Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Velykų salos statulų raudonųjų kepurių paslaptis atskleista, mano mokslininkai

Britų archeologai pirmadienį pranešė manantys, jog išsiaiškino senovinę paslaptį, kaip ant Velykų saloje stūksančių milžiniškų statulų buvo užkeltos raudonos akmeninės kepurės.
Velykų salos statulos
Velykų salos statulos / „Scanpix“ nuotr.

Pasak tyrėjų, atsakymas paaiškėjo šioje mažoje Ramiojo vandenyno saloje jiems atradus senovinį kelią.

„Scanpix“ nuotr./Velykų salos statulos
Velykų salos statulos

Statulas puošiančios kepurės buvo iškaltos karjere, esančiame užgesusio ugnikalnio krateryje, o vėliau nutemptos rankomis arba atridentos ant rąstų prie statulų, nurodė Mančesterio universiteto ir Londono universiteto koledžo mokslininkų grupė.

Archeologai ištyrė, kokiu būdu prieš 500–750 metų gyvenę polineziečiai gabendavo kelias tonas sveriančias kepures, iškaltos iš rausvos skorijos – į pemzą panašios vulkaninės uolienos.

Šie „galvos apdangalai“ buvo užkelti ant akmeninių statulų, vadinamų moai, kurios stovi ant salos pakrantėse esančių apeigų platformų.

„Scanpix“ nuotr./Velykų salos statulos
Velykų salos statulos

Tačiau tyrėjams iki šiol nepavyko nustatyti, kaip kepurės būdavo užkeliamos ant statulų ir pritvirtinamos.

„Dabar žinome, kad kepurės buvo atridentos keliu, padengtu suplūktomis raudonos skorijos dulkėmis, kurio viename šone buvo paklotas iškilus grindinys, – sakė Mančesterio universitete dirbantis daktaras Colinas Richardsas. – Tikėtina, kad jos buvo stumiamos rankomis, tačiau taip pat galėjo būti naudojami rąstai“.

„Karjeras, kuriame buvo gaminamos kepurės, yra senovinio ugnikalnio krateryje ir ant jo krašto. Gaminant kepures buvo nukasta apie trečdalis kraterio“, – aiškino daktarė Sue Hamilton iš Londono universiteto koledžo.

„Scanpix“ nuotr./Čiabuvė statulų fone
Čiabuvė statulų fone

„Iki šiol aptikome daugiau nei 70 kepurių, esančių ant apeigų platformų ir paliktų pakeliui. Dar daugiau jų galėjo būti suskaldytos ir panaudotos statant platformas“, – pridūrė ji.

Pasak C.Richardso, esama įrodymų, kad karjere, kurį vietos gyventojai vadina Puna Pau, iš pradžių buvo kalamos statulos, o vėliau pereita vien prie kepurių gamybos.

„Iš pradžių polineziečiai gamino moai iš įvairių rūšių vietos akmens, tarp jų Puna Pau skorijos, tačiau 1200–1300 mūsų eros metais Puna Pau nuo statulų kalimo pereita prie kepurių gamybos, – sakė mokslininkas. – Tuo pat metu saloje pradėtos statyti didesnės statulos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius