-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiaulių „Elnio“ fabriko teritorijoje archeologai rado prieškario laikų pakinktų kone visam kavalerijos pulkui

Šiaulių „Elnio“ fabriko prieigose archeologai darė tyrimus pagal nustatytą tvarką, kai miesto senojoje teritorijoje vykdomi kasimo ar statybų darbai. Šiluminės trasos rekonstrukcijos vietoje rasta įvairių metalinių daiktų, skirtų balnams, apynasriams ir kitokiems žirgininkystės atributams.
Audronė Šapaitė
Audronė Šapaitė / Alvydo Januševičiaus nuotr.
Buvusio Šiaulių „Elnio“ fabriko teritorijoje vykdomi kasimo darbai. Tai senoji Šiaulių miesto teritorija, todėl privalo savo tyrimus atlikti ir archeologai. Iškasus keletą duobių, buvo rastas neįprastas radinys, tapęs mįsle daug mačiusiems archeologams.

Tarp netikėtų radinių – įvairios geležinės pakinktų detalės: pentinai, balnakilpės, žąslai, grandys. Daugybė sagčių, kamanų.

Šiaulių „Aušros“ muziejaus Archeologijos skyriaus vedėja Audronė Šapaitė kasinėjimus minėtoje teritorijoje atlieka nuo balandžio menesio.

Kultūrinis sluoksnis šioje vietoje yra gerokai sumaišytas, tačiau įdomus savo radiniais, siekiančiais XIX amžiaus pabaigą. Iki XX amžiaus pradžios čia klestėjo Chaimo Frenkelio odos fabrikas.

Tarp netikėtų radinių – įvairios geležinės pakinktų detalės: pentinai, balnakilpės, žąslai, grandys. Daugybė sagčių, kamanų. Sagtys rastos surištos viela.

 Archeologė jų paėmė tik tiek, kiek būtina tyrimams ir atminčiai. Visa kita liko po žemėmis.

Kol kas nėra aišku, iš kur tiksliai Ch.Frenkelio odų fabriko teritorijoje atsirado šie metalo dirbiniai. Archeologė spėja, kad tai galėjo būti iš anksto gautos pakinktų detalės, kurios iškart jungiamos su čia gaminamais odos gaminiais. O gal tai kariuomenės kavalerijos užsakymas?

Vsas šis metalinis gėris į krūvą buvo sumestas dar Antrojo pasaulinio karo metu. Tai įrodo kartu rastos kelios šovinių tūtelės. Taip pat A.Šapaitė šiame grunte aptiko ir senovinį kelio sutvirtinimą mediniais poliais ir betonu, nuotekų valymo bei akmeninio grindinio fragmentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius