-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų ekspertas: Rusija pirmoji turi žengti istorinio susitaikymo link, Baltijos šalys – nebereikalauti pinigų dėl okupacijos

Siekiant istorinio susitaikymo, Rusija turi žengti pirmąjį žingsnį pripažindama sovietinius nusikaltimus, bet Baltijos savo ruožtu turėtų nereikalauti pinigų iš Rusijos dėl Sovietų Sąjungos įvykdytos okupacijos, teigia Maskvos Carnegie centro direktorius Dmitrijus Treninas.
Okupacinės sovietų armijos šarvuotis
Okupacinės sovietų armijos šarvuotis / BFL nuotr.

„Kalbant apie istorinį susitaikymą su Baltijos šalimis, Rusija, žinoma, turi žengti pirmuosius žingsnius, kaip ji darė su Lenkija“, – rašoma Rusijos analitiko straipsnyje.

„Kaip ir lenkų atveju, paprasto Stalino nusikaltimų pasmerkimo priminimo nepakanka. Maskva turės pagerbti baltų, kuriuos nužudė, įkalino ir deportavo Stalino NKVD, atminimą. Ji turės pripažinti ir pasmerkti Sovietų Sąjungos įvykdytą neteisėtą ir nesavanorišką Baltijos šalių aneksiją. Ji turės atverti archyvus, kurie susiję su šiuo periodu, ir leisti objektyvius praeities tyrimus“, – teigia D.Treninas nevyriausybinės organizacijos „Atlantic Council“ leidinyje.

Pasak eksperto, Rusija taip pat turėtų vengti kaltinimų nacizmo palaikymu, karinių pratybų šalia Baltijos šalių, pernelyg aktyvaus ar slapto prorusiškų politinių jėgų rėmimo ar ekonominių sankcijų Baltijos šalims taikymo.

Pasak D.Trenino, Rusija turi parodyti tikrą pagarbą Baltijos šalims ir imti spręsti nelengvą šių šalių istorinių nuoskaudų – ypač susijusių su 1939–1949 metais – klausimą.

Tačiau Rusijos ekspertas pažymėjo, kad ir Baltijos šalys turi sąžiningai įvertinti savo praeitį.

„Jos turi atmesti nuomones, kad vokiečių okupacija buvo priimtinesnė už sovietų, kad oponavimas stalinizmui pateisino susidėjimą su naciais ir kad pergalė prieš Hitlerį 1945-aisias buvo „beprasmė“. Visos šiuos nuomonės nacizmo aukų ir jų palikuonių akyse kenkia Baltijos šalių įvaizdžiui“, – teigia Carnegie centro vadovas.

„Kalbant praktiškesniais terminais, jos turi užtikrinti – ką nuo pat pradžių padarė Estija – kad Sovietų Sąjungos okupacija neturi jokių finansinių pasekmių Rusijos Federacijai, kurios gyventojai nuo stalinizmo nukentėjo tiek pat kiek ir kitų šalių žmonės“, – rašo D.Treninas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius