Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytauto Didžiojo dovanos: nuo juokdarių iki liūtų

Valdovų rūmų direktoriaus pavaduotoja, istorikė Jolanta Karpavičienė sako, kad Lietuvos didžiosios kunigaikštystės (LDK) laikais, dovanos buvo diplomatinio etiketo ir santykių tarp dinastijų dalis.
Šventės akimirka
Šventės akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ona su Vytautu yra dovanojusi Jogailai sidabrinį lopšį, gimus jo pirmagimei dukrai Bonifacijai.

„Šarvai, įvairios brangenybės, juokdariai, neūžaugos – rūmų, dvaro gyvenimas be juokdario yra neįsivaizduojamas – kas perduos informaciją, kas nukenksmins aštresnes situacijas ir panašiai. Vytauto laikais būdavo ne tik neūžaugų, bet ir egzotinių žvėrių, pavyzdžiui, liūtų, kupranugarių ir kitų dalykų, kuriuos gaudavo Lietuvos valdovai“, – Žinių radijo laidoje „Prie pietų stalo“ ketvirtadienį pasakojo J. Karpavičienė.
 
LDK valdovai patys dovanodavo tai, kas reprezentuodavo šalį: „Visų pirma – labai brangius kailius, kas buvo įprasta iš mūsų kraštų, įvairius papuošalus, brangenybes, totoriškus audinius.“

Liūtas
Liūtas

Pasak jos, Vytauto Didžiojo sutuoktinė Ona iš vokiečių ordino magistro yra gavusi perlais siuvinėtas pirštinaites. Pati Ona su Vytautu yra dovanojusi Jogailai sidabrinį lopšį, gimus jo pirmagimei dukrai Bonifacijai.
 
„Tai buvo diplomatinės dovanos, kurios turėjo konkretų turinį ir išraišką. Jos turėjo rodyti, kad šalies statusas, jos valdovų meninis skonis, kultūriniai ryšiai yra atitinkamo lygmens ir atitinkamų finansinių pajėgumų“, – komentavo J. Karpavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius