Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Salantų dvaro parko tvarkytojų radinys – XVII a. kokliai su miestelį valdžiusių didikų Vainų heraldika

Tęsiantis Salantų dvaro parko rekonstrukcijos darbams, kiek tolėliau nuo Nepriklausomybės paminklo, darbininkams rengiant takus, nukasus apie pusmetrį žemės sluoksnio, į dienos šviesą pasklido archeologinių radinių. Darbininkai jų nepastebėjo, tačiau salantiškio kraštotyrininko Pauliaus Vaniuchino, kuris šiuo metu atostogauja gimtuosiuose Salantuose, būta įžvalgaus – jis aptiko keramikos ir koklių fragmentų.
Tvarkant Salantų parko teritoriją rasta koklių su XVII a. didikų Vainų heraldika
Tvarkant Salantų parko teritoriją rasta koklių su XVII a. didikų Vainų heraldika / "Pajūrio naujienų" nuotr.

P.Vaniuchinas įsitikinęs – Salantų dvaro sodybos teritorijoje būtina atlikti tyrimus ir siekti, kad dvaro sodyba būtų pripažinta kaip kultūros vertybė.

P.Vaniuchinas nukastoje teritorijoje aptiko kampinių, karnizinių ir plokštinių glazūruotų koklių dalių, keramikos, plytų, glazūros, stiklo liekanų. Labiausiai jį nustebino aptiktos krosnies koklių liekanos, ant kurių matyti herbinio skydo skraistės.

"Virš skydo – groteliniai šalmai su karūnomis, o šalmo papuošale pavaizduotas Vainų giminės ženklas – heraldikos simbolis „Trąby“ – Trys ragai – bei šalia išspausdintos raidės. Tai yra unikalus radinys, kuris galėtų užduoti daug klausimų istorikams. Koklis yra pirmasis radinys, patvirtinantis didikų Vainų giminės buvimą Salantuose XVII a. Iki šiol apie juos buvo žinoma tik iš rašytinių šaltinių. Istorinės vertybės radimas tik patvirtina, jog Vainų dvaras stovėjo ant Salantų miesto kalno netoli Nepriklausomybės dešimtmečio paminklo", – įsitikinęs salantiškis.

S.Vainos jungtinio herbo detales jau anksčiau ištyręs kraštotyrininkas priminė, kad antkapinės S.Vainos plokštės nuolaužos, kurioje buvo ir herbinis skydas, praėjusio šimtmečio antroje pusėje buvo aptiktos Salantų bažnyčioje ir po kiek laiko perduotos tuometiniam vietiniam kolekcionieriui Aleksui Gapanavičiui, po kurio mirties jos pradingo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius