Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Wiesenthalio centras: Lietuvoje nacių nusikaltėlių paieška žlugo

Simono Wiesenthalio centras savo naujausioje metinėje ataskaitoje Lietuvą įvertino kaip valstybę, kurioje nacių nusikaltėlių paieška visiškai žlugo, nes čia esą neužtenka politinės valios ir pakankamai resursų tokiems tyrimams atlikti.
Dovydo žvaigždė ant paminklo
Dovydo žvaigždė ant paminklo / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Lietuvai, kaip Australijai, Kanadai, Estijai, Vengrijai ir Ukrainai, suteiktas F2 įvertinimas. Ataskaita apėmė 2009-ųjų balandžio 1-osios – 2010-ųjų kovo 31-osios laikotarpį.

Remiantis centro išplatintu pranešimu, F2 įvertinimas suteikiamas valstybėms, kurios neturi teisinių kliūčių tirti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn įtariamus nacių karo nusikaltėlius, bet jų pastangos arba pastangų stoka lėmė visišką nesėkmę, pirmiausia dėl politinės valios ir pakankamo resursų ar kompetencijos šiems veiksmams atlikti trūkumo.

Pernai Lietuvai buvo suteiktas F1 įvertinimas, kuris reiškia, kad šalis iš principo nesiima tirti panašių nusikaltimų ir netraukia baudžiamojon atsakomybėn nacių nusikaltėlių dėl juridinių ir ideologinių suvaržymų. Šį kartą jį gavo Norvegija, Švedija ir Sirija.

Didžiausias įvertinimo balas A, reiškiantis, kad valstybė ėmėsi visų tinkamų pastangų identifikuoti įtariamus nacių karo nusikaltėlius ir pasiekė reikšmingų rezultatų, atiteko JAV ir Vokietijai.

B balu įvertinta vienintelė Serbija. C šalių grupei priskirta Italija ir Lenkija, D – Austrija, preliminariai Kroatija, Danija, Didžioji Britanija ir Olandija.

Į E šalių grupę pateko Argentina, Suomija, preliminariais duomenimis, Latvija, Graikija ir Suomija. Pasak Simono Wiesenthalio centro, tai šalys, kuriose, kiek žinoma, nacių nusikaltėliai negyvena. Jose nebuvo pradėtas nė vienas atitinkamas tyrimas.

X grupei priskirtos šalys, iš kurių nepavyko gauti reikalingų duomenų, bet esą jos aiškiai nesiėmė tirti panašių nusikaltimų. Tai – Baltarusija, Belgija, Bolivija, Bosnija ir Hercegovina, Brazilija, Čilė, Kolumbija, Kosta Rika, Čekija, Prancūzija, Liuksemburgas, Naujoji Zelandija, Paragvajus, Rumunija, Rusija, Slovakija, Ispanija ir Urugvajus.

Pranešime taip pat pabrėžiama, kad politinės valios trūkumas teisti ar bausti nacių karo nusikaltėlius lieka svarbiausia kliūtimi, kad būtų pasiektas teisingumas, ypač buvusiose komunistinėse Rytų Europos valstybėse.

Kaip teigiama pranešime, Baltijos šalių vadovaujama kampanija, kad būtų iškraipyta Holokausto istorija ir būtų pasiekta, kad komunizmo nusikaltimai būtų vertinami vienodai kaip ir nacių, yra kita didelė kliūtis patraukti atsakingus už Holokaustą asmenis baudžiamojon atsakomybėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius