Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos veteranai ketina pateikti ieškinį ESBO, reikalaudami 27 trilijonų eurų kompensacijos

Rusijos karo veteranų judėjimas ruošiasi pareikšti ieškinį Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) už jos priimtą rezoliuciją, kurioje smerkiami sovietų diktatoriaus Josifo Stalino nusikaltimai, antradienį rašoma dienraštyje „Kommersant“.
Karo veteranai šventę pažymėjo dainomis.
Rusijos karo veteranai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Per Didįjį Tėvynės karą žuvo 27 milijonai sovietų piliečių“, – pareiškė vienas judėjimo atstovų ir komunistų frakcijos Valstybės Dūmoje narys Aleksejus Kornijenka.

„Mes reikalaujame milijono dolerių už kiekvieno žuvusiojo atminimo įžeidimą“, – pareiškė jis dienraščiui.

Judėjimas, pasivadinęs „Nugalėtojų karta“, žada pateikti ieškinį Europos žmogaus teisių teismui, tačiau suma, kurios jie reikalauja, daugiau kaip du kartus viršija ES bendrą vidaus produktą.

Maskva griežtai pasmerkė 56 šalis vienijančios ESBO Parlamentinės Asamblėjos rezoliuciją, kurioje stalinizmas sulyginamas su nacizmu.

Rusija griežtai pasmerkė šį Lietuvos ir Slovėnijos liepą pasiūlytą nutarimą, taip siekiant pažymėti 1989 metų komunistinių režimų žlugimą Rytų Europoje ir padalintos Europos susivienijimą, kaip siekį „iškraipyti istoriją“.

Rezoliucijoje sakoma, kad XX amžiaus Europa susidūrė su „dviem totalitariniais režimais – nacizmu ir stalinizmu – privedusių prie genocido, žmogaus teisių ir laisvių pažeidimų, karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui“.

Stalinas, kurio režimas kaltinamas dėl milijonų žmonių sunaikinimo, iki šiol daugeliui rusų lieka didvyriu už pergalę Antrajame pasauliniame kare.

Rusijos pareigūnai ir veteranai pastaraisiais mėnesiais kelis kartus reiškė susirūpinimą, kad Vakarai užmiršta Sovietų Sąjungos auką kare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius