Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos prezidentas pareiškė saugosiąs Babij Jarą

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka antradienį pažadėjo apsaugoti vietą, kur naciai Antrojo pasaulinio karo metais žudė žydus, pasigirdus protestams dėl planuojamos šalia šios vietos viešbučio statybos.
Monumentas Babij Jaro aukoms
Monumentas Babij Jaro aukoms / Markv/wikimedia org. nuotr.

Babij Jare, masinių žudynių vietoje Kijeve, nuo 1941 metų rugsėjo per dvejus metus naciai sušaudė apie 150 tūkst. žmonių, daugiausia žydų, taip pat ukrainiečių, rusų, lenkų ir čigonų.

Prezidentas paskelbė, kad negalima leisti totalitarinės ideologijos recidyvų, ksenofobijos, antisemitizmo, paniekos žmogaus gyvenimui ir jo orumui.

„Ukrainiečių tauta, praradusi milijonus savo sūnų ir dukterų per badmirio genocidą bei Antrojo pasaulinio karo metais, ryžtingai ir kategoriškai atmeta bet kokius totalitarinės ideologijos pasireiškimus, ksenofobiją, antisemitizmą, panieką žmogaus gyvenimui ir jo orumui“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

Judinti žmonių kaulus yra teroristinis aktas ir baisu, kad tokia mintis iš viso galėjo kažkam kilti, – piktinosi Davidas Melmanas, Ukrainos vyriausio rabino Mošės Asmano padėjėjas.Anksčiau šį mėnesį priimtas miesto tarybos sprendimas netoli šios memorialinės vietos per keletą artimiausių metų pastatyti viešbutį susilaukė pasaulio žydų organizacijų ir žmogaus teisių gynėjų protestų.

Kijevo meras Leonidas Chernoveckis tada įsikišo ir vetavo šį pasiūlymą, nors ši istorija nemaloniai nuteikė 25 tūkst. žydų miesto bendruomenę.

„Babij Jaro memorialas neliečiamas. Ukrainos valstybė niekam neleis išniekinti mūsų tėvynainių atminimo ir deramai apsaugos jų amžino poilsio vietą“, – sakoma V.Juščenkos pareiškime 68-ųjų Babij Jaro tragedijos metinių proga.

„Per dvejus nepilnus nacių teroro metus Babij Jaras virto milžinišku brolišku kapu, kur sunaikinta daugiau kaip 100 tūkst. mūsų tėvynainių – žydų, čigonų, ukrainiečių, rusų ir kitų tautybių atstovų“, – pastebėjo prezidentas.

Jis priminė, kad Babij Jare palaidoti karo belaisviai, sovietų pogrindininkai bei Ukrainos tautinių organizacijų nariai, tūkstančiai narsių patriotų, kurie priešinosi okupantams.

Babij Jare per 1941 metų rugsėjo 29 ir 30 dienas iš kulkosvaidžių buvo sušaudyta 33 771 tūkst. žydų, beveik pusė iš jų buvo vaikai. Nužudyti žydai buvo verčiami į didžiules duobes.

Vieta, kur vyko žudynės, šiuo metu įeina į parko teritoriją, kuri nėra kaip reikiant paženklinta. Čia aukoms, kurių palaikai guli žemėje, stovi keletas paminklų.

Miesto valdžia Kijeve pasiūlė pastatyti viešbučių kompleksą. Vienas viešbutis turėjo stovėti šalia Babij Jaro memorialinio parko.

Tačiau jie paneigė, kad viešbutį buvo ketinama pastatyti iki 2012 metų Europos futbolo čempionato.

„Niekas neketina statyti pastatų, skirtų „Euro-2012“, ant žmonių kaulų“, – pareiškė ministro pirmininko pavaduotojas Ivanas Vasiunikas.

„Judinti žmonių kaulus yra teroristinis aktas ir baisu, kad tokia mintis iš viso galėjo kažkam kilti“, – agentūrai pareiškė Davidas Melmanas, Ukrainos vyriausio rabino Mošės Asmano padėjėjas.

Jis sakė, kad žudynės vyko taip, kad dabar sunku tiksliai pasakyti, kurioje vietoje guli Babij Jaro aukų palaikai.

„Kijevas nėra taip užstatytas, kad nebūtų galima rasti viešbučiams kitos vietos“, – sakė jis.

Jau buvo pranešta, kad Babij Jare iškilmingai buvo atidengtas ir pašventintas atkurtas Atminimo kryžius, pastatytas ant simbolinio antifašistinio ukrainiečių pogrindinio judėjimo kapo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius