Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš 20 metų dėl į savus vartus rungtynėse su JAV įsimušto įvarčio buvo nužudytas Kolumbijos rinktinės gynėjas Andresas Escobaras

1994 metų birželio 22-ą dieną JAV vykusiame pasaulio futbolo čempionate susitiko Kolumbijos ir turnyro šeimininkų JAV futbolo rinktinės. Po vieno iš JAV komandos žaidėjų perdavimo į baudos aikštelę, likviduoti grėsmę bandęs Kolumbijos gynėjas Andresas Escobaras nukreipė kamuolį į savus vartus. Šis nelemtas įvykis leido amerikiečiams švęsti pergalę 2:1, o kolumbiečiai iškrito iš turnyro. Vos sugrįžęs į tėvynę liepos 2-ąją A.Escobaras buvo nužudytas. Medeljino mieste į jį šauta šešis kartus. Futbolininkas mirė ligoninėje nuo nukraujavimo.
Andresas Escobaras
Andresas Escobaras

Kolumbijos futbolas praėjusio amžiaus devintajame ir dešimtajame dešimtmečiuose buvo glaudžiai susijęs su narkobaronais. A.Escobaro incidentas tapo liūdnu atspindžiu tuo metu Pietų Amerikos valstybėje vyravusios netvarkos. 

34-ąją minutę įsimuštas įvartis palaidojo šalies galimybes žengti į kitą varžybų etapą. Ne ką mažiau nei šalies gyventojai išgyvenęs, tuo metu 27-erių gynėjas po rungtynių vienam iš šalies laikraščių ištarė vėliau sparnuota fraze tapusius žodžius: „Pasimatysime greitu metu, nes gyvenimas čia nesibaigia.“

Grįžęs po čempionato į savo šalį, gynėjas su draugais nusprendė pasilinksminti viename iš Medeljino miesto barų.

Draugai išsiskirstė. Maždaug trečią nakties žaidėjas liko vienas savo automobilyje, kai pasirodė trys žmonės. Įvykio liudininkai teigia, kad žaidėjas pradėjo ginčytis su prašalaičiais ir tada du iš jų išsitraukė ginklus.

Į A.Escobarą buvo šauta šešis kartus. Teigiama, kad vienas iš žudikų ispaniškai šaukė „Gol!“ (įvartis - isp. k.). Nusikaltėliai iš įvykio vietos pasišalino sušokę į automobilį ir palikę rinktinės futbolininką mirtinai nukraujuoti. Nors Kolumbijos rinktinės gynėją ir pavyko gyvą pristatyti į ligoninę, A.Escobaro gyvybė užgeso po 45 minučių.

75055296d6b218d46a30fc260c39b5d5
Andresas Escobaras

Žmogžudystė buvo įvardinama kaip bausmė už įsimuštą į savus vartus įvartį.

Tačiau yra manančių, kad pagrindinė priežastis galėjo būti ta, jog Kolumbijos mafijai priklausančios lažybų kontoros prarado didžiules sumas pinigų po to, kai šalies rinktinė nepateko į kitą etapą.

Į žaidėjo laidotuves atėjo 120 tūkst. žmonių. Kasmet Kolumbijos futbolo aistruoliai pagerbia A.Escobarą atsinešdami jo nuotraukas į rungtynes.

2002 metų liepos mėnesį Medeljino miestas atidengė skulptūrą, skirtą nužudytam futbolininkui atminti.

Atsakomybę už nusikaltimą prisiėmė Humberto Castro Munozas, kuris dirbo Kolumbijos narkomafijos baronų apsaugininku. 1995 metų birželio mėnesį jis buvo nuteistas kalėti 46 metus. Tačiau jau 2005 metais nusikaltėlis buvo išleistas į laisvę už gerą elgesį.

Šiemet Brazilijoje vykstančiame pasaulio futbolo čempionate Kolumbijos rinktinei atstovaujantis vartininkas Farydas Mondragonas sėdėjo ant rinktinės atsarginių žaidėjų suolelio, kuomet A.Escobaras įmušė lemtingą įvartį.

43 metų F. Mondragonas šiemet tapo vyriausiu visų laikų pasaulio čempionato žaidėju, kai rungtynėse su Japonija 85-ąją minutę pakeitė vartininką Davidą Ospiną. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius