-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Radioaktyvūs požemiai: Austrijoje atkasinėjama slapčiausia Hitlerio ginklų gamykla

Praėjus beveik 70 metų po Antrojo pasaulinio karo Austrijoje aptikta milžiniška požeminė ginklų gamykla, kurioje vykdyti slapti hitlerinės Vokietijos ginkluotės projektai. Kaip rašo newsru.com, ekspertai spėja, kad kaip tik čia buvo kuriama ir branduolinė Trečiojo reicho programa.
Slaptos nacių gamyklos maketas
Slaptos nacių gamyklos maketas / Youtube.com kadras

Požeminis kompleksas yra net 300 tūkst. kv. m ploto, jį aptiko austrų dokumentinio kino kūrėjas, režisierius Andreasas Sulzeris, į kurio rankas pateko JAV specialiųjų tarnybų dokumentas, parengtas 1944 metais. Jame aprašoma šalia koncentracijos stovyklos buvusi gamykla. O britų archyvuose yra iš oro darytų nuotraukų, kuriose užfiksuotas kompleksas.

Vis dėlto surasti gamyklą nebuvo labai lengva, jos ieškota su specialiais radioaktyvumą fiksuojančiais aparatais, kurie patvirtino – šitoje vietoje vyko branduoliniai tyrimai.

Kompleksas buvo koncentracijos stovyklos šalia Sankt Georgeno prie Guseno miestelio dalis. Apie jo svarbą galima spręsti iš to, kad komplekso įrengimą prižiūrėjo pats SS reichsfiureris Heinrichas Himmleris. Darbų metu žuvo apie 320 tūkst. stovyklos kalinių.

Kompleksui vadovavo generolas Hansas Kammleris, koordinavęs ginklų sistemos, kuri, kaip tikėjo naciai, galėjo pakeisti Antrojo pasaulinio karo eigą, kūrimą. Betoniniuose bunkeriuose vyko darbai su reaktyviniais lėktuvais „Messerschmitt Me.262“, raketomis V-2, cheminiu ginklu. Naciai itin kruopščiai saugojo šį objektą. Prieš pat kapituliaciją kompleksas buvo užverstas betoniniais luitais, o vėliau – ir žemėmis.

Specialistų teigimu, tai buvo didžiausias požeminis reicho objektas, kur vežti kaliniai, turintys fizikos, chemijos, inžinerijos žinių, jie versti vykdyti neįtikėtinus projektus.

VIDEO: Austrijoje aptikta slapta požeminė Hitlerio gamykla

Tyrėjai pradėjo kasinėjimus prie įėjimų į tunelį ir jau rado vertingų daiktų – pavyzdžiui, SS kariams priklausiusių šalmų. Vis dėlto darbai kol kas sustabdyti, nes iš jų organizatorių reikalaujama oficialių leidimų. A.Sulzeris įsitikinęs, kad kasinėjimai netrukus bus atnaujinti.

Po karo Austrija išleido per 10 mln. dolerių, norėdama cementu užlieti tunelius, bet A.Sulzeris tikras, kad tas tunelis, kuris veda į požeminę branduolinio ginklo kūrimo gamyklą, liko neužlietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius