-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

15-osios Lenkijos narystės NATO metinės – septintoji pagal jėgą aljanso kariuomenė priartėjo prie europietiškų standartų

Lenkija kovo 12 dieną mini narystės NATO 15-ąsias metines. Ta proga Tvn24.pl apžvelgia šalies Karinių oro pajėgų pasiekimus – Lenkija šiuo metu turi septintą pagal dydį kariuomenę Aljanse, o jau kelerius metus karinė šios šalies jėga sistemingai auga. Tiksliai sudėliotas gynybos reikmenų įsigijimų grafikas gali lemti, kad Lenkijos kariuomenė taps galingiausia Europoje ir ypač svarbiu NATO padaliniu.
Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis
Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis / zoom.mon.gov.pl

Naujausiais Generalinio štabo 2014 metų vasario duomenimis, Lenkija šiuo metu turi 89 tūkst. profesionalių karių visuose Karinių pajėgų daliniuose. Turint galvoje, kad kitose Europos šalyse kariuomenės mažėja, tai nėra mažas skaičius, o Lenkijos karių ekipuotė jau nelabai skiriasi nuo tos, kurią turi jų ginklo broliai senosiose NATO šalyse.

Kariuomenė sumažėjo keturis kartus

Silpniausios kaimyninės šalies gynybos vietos: priešraketinės gynybos nebuvimas, silpna priešlėktuvinė gynyba ir logistikos trūkumas. Lenkijos krašto apsaugos ministerija taip pat suskaičiavo visus savanorius-rezervistus ir paaiškėjo, kad kariuomenė vis dar neturi 120 tūkst. kariškių, kaip buvo žadėta.

Palyginti su Lenkijos liaudies respublikos laikais kariuomenė kartu su rezervu sumažėjo daugiau nei keturis kartus – nuo 450 tūkst. iki 110 tūkst., bet dabartinė kariuomenė yra profesionali, kas yra didelis privalumas.

zoom.mon.gov.pl/Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis
zoom.mon.gov.pl/Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis

Lenkijos kariuomenė savo dydžiu prilygsta Didžiosios Britanijos armijai, tik yra kiek blogiau aprūpinta, ypač Karinės jūrų ir oro pajėgos, logistikos padaliniai.

Iš stiprias karines pajėgas turinčių Europos šalių daugiau karių turi Prancūzija (230 tūkst. kartu su žandarmenija) ir Italija (150 tūkst.). Vokietijoje tarnauja beveik 100 tūkst., o Ispanija pastaraisiais metais armiją sumažino iki 75 tūkst. Sąlyginai didelę kariuomenę tebeturi Graikija, nesutarianti su kaimynine Turkija, – apie 170 tūkst., bet, Tvn24.pl teigimu, sunku vertinti, ar šie skaičiai yra tikri.

Didžiausią kariuomenę Europoje tebeturi Turkija – 375 tūkst. karių.

Vis dėlto vertinant šiuolaikinę kariuomenę svarbiausia yra ne karių skaičius, o kiek ta šalis turi integruotų dalinių, kuriais gali disponuoti NATO. Į kiekvieno tokio dalinio sudėtį turi įeiti mechanizuota brigada (4-5 tūkst. karių, sustiprintų karinėmis jūrų ir oro pajėgomis, specialiuoju daliniu ir logistinėmis pajėgomis, tarp jų ir oro transportu).

Lenkija tokia koncepcija naudojasi, visų pirma – užsienio misijose, tokiose kaip Afganistane, tik be nuosavų oro ir jūros pajėgų. 

Lenkija disponuoja dešimčia bendrų karinių brigadų – mechanizuotų ir aprūpintų šarvuota technika, jos išdėstytos visoje šalyje, daugiausia šiaurinėje ir vakarinėje dalyje; oro kavalerijos brigada, oro desanto brigada ir dviem logistikos brigadomis.

Lenkijos karinių pajėgų šerdis – 12-oji Ščecino mechanizuotoji divizija ir 11-oji Liubušo šarvuotosios kavalerijos divizija. Būtent iš čia daugiausia karių per pastaruosius 13 metų keliavo į misijas, vykdomas kartu su NATO ir sąjungininkais.

zoom.mon.gov.pl/Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis
zoom.mon.gov.pl/Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis

Atnaujina šarvuočius ir lėktuvus

Sausumos pajėgos disponuoja ratuotais šarvuočiais „Rosomak“, vikšriniais šarvuočiais BWP-1 ir keturių tipų tankais (T-72, PT-91, „Leopard 2A4“, „Leopard 2A5“), juos lydi sraigtasparniai „W-3 Sokół“, Mi-8 ir Mi-24.

Lenkijos kariuomenė turi per 600 tankų – nuo pasenusių T-72 iki modernių, neseniai pirktųiš Vokietijos, „Leo 2A5“. Vienas iš artimiausių prioritetų yra būtent šarvuotos technikos įsigijimas. Taip pat ketinama pakeisti senuosius ratinius šarvuočius į „Rosomak“.

Tačiau labiausiai lenkai didžiuojasi savo karine aviacija. Dar 2003 metais Lenkija įsigijo 48 naikintuvus F-16, išlaikė dvi lengvų rusiškų naikintuvų „MiG-29“ eskadriles, nuspręsta išlaikyti Su-22. Visa tai leidžia Lenkijos karinėms oro pajėgoms vykdyti visas funkcijas – atpažinimo, oro erdvės gynybos ir priešo taikinių puolimo.

zoom.mon.gov.pl/Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis
zoom.mon.gov.pl/Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis

Tačiau čia yra ir silpnoji Lenkijos kariuomenės vieta. F-16 yra strategiškai svarbiausi kariuomenei, todėl jų bazės pirmiausia taptų priešo taikiniais. O kilti iš kitų oro uostų šiems naikintuvams būtų sudėtinga.

Trūksta priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos

Lenkijos kariuomenės Achilo kulnas yra priešlėktuvinė ir priešraketinė gynyba. Pasitraukus iš po Sovietų Sąjungos gynybos „skėčio“, Lenkija šio tipo karinių pajėgų neatkūrė, nors pastarąjį ketvirtį amžiaus jos įgauna vis daugiau reikšmės. Nes būtent oro pajėgų galybė ir raketų paleidimas – tiek balistinių, tiek kitokių, gali tapti sėkmės kariniame konflikte priežastimi.

Čia Lenkija ne itin turi kuo pasigirti. Tačiau jau kuria modernizacijos planą, pagal kurias ketinama įsigyti 6-8 šiuolaikiškas priešlėktuvines-priešraketines baterijas, kurios sugebės sunaikinti balistines raketas, esančias už 100 km.

Kilus krizei Kryme, Lenkija suskubo peržiūrėti savo kariuomenės modernizacijos planus, nors kol kas, Tvn24.pl teigimu, didelių pokyčių nepastebėta.

zoom.mon.gov.pl/Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis
zoom.mon.gov.pl/Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis

Nuolatinės pratybos

Lenkijos karinis jūrų laivynas, nors neretai ir sulaukia dėmesio dėl būtinybės jį gelbėti, disponuoja naujausia ir svarbiausia šios šalies strategine ginkluote. Ypač tai pasakytina apie Pakrantės raketų diviziją. 

Stebintiems Lenkijos karines pajėgas nuostabą kelia tai, kad kariuomenė nuolat dalyvauja pratybose. Ne tik tokiose didelėse kaip „Steadfast Jazz“ pernai rudenį, bet ir mažesnėse, mokymai vyksta ištisus metus. Būtent tai neretai ir sukelia gandų apie armijos dalinių perdislokavimą iš vienos šalies vietos į kitą, ypač kilus kokiai nors krizei.

Tačiau kariai-savanoriai, sudarantys kariuomenės rezervą, itin noriai neina į kariuomenę. Todėl surinkti žadėtuosius 20 tūkst. bent kol kas lenkams nėra pavykę.

zoom.mon.gov.pl/Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis
zoom.mon.gov.pl/Lenkijos kariuomenė turi kuo didžiuotis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius