-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiauliuose jau stovi paminklas fabrikantui Ch.Frenkeliui – su skrybėle ir be raudonų padų

Trečiadienio popietę skulptorius Romas Kvintas ir keli padėjėjai užkėlė ant postamento bronzinį paminklą žymiam Šiaulių fabrikantui Chaimui Frenkeliui. Paminklas papuošė Prūdelio prieigas. Kitoje kelio pusėje – buvęs Ch.Frenkelio odų fabrikas ir jo vila. Joje dabar įsikūręs Šiaulių „Aušros“ muziejus.
Šiauliuose pastatytas paminklas fabrikantui Chaimui Frenkeliui
Šiauliuose pastatytas paminklas fabrikantui Chaimui Frenkeliui / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Romas Kvintas – laisvas menininkas, skulptorius, o nuo 2001 metų – Niujorko skulptorių gildijos narys. Jis skulptūros konkurse nugalėjo keletą konkurentų, o trečiadienio popietę išpildė savo darbą iki galo – skulptūra jau stovi Prūdelio pakrantėje.

R.Kvinto paminklo maketas ir projektas buvo pasirinktas dėl ryškiai atskleistos Ch.Frenkelio asmenybės ir tautybės elementų ir pritaikomumo – tokį paminklą lengva pastatyti norimoje vietoje.

Raudonų pėdų ant paminklo postamento nusprendžiau visai atsisakyti, kad nekiltų jokių prieštaringų diskusijų, o vėliau – valdalizmo apraiškų.

​Makete Ch.Frenkelis stovėjo be skrybėlės, o nuo jo driekėsi raudonos pėdos. Skrybėlę skulptorius lengvai uždėjo. Dėl pėdų kilo daugiau dvejonių. Raudoni padai buvo atsparūs šalčiui ir drėgmei – firminis Ch.Frenkelio gaminys. Jie sudarė beveik 80 procentų visos produkcijos.

„Raudonų pėdų ant paminklo postamento nusprendžiau visai atsisakyti, kad nekiltų jokių prieštaringų diskusijų, o vėliau – valdalizmo apraiškų“, – teigė skulptūros autorius, nenorėdamas, kad raudonos pėdos būtų tapatinamos su krauju.

Tiesa, Ch.Frenkelio fabrikas matė nemažai kraujo. Jis ribojosi su Šiaulių getu. Antrojo Pasaulinio karo metai čia privalėdavo dirbti gete kenčiantys žydai.

Daug prie paminklo statybos organizavimo prisidėjęs 81-erių metų Šiaulių žydų bendruomenės pirmininkas Borisas Šteinas atidengimo ceremonijos nebesulaukė. Rugpjūčio pradžioje jis iškeliavo amžinybėn.

Ch.Frenkelio odos fabrikas buvo kone galingiausias XX amžiaus pradžios Europoje. 

Ch.Frenkelio odos fabrikas buvo kone galingiausias XX amžiaus pradžios Europoje. Fabriko savininkas labai rūpinosi darbuotojų socialine gerove. Fabrike veikė medicinos punktas ir vienas iš pirmųjų mieste telefonų.

Ch.Frenkelio atminimo įamžinimo idėją iškėlė ir projektą koordinuoja Šiaulių pramonininkų asociacija. Pusę lėšų projektui skiria Šiaulių savivaldybė. Paminklo pastatymas ir aplinkos sutvarkymas atsiėjo 200 tūkstančių litų.

Oficialiai skulptūra bus atidenkta rugsėjo 18 dieną. Chaimo Frenkelio paminklas apdraustas turto draudimu vienerių metų laikotarpiui 100 tūkst. litų sumai.  Sis draudimas yra „Gjensidige Baltic“ dovana.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius