-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zyplių dvaro rūmai atveria duris

Nedideliame Lukšių miestelyje (Šakių r.) apsuptas medžių stūkso baltas simetriškų formų dviaukštis dvaras. Kadaise čia rezidavo dvarininkai, veikė kunigų seminarija, po to – dvimetė žemesnioji žemės ūkio mokykla. Prieš 10 metų Zyplių dvaro ansamblis stovėjo krūmynuose, centrinių rūmų stogas buvo įgriuvęs, interjeras suniokotas.
Vidas Cikana
Vidas Cikana / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dabar ši vieta tampa kultūrinio turizmo traukos centru – šeštadienį iškilmingai atidaromi Zyplių dvaro ansamblio centriniai rūmai, laikomi vertingu XIX a. architektūros paminklu.

Atkūrimui – 5 mln. Lt parama 

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Zyplių dvaro rūmai
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Zyplių dvaro rūmai

Visos lėšos – beveik penki milijonai litų – Zyplių dvaro pastatų restauravimui buvo skirtos per Lietuvos verslo paramos agentūrą iš Europos Sąjungos lėšų. Šie pinigai skirti dvaro pritaikymui kultūriniam turizmui.

Dar beveik 300 000 Lt skyrė Šakių rajono savivaldybė. Ji siekia dvarą išsaugoti kaip kultūros paveldo objektą.

Šio dvaro likimu labiausiai susirūpinęs apskritas, neaukšto ūgio ponas su šiaudine skrybėle – ilgametis Lukšių seniūnas Vidas Cikana. Jis teigia dvaro ansambliui taip pat paaukojęs – apie 200 000 Lt.

Šis žmogus su entuziazmu užsimojęs arkurti dvarą, kuriuo rūpinasi 22 metus. Seniūnas ketina Zyplių dvaro ansamblį pritaikyti turizmui ir smulkiajam verslui. Teritorija su visais pastatais po restauracijos bus patikėta jam ir jo komandai.

V.Cikana: „Aš noriu tik vieno – nuplauti tą gėdą, kuri formavosi čia prieš daugelį metų.”

„Aš noriu tik vieno – nuplauti tą gėdą, kuri formavosi čia prieš daugelį metų. Kažkas kažkada mums, kaimo žmonėms, atvažiavę (ir iš labai aukštų luomų!) pasakė, kad reikia nugriauti viską, o aš atsistojau penkių šimtų vietų salėje ir paklausiau: gal jūs proto netekote? Ir žmonės iš lėto nuleido rankas. Tokie procesai vyko ir tebevyksta su paveldu“, – pasakojo seniūnas, prisiminęs, kad šis, kadaise apleistas, dvaras, kaip ir likę pastatai, jau galėjo būti tik istorija.

Būtent V.Cikana pasiūlė ne griauti pastatus, o juos rekonstruoti, įkvėpti jiems gyvybės.

Paisoma kokybės ir autentiškumo

Zyplių dvaro ansamblį šiuo metu sudaro 11 pastatų grupė, išsidėsčiusi 21 ha užimančiame Zyplių dvaro parke. Jis – vienas didžiausių Lietuvoje. Parke yra ir gana retų medžių rūšių, o žymiajam Zyplių ąžuolui – 360 metų. Jis perpus senesnis už Zyplių dvarą.

Dvaro pastatai tvarkomi nuo 1996 metų, o jų rekonstrukcija vyksta nuo 2009-ųjų. Kol kas uždirbama iš patalpų nuomavimo, dvaro arklidėse organizuojami tautodailininkų plenerai „Zyplių žiogai“, vyksta įvairūs spektakliai, koncertai ir dailininkų stovyklos. Per metus ansamblyje apsilanko apie 30 000 turistų.

Zyplių dvaras greitai bus tinkamas parodoms, konferencijoms rengti, įvairiems renginiams organizuoti, veiks turizmo informacijos centras. Šakių rajonas neturi galerijos, tad dvare bus galima eksponuoti meno kūrinius, kaupti dokumentinių filmų kolekciją. 

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Zyplių dvaro rūmai
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Zyplių dvaro rūmai

Šakių rajono meras Juozas Bertašius, taip pat aktyviai besirūpinantis Zyplių dvaro ansamblio likimu, prisipažino spaudęs statybininkus ir norėjęs, kad jie išmoktų paveldo saugojimo. Jis, kaip ir seniūnas, akylai prižiūrėjo restauravimo darbus, samdė specialistus. „Neleisim, jog griuvėsis būtų“, – šyptelėjo meras.

V. Cikana pridūrė, kad buvo stengtasi daryti europietiškai, paisoma kokybės. Atkuriant ansamblį didžiausias dėmesys buvo teikiamas autentiškumui.

Beliko atvežti baldus

Baigiamo atstatyti dvaro viduje – daug patalpų, šalta, tamsoka – saulės spinduliai vos plyksteli per langus, nors jų iš išorės atrodo daug. Koridorių grindys padengtos rombo formos plytelėmis. Kambariuose – tvirtos uosinės grindys, kad dvaro lankytojos aukštakulniais grindų nesubraižytų.

Išorėje dvaras – šviesių, ramių spalvų, o jo patalpų sienos – spalvingesnės, ryškesnės: yra ir šviesių, ir žalių, ir net burgundiško vyno spalvos sienų. Patalpos kol kas tuščios.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Zyplių dvaro rūmai
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Zyplių dvaro rūmai

Dvaro ansamblio kiemą nusėdusios įvairiausios skulptūros. Žemėje įkasta skrynia, vėjyje supasi sūpuoklės, pavežėti vežimu kviečia milžiniškas žiogas.

Ūkiniai pastatai – raudonų plytų, stačiakampiai, su nedideliais langais, sąmoningai netinkuoti. Juose veikia galerija, iškabinėta paveikslų, eksponuojamos parodos, įkurtos dirbtuvės. Kvepia medžiu ir senienomis.

Dvare galima įžvelgti klasicizmo, baroko, neoklasicizmo elementų, o ūkinė dalis – vokiškos architektūros: dvaro ūkvedys kadaise buvo vokietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius