-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sereikiškių parką kasinės archeologai

Po pusantrų metų pertraukos prisiminta Vilniaus Sereikiškių parko rekonstrukcija. Pirmiausia čia ketinama atlikti archeologinius kasinėjimus, o gavus Europos Sąjungos fondų finansavimą, ankstyvą kitų metų pavasarį pradėti tvarkymo darbus.
Grandioziniai Sereikiškių parko sutvarkymo darbai baigėsi medžių iškirtimu.
Grandioziniai Sereikiškių parko sutvarkymo darbai baigėsi medžių iškirtimu. / BFL/E.Anisimenko nuotr.

Sereikiškių parkas yra įsikūręs Gedimino pilies papėdėje, šalia Neries ir Vilnios upių santakos. Norint ką nors čia daryti, būtina pirmiausia atlikti archeologinius tyrimus. Kadangi iki šiol nėra patvirtintas parko tvarkymo finansavimas iš ES fondų, archeologinius tyrimus savo lėšomis pradeda „Vilniaus vystymo kompanija“.

Ūkio ministerija Sereikiškių parką ir dar 26 turizmo objektus yra įtraukusi į sąrašą projektų, kuriems numatoma skirti ES paramą. Sostinės centre esančiam parkui ketinama skirti 10 mln. Lt. Kol kas patvirtinimo, kad pinigai jau skirti, miestas neturi, tačiau Ūkio ministerija esą užtikrina, kad procedūros baigsis sėkmingai.

Numatoma viso projekto vertė – 18,5 mln. Lt, todėl dar 8,5 mln. Lt savo sprendimu iš sostinės biudžeto pridėjo Vilniaus miesto taryba.

„Archeologinius tyrimus planuojame pabaigti iki naujųjų metų, o ankstyvą kitų metų pavasarį jau turėtume pradėti parko tvarkymo darbus“, – „15min“ teigė Vilniaus miesto mero pavaduotojas Jonas Pinskus.

Sereikiškių parko rekonstrukcija buvo pradėta pernai ankstyvą pavasarį, tačiau tuomet darbai baigėsi iškirtus kelis medžius. Procesą sustabdė lėšų trūkumas – jų nebuvo gauta iš Ūkio ministerijos ir ES.

Planuoja, kad atkūrus parką, jis atgaus autentiškus, XIX a. pabaigoje buvusius bruožus: atvirų ir uždarų erdvių sistemą su daug šviesos, dailininko Aleksanderio Strauso kurtą centrine dalį, botanikos ir vienuolyno sodų ekspozicijas, alpinariumą, rožyną ir kitus istorinius elementus. Taip pat čia žadama pastatyti kelias kavines, vaikų žaidimų aikštelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius