Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stalino ir jo pakalikų kaltė dėl Katynės tragedijos nekelia abejonių, teigia Dmitrijus Medvedevas

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pavadino nerimtais mėginimus sukelti abejonių, ar Sovietų Sąjungos diktatorius Josifas Stalinas yra kaltas dėl belaisvių iš Lenkijos sušaudymo 1940 metais.
Josifas Stalinas
Josifas Stalinas / „Scanpix“ nuotr.

„Visiškai akivaizdu, kas padarė šį nusikaltimą ir dėl ko. Ir Valstybės Dūma dar kartą grįžo prie šio klausimo. Už šį nusikaltimą atsako Stalinas ir jo pakalikai. Ir aš turiu atitinkamų dokumentų, kurie buvo gauti iš vadinamojo itin slapto segtuvo“, – pareiškė Rusijos lyderis sekmadienį interviu Lenkijos žiniasklaidos priemonėms savo vizito į Varšuvą išvakarėse.

Pirmadienį prasidėsianti D.Medvedevo viešnagė bus pirmasis per pastaruosius devynerius metus Kremliaus vadovo oficialus valstybinis vizitas Lenkijoje.

Pasak jo, šie dokumentai taip pat yra internete ir juos visi gali pamatyti su visomis rezoliucijomis.

„Mėginimai kelti abejonių dėl šių dokumentų, sakyti, kad juos kažkas suklastojo, – tiesiog nerimta. Tai daro tie, kurie mėgina išteisinti esmę režimo, kurį sukūrė Stalinas tam tiktu laikotarpiu mūsų šalyje“, – sakė Rusijos prezidentas.

D.Medvedevas pabrėžė, kad Rusijos ir Lenkijos santykius, taip pat Maskvos santykius su kitomis šalimis komplikuoja visas „istorijos problemų, tragedijų“ rinkinys.

„Vienas iš jų – baisi tragedija, tai Katynės tragedija, – sakė prezidentas ir pridūrė: – Mūsų uždavinys – Rusijos Federacijoje papasakoti tiesą apie tai.“

Mėginimai kelti abejonių dėl šių dokumentų, sakyti, kad juos kažkas suklastojo, – tiesiog nerimta, – pareiškė Dmitrijus Medvedevas.Pasak jo, neseniai priimtas Rusijos Valstybės Dūmos pareiškimas dėl Katynės rodo, kad įvyko pokyčių visuomenės sąmonėje.

Tačiau, pridūrė prezidentas, „tokie pokyčiai turi vykti ne tik Rusijoje“.

„Tam, kad galėtume pakelti savo santykius į naują lygį, į lygį, nukreiptą į ateitį, į strateginį lygį, pokyčių turi įvykti ir Lenkijos visuomenės sąmonėje, turi atsirasti naujas požiūris į naująją Rusiją“, – pridūrė jis.

Sovietų Sąjungos pajėgoms įsiveržus į Lenkiją iš rytų, sovietų NKVD išžudė Lenkijos elitinius karininkus, kurie nuo 1939 metų rugsėjo 1 dienos kovėsi su nacistine Vokietija, o vėliau pakliuvo į Raudonosios armijos nelaisvę.

Lenkų kariškių žudynės vyko keliose vietose, tačiau Katynė tapo jų svarbiausiu simboliu. Tie įvykiai taip pat susiję su, ko gero, skandalingiausiu melu, kurį pusę šimtmečio skleidė Sovietų Sąjungos propaganda, vertusi kaltę dėl lenkų karininkų nužudymo naciams.

Katynės klausimas ilgai buvo opus kalbant apie Varšuvos ir Maskvos santykius, kurie dažnai būdavo įtempti nuo tada, kai Lenkijoje 1989 metais buvo taikiai nuverstas komunistinis režimas.

1990 metais tuometis Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas pripažino, kad už Katynės žudynes atsakinga Maskva, tačiau netgi mūsų dienomis tik nedaugelis Rusijos gyventojų, ilgą laiką girdėjusių vien sovietinę propagandą, žino tiesą apie tuos įvykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius