Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šešios įstabiausios šnipų misijos Antrajame pasauliniame kare

Apie šnipus ir šnipinėjimą pasaulyje prirašyta tūkstančiai knygų, tačiau ne visos istorijos išgalvotos. „Business Insider“ pristato šešias tikras istorijas iš šnipų gyvenimo Antrojo pasaulinio karo metu.
Christine Granville
Christine Granville

Lenkė Gestapo kalėjime

Lenkijoje gimusi, bet Anglijoje gyvenusi ir slaptosioms tarnybos dirbusi Christine Granville labiausiai žinoma dėl savo misijos, išvaduojant kolegas iš Gestapo kalėjimo.

Keisčiausia tai, kad šioje operacijoje moteris visai nesislapstė. Atvykusi į Gestapo kalėjimą Prancūzijoje ji prisistatė britų šnipe ir Didžiosios Britanijos generolo dukterėčia.

Nors tuo metu visoje Vokietijoje kabėjo plakatai, skelbiantys, kad ši moteris yra ieškomiausia nusikaltėlė, C.Granville pavyko apgauti kalėjimo vadus neva sąjungininkai jau grėsmingai artėja prie miesto. Moteris įtikino kalėjimo darbuotojus paleisti tris jos kolegas šnipus už tai, kad atvykę sąjungininkai jų pasigailėtų. Be to, šnipė jiems pažadėjo už tai sumokėti.

Derybos pavyko ir C.Granville iš kalėjimo išėjo kartu su trim kolegomis, kuriems jau buvo paskirta egzekucijos data.

Netikras negyvėlis

Sąjungininkams 1943-aisiais nutarus įsiveržti į Siciliją buvo puikiai žinoma, kad vokiečiai netruks pasipriešinti. Todėl sukurtas planas jiems apgauti.

Į vandenyną netoli neva neutralios Ispanijos buvo išmestas mirusio valkatos kūnas, apvilktas karine uniforma, turintis asmens dokumentus ir prie krūtinės prisirišęs aplanką su netikrais planais pulti Graikiją.

Kaip ir tikėjosi britai, šie dokumentai buvo greitai perduoti vokiečiams, o šie patikėjo, kad popieriai – ne klastotė. Vokiečiai pasiruošė gintis Graikijoje, o tuo tarpu sąjungininkai nieko netrukdomi išsilaipino Sicilijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius