Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje išmontuojama tvora, sumūryta iš I pasaulinio karo kariams skirtų antkapinių lentų

Lenkų skautai iš Vilniaus skautų draugijos „Trop“ pradėjo ardyti tvorą, kuri sumūryta iš antkapinių lentų, pagamintų I pasaulinio karo metu žuvusiems kariams, rašo zw.lt. Ši tvora atsitiktinai aptikta apleistoje teritorijoje Algirdo gatvėje, sovietmečiu čia veikė anglies sandėliai.
Vilniaus lenkų skautai ardo tvorą iš antkapių
Vilniaus lenkų skautai ardo tvorą iš antkapių / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šią išskirtinę tvorą atsitiktinai pastebėjo vienas skautas, teritoriją kirtęs skubėdamas į stotį. Jo dėmesį patraukė tai, kad ant lentų buvo įspausta I pasauliniame kare žuvusių karių vardai, pavardės, gimimo bei mirties metai.

„Šiuo metu skautai išiminėja lentas iš mūro ir dėlioja teritorijoje. Pirmiausia ketiname jas nufotografuoti tokias, kokios yra. Paskui sukrausime jas į sunkvežimį ir išvešime į savivaldybės sandėlį, skirtą saugoti šias antkapines lentas. Kitas žingsnis bus surašyti visas lentose įamžintas pavardes, kurios bus perduotos atsakingos Lietuvos ir kitų suinteresuotų šalių institucijoms. Tarp jų – Lenkijos, Rusijos ir Vokietijos archyvams, kuriuose saugomi duomenys apie I pasaulinio karo aukas. Ieškosime, kam skirti šie antkapiai“, – zw.lt sakė Marianas Mirzojanas, Vilniaus skautų draugijos „Trop“, priklausančios Lenkijos skautų sąjungai, vicekomendantas.

Vilniaus savivaldybė koordinuoja darbus, pasirūpino sandėliu. Kultūros paveldo departamentas padeda ieškant istorinės medžiagos. Tačiau, anot M.Mirzojano, tiek fizinį darbą atlieka, tiek informaciją renka skautai. „Turime kelias pavardes karių, kurie nuo 1914 metų buvo paskelbti dingusiais“, – teigė jis.

Visi užrašai lentelėse – lenkų kalba, tačiau kariai buvę skirtingų tikėjimų: katalikai, stačiatikiai, net musulmonai.

Ar šios lentelės atgabentos iš kapinių ir iš kokių, dar nėra žinoma. Kol kas rezultatų nedavė ir konsultacijos su istorikais. Žinoma tik tiek, kad paminklinės lentos tikrai nėra iš Vingio parko kapinių, neatitinka jų forma.

VIDEO: Vilniuje ardoma iš antkapinių lentelių sumūryta tvora

Spėjama, kad jos galėjo būti iš kapinių Vilniaus, Trakų ar Švenčionių rajonuose. „Kiek galime spręsti pagal iškaltas datas, tikėtina, kad tai buvo kapinės šalia kurios nors karo ligoninės. Dalis asmenų mirė 1918 metais, kai Vilniaus teritorijoje jau nebuvo jokių karinių veiksmų“, – teigė M.Mirzojanas.

http://zw.lt/wilno-wilenszczyzna/harcerze-demontuja-mur-z-nagrobkow-zolnierzy-i-wojny-swiatowej-w-wilnie/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius