr./Paminklo „Partizanai žvalgyboje“ vizualizacija
Paminklo „Partizanai žvalgyboje“ vizualizacija

Idėją palaiko Lietuvos kariuomenė

Partizanų atminimą siekia įamžinti organizacija „Tėvynės partizanų laisvės kovos įamžinimo sąjunga“, kuriai priklauso buvę Vilniaus televizijos bokšto ir Aukščiausiosios tarybos gynėjai, taip pat – Lietuvos kariuomenės kūrėjai.

„Lietuvos kariuomenė palaiko šio paminklo pastatymo idėją. Laisvės kovų dalyviai, jų įvykdyti žygdarbiai ir puoselėtos vertybės yra pavyzdys ir įkvėpimo šaltinis mūsų kariams, todėl esame suinteresuoti, kad laisvės kovotojai sulauktų deramos pagarbos ir įamžinimo“, – 15min sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas (SKD) teigia, kad paminklas taptų pagrindiniu simboliu, įamžinančiu partizanus.

„Partizanų kova yra Lietuvos kariuomenės istorijos dalis, todėl dabartiniams kariams yra labai svarbu, kad Karo po karo istorija būtų tinkamai išmokta, gerbiama ir įamžinta. Šis paminklas Kryžkalnyje būtų partizanų aukos Lietuvai įvertinimas ir priminimas apie istorijos pamokas ateities kartoms“, – teigė SKD istorikas Karolis Zikaras.

Paminklo kūrėjai tikisi, kad lėšų statybai paaukos gyventojai. Pavyzdžiui, žinomo partizano Leono Laurinsko žmona Valerija Laurinskienė jau paaukojo pirmuosius 2,9 tūkst. eurų.

Ievos Budzeikaitės nuotr./Paminklo „Partizanai žvalgyboje“ modelis
Ievos Budzeikaitės nuotr./Paminklo „Partizanai žvalgyboje“ modelis

Paminklui „Partizanai žvalgyboje“ galima paaukoti šiais rekvizitais:

„Tėvynės partizanų laisvės kovos įamžinimo sąjunga“

Įmonės adresas: Pamėnkalnio g. 13, Vilnius, LT-01114

Įmonės kodas: 303472436

Sąskaitos numeris: LT477300010142205090

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius