Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ch.Frenkelio viloje skambėjo vardai iš Šiaulių geto kalinių sąrašo

Šiemet sukako 70 metų nuo Šiaulių ir Kauno getų panaikinimo. Šiauliuose, Ch.Frenkelio viloje, pirmą kartą buvo skaitomi Holokausto aukų vardai. Jie buvo skaitomi iš knygos „Šiaulių getas: kalinių sąrašai“, kurioje – per 4000 vardų. Tokia akcija Lietuvoje vykdoma jau trejus metus.
Šiaulių getas. Vardų skaitymai
Šiaulių getas. Vardų skaitymai / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Akcijos savanorė žurnalistė Audra Čepkauskaitė siekė, kad šiemet vardai būtų skaitomi ir Šiauliuose. Netrukus prie šios iniciatyvos prisijungė ir Šiaulių žurnalistė Jūratė Sobutienė. Ji padėjo suburti pulką žmonių, kurie Ch.Frenkelio viloje kelias valandas pasikeisdami skaitė Šiaulių geto aukų vardus.

Holokausto aukų vardai buvo skaityti ir interaktyviu būdu. Amerikietė rašytoja ir žurnalistė Ellena Cassedy tai darė internetu. Jos  penki giminaičiai buvo Šiaulių gete. Ji yra knygos  „Mes esame čia. Atsiminimai apie Holokaustą Lietuvoje“ autorė.

Holokausto aukos nėra skaičiai, o žmonių vardai

Tarp skaitančiųjų buvo ir miesto tarybos narys Artūras Kulikauskas: „Šiandien man sukanka 50 metų. Manau, kad taip atšvęsti savo gimtadienį yra prasminga. Be to, gyvenu daugiabutyje, kuris yra geto teritorijoje.“

A.Čepkauskaitė teigia, kad akcija „Vardai“ paskatino istorikus domėtis Holokaustu ne statistiškai: „Svarbiausias akcijos tikslas – priminti žmonėms, kad Holokausto aukos nėra skaičiai, o žmonių vardai.“

Savanorė akcijos organizatorė priminė, kad Vakarų Europoje 95 procentai Holokausto aukų vardų yra žinomi. Lietuvoje vardų užrašymo procesas įsibėgėja tik dabar: „Labai sudėtinga išaiškinti Kauno gete kentėjusių žmonių pavardes – turime tik skaičius. Šiauliai išleido knygą su geto kalinių vardais. Jų yra apie 4000.“

Reikia turėti omenyje, kad 1942 metais surašyti toli gražu ne visi žydai. Jau didelė dalis jų buvo nužudyta. Šių metų sąraše yra daugybė vaikų. Dauguma jų buvo nužudyti po metų per „Vaikų akciją“.

Kviečia paminėti Holokaustą

2014-ieji Lietuvoje paskelbti Kauno ir Šiaulių getų likvidavimo 70-mečio atminimo metais.  1944 m. liepos mėn., prieš 70 metų, buvo likviduoti Kauno ir Šiaulių getai – dalis šių getų kalinių buvo nužudyti pačiuose getuose akcijų metų, kita dalis pateko į koncentracijos stovyklas, nacių įkurtas okupuotose teritorijose.

Atvira iniciatyva siekiama pagerbti žuvusiuosius, gaivinti visuomenės atmintį, apie katastrofą kalbėti ne anonimine statistika. 

Vieši getuose kalintų žmonių vardų skaitymai Lietuvoje rengiami ketvirtą kartą. 2011 m. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje tūkstančiai vardų buvo skaitomi penkiolika valandų nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro.

2012 m. vardai skaityti Vilniuje ir Kaune. Pernai prie Vilniaus, kur skaitymai vyko prie buvusios geto bibliotekos, ir Kauno, kur jie skaityti kraupias kauniečių žudynes menančiame VII forte, prisijungė keletas kitų Lietuvos miestų.

Atvira iniciatyva siekiama pagerbti žuvusiuosius, gaivinti visuomenės atmintį, apie katastrofą kalbėti ne anonimine statistika. Skatyti kviečiami visi norintys, daugiau informacijos rasti galima tinklaraštyje vardu.wordpress.com bei feisbuko grupėje „VARDAI“.

Organizatoriai kviečia šią savaitę surengti skaitymus ir kituose miestuose, miesteliuose ir kaimuose, taip pat uždegti žvakutes žudynių vietose, kurių Lietuvoje yra apie 200.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius